Styracosaurus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Styracosaurus
Styracosaurus dinosaur.png
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Sauropsida
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Linnunlantioiset Ornithischia
Alalahko: Marginocephalia
Osalahko: Ceratopsia
Heimo: Ceratopsidae
Alaheimo: Centrosaurinae
Tribus: Centrosaurini
Suku: Styracosaurus
Lajit
  • Styracosaurus albertensis
  • Styracosaurus ovatus
  •  ?Styracosaurus parksi
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Styracosaurus Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Styracosaurus Commonsissa

Styracosaurus ("piikkilisko") oli nelijalkainen kasvinsyöjähirmulisko, joka eli 75–72 miljoonaa vuotta sitten myöhäisellä liitukaudella. Sen tunnistaa helposti noin 60 cm pitkäksi kasvaneesta kuonosarvesta sekä pitkistä kauluripiikistä. Kanadan Albertasta ja Yhdysvaltojen Montanasta löydetty Styracosaurus oli 5,5 metriä pitkä ja painoi 2,7 tonnia. Vuonna 1913 kanadalainen paleontologi Lawrence Lambe nimesi tämän dinosaurussuvun.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Styracosaurus sai "piikkiliskoa" tarkoittavan nimensä kuudesta pitkästä kauluripiikistä, joita pidettiin ennen sen erikoispiirteenä. Nykyään kauluripiikkejä tiedetään olleen myös Einiosauruksella ja Achelousauruksella, joskin niillä oli vähemmän piikkejä kuin Styracosauruksella. Muilta osin Styracosaurus muistutti ulkonäöltään saman heimon Centrosaurusta ja Monocloniusta.

Styracosaurusta pidetään muiden sarvikuonoliskojen tapaan laumaeläimenä. Lauma suojasi niitä paremmin Tyrannosauridae-heimon teropodeilta, jotka olivat niiden päävihollisia. Petoteropodin hyökätessä Styracosaurus käytti sarveaan puolustautumiseen. Piikit saattoivat antaa lisäsuojaa, mutta ne olivat enemmänkin koristautumista varten. Urokset käyttivät piikkejään mahdollisesti naaraiden houkuttelemiseen ja kilpailevien urosten uhkailuun. Kuonosarvia käytettiin puolustautumisen ohella myös urosten välisissä taisteluissa, joissa eläimet ratkaisivat esimerkiksi lauman johtajuuden. Styracosauruksella oli vahvat hartiat, joista oli paljon apua taisteluissa. Pahoja vammoja on välttämättä tullut kilpailuissa, mutta joissakin luurangoissa on merkkejä vammoista. Yhteenotot olivat ilmeisesti varsin tavallisia.

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paleontologi Charles M. Sternberg löysi ensimmäiset Styracosauruksen jäännökset Kanadan Albertasta alueelta, joka tunnetaan Dinosaur Provincial Parkina. Styracosaurusta tunnetaan nykyään kolme lajia:

  • Styracosaurus albertensis, ensimmäinen löydetty Styracosaurus-laji, jonka Lawrence Lambe nimesi vuonna 1913.

Styracosaurus populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Styracosaurus on esiintynyt useissa dinosauruksiin liittyvissä videopeleissä ja elokuvissa, esimerkiksi Disneyn elokuvassa Dinosaurus. Suku esiintyy myös Michael Crichtonin kirjoittamassa romaanissa Dinosauruspuisto.