Dinosaurus (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo animaatioelokuvasta. Suomalaisesta dokumenttielokuvasta kerrotaan artikkelissa Dinosaurus (dokumenttielokuva).
Dinosaurus
Dinosaur
Ohjaaja Ralph Zondag
Eric Leighton
Käsikirjoittaja Walon Green
John Harrison
Robert Nelson Jacobs
Tuottaja Pam Marsden
Baker Bloodworth
Säveltäjä James Newton Howard
Leikkaaja H. Lee Peterson
Pääosat D. B. Sweeney
Alfre Woodard
Ossie Davis
Max Casella
Hayden Panettiere
Samuel E. Wright
Julianna Margulies
Peter Siragusa
Joan Plowright
Della Reese
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Productions
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Disney+
Ensi-ilta Yhdysvallat 19. toukokuuta 2000
Suomi 17. marraskuuta 2000
Kesto 82 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 127,5 milj. dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Dinosaurus (engl. Dinosaur) on Disneyn animaatioelokuva vuodelta 2000. Elokuva kertoo Aladarista, Iguanodonista, jonka muna päätyi Pteranodonin mukana eräälle saarelle, joka oli lemurien asuttama. Lemurit kasvattavat Aladarin, mutta joutuvat lopulta etsimään uuden kodin, kun meteoriitti tuhoaa heidän saarensa. He tapaavat lauman muita dinosauruksia, jotka etsivät uutta pesimäpaikkaa ja pakenevat verenhimoisia Carnotauruksia.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva alkaa, kun Iguanodon-äiti joutuu jättämään pesänsä Carnotauruksen äkillisen hyökkäyksen vuoksi. Hyökkäyksen yhteydessä pesä tuhoutuu ja ainoastaan yksi munista selviytyy ehjänä. Oviraptor sieppaa munan nokkaansa mutta pudottaa sen vahingossa jokeen, ja lopulta Pteranodon vie munan lemurien asuttamalle saarelle. Saaren lemurit nimeävät munasta kuoriutuvan vauvadinosauruksen Aladariksi ja kasvattavat tämän omanaan. Kun Aladarista on tullut täysikasvuinen, lemurien saari tuhoutuu Maahan iskeneen meteorin törmäyksen voimasta. Ainoastaan Aladar, hänen isoisänsä Yar, äitinsä Plio, paras ystävänsä Zini ja sisarensa Suri selviytyvät hengissä uimalla saarelta mantereelle.

Paettuaan Velociraptoreita lemuriperhe ja Aladar löytävät useista eri lajeista koostuvan dinosauruslauman, jota johtaa Kron-niminen Iguanodon ja tämän luutnantti Bruton. Lauma on matkalla ”Pesimäpaikkaan” eli laaksoon, jonka he uskovat säästyneen meteorin törmäyksestä. Aladar ja lemurit ystävystyvät ikääntyneen dinosauruskolmikon kanssa, johon kuuluvat Baylene-niminen Brachiosaurus, Eema-niminen Styracosaurus ja Eeman koirankaltainen lemmikki, Url-niminen Ankylosaurus. Aladar ihastuu Kronin sisareen, Neeraan, mutta tämä ei ole kiinnostunut Aladarista. Sillä välin Velociraptorit ovat lähteneet seuraamaan dinosauruslaumaa, mutta pikkupedot kaikkoavat nopeasti, kun kaksi Carnotaurusta lähtee myös lauman perään. Jonkin ajan kuluttua lauma saapuu järvelle, joka on toiminut useita vuosia luotettavana vesilähteenä. Tällä kertaa järvi on kuitenkin kuivunut. Aladar pelastaa lauman nestehukalta, kun hän ja Baylene alkavat kaivaa vettä maasta. Aladar ja Neera rakastuvat toisiinsa, kun Neera näkee Aladarin auttavan muita dinosauruksia (erityisesti iäkkäitä yksilöitä) selviytymään matkasta. Bruton, jonka Kron lähetti aiemmin etsimään laumalle vettä, palaa kuitenkin takaisin Carnotaurusten haavoittamana. Kron evakuoi lauman järveltä kiireesti jättäen Aladarin, lemurit, iäkkäät dinosaurukset ja haavoittuneen Brutonin jälkeen.

Sateen yllättäessä laumasta jälkeen jääneet dinosaurukset vetäytyvät suojaan erääseen luolaan, ja Bruton ystävystyy vähitellen Aladarin ja muiden kanssa. Kun Carnotaurukset hyökkäävät luolaan, Bruton todistaakin uskollisuutensa tappaen toisen Carnotauruksen samalla, kun muut pakenevat syvemmälle luolastoon. Valitettavasti Bruton saa uroteon aikana surmansa. Toinen Carnotaurus pakenee paikalta raivoissaan kumppaninsa kuolemasta ja siitä, ettei se pysty seuraamaan muita dinosauruksia luolastoon. Kun Aladar ja muut kohtaavat luolastossa umpikujan, Aladar alkaa menettää uskoaan jatkuvien takaiskujen ja Brutonin kuoleman johdosta. Aladarin ystävät alkavat yhdessä murtaa umpikujaa ja palauttavat näin Aladarin uskon itseensä ja asiaansa. Lopulta Baylene onnistuu särkemään luolan seinän. Luolasta päästyään dinosaurukset saavat huomata päätyneensä suoraan pesimäpaikkaan. Eema näkee, että alueen entinen sisäänkäynti, jonka toiselle puolelle Kronin johtama dinosauruslauma on parhaillaan kokoontunut, on mennyt umpeen asteroidin aihettaman maanvyöryn seurauksena.

Aladar ryntää etsimään laakson toiselle puolelle jääneitä dinosauruksia, mutta saa tietämättään Carnotauruksen peräänsä. Aladar löytää lauman, jota Kron yrittää parhaillaan taivutella kiipeämään maavyöryn pudottamien kivien ylitse. Aladar kuitenkin tietää, ettei kiviä voi ylittää turvallisesti, ja pyytää laumaa käyttämään hänen ja hänen ystäviensä löytämää toista reittiä. Tyytymätön Kron kuitenkin haastaa Aladarin kaksintaisteluun lauman johtajuudesta. Neera puolustaa Aladaria ja päättää seurata tätä yhdessä muun lauman kanssa. Carnotaurus ilmestyy paikalle, mutta Aladar yllyttää lauman pelottelemaan sen yhdessä pois. Carnotaurus todella jättää lauman rauhaan, mutta huomaa sitten Kronin, joka yrittää itsepäisesti ja typerästi kiivetä maavyöryn ylitse. Neera ja Aladar huomaavat Kronia uhkaavan vaaran ja seuraavat Carnotaurusta sen lähtiessä jahtaamaan Kronia. Seuraa kamppailu, jonka aikana Kron saa surmansa. Aladar onnistuu kuitenkin puskemaan Carnotauruksen kielekkeeltä alas kuolemaan. Kronin ja Carnotauruksen kuoleman jälkeen Aladar ja Neera johtavat lauman ”Pesimäpaikkaan”. Ennen pitkää Aladar ja Neera pariutuvat ja saavat jälkikasvua, kun taas lemurit puolestaan löytävät laaksosta lisää lajitovereitaan. Lopussa Plio toivoo, että heidän tarinansa tultaisiin muistamaan läpi historian.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Alkuperäinen näyttelijä Suomalainen näyttelijä Rooli
D. B. Sweeney Sami Uotila Aladar
Alfre Woodard Eija Ahvo Plio
Ossie Davis Esa Saario Yar
Max Casella Jarkko Tamminen Zini
Hayden Panettiere Annituuli Kasurinen Suri
Samuel W. Right Ossi Ahlapuro Kron
Julianna Margulies Minna Haapkylä Neera
Peter Siragusa Pertti Sveholm Bruton
Joan Plowright Marita Nordberg Baylene
Della Reese Ritva Valkama Eema

Lähde: [1][2]

  1. Dinosaur Elonet.
  2. Dinosaur (2000) Internet Movie Databasessa (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Dinosaurus Internet Movie Databasessa (englanniksi)
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.