Pieni merenneito II: Atlantiksen salaisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pieni merenneito II: Atlantiksen salaisuus
The Little Mermaid II: Return to the Sea
Elokuvan suomenkielinen juliste
Elokuvan suomenkielinen juliste
Ohjaaja
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Danny Troob
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Levittäjä InterCom
Walt Disney Studios Home Entertainment
Disney+
Ensi-ilta Yhdysvallat 19. marraskuuta 2000
Kesto 72 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Edeltäjä Pieni merenneito
Seuraaja Pieni merenneito 3: Arielin tarina
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Pieni merenneito II: Atlantiksen salaisuus (The Little Mermaid II: Return to the Sea) on Disneyn animaatioelokuva vuodelta 2000. Se on jatko-osa vuonna 1989 ensi-iltansa saaneelle Pieni merenneito -elokuvalle. Jatko-osan pääosassa on Arielin ja prinssi Erikin tytär Melody, joka haluaa uida meressä vanhempiensa kielloista huolimatta. Hän ei tiedä äitinsä merenneitomenneisyyttä, sillä häntä halutaan suojella meressä asuvalta noidalta.

Elokuva on Pieni merenneito -animaatioklassikon ensimmäinen jatko-osa. Sitä ei suunnattu teatterilevitykseen vaan se julkaistiin suoraan videolle.[1] Alkuperäinen elokuva sai myös toisen, Pieni merenneito 3: Arielin tarina -nimisen jatko-osan vuonna 2008. Sen tapahtumat sijoittuvat kuitenkin ajalle ennen ensimmäisen elokuvan tapahtumia.

Ariel ja prinssi Erik eivät ole kertoneet tyttärelleen Melodylle meren väestä tai Atlantiksesta ilkeän noidan, Morganan, vuoksi. Morgana on edellisestä elokuvasta tutun Ursulan sisko. Melody kuitenkin uhkaa vanhempiaan ja uskaltautuu mereen. Eräänä päivänä hän löytää merestä medaljongin, jossa on hänen nimensä, ja päättää selvittää mistä on kyse. Morgana aikoo käyttää Melodya kukistaakseen Tritonin ja saadakseen seitsemän meren herruuden.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Jonkin verran edellisen elokuvan tapahtumia myöhemmin Ariel (Nina Tapio) ja Erik (Jyri Ojaluoma) juhlivat laivalla tyttärensä Melodyn syntymää. Arielin isä, kuningas Triton (Esa Saario), lahjoittaa pikku Melodylle maagisen medaljongin. Juhlat kuitenkin keskeytyvät, kun kuolleen Ursulan sisar Morgana (Ulla Tapaninen) uhkaa vahingoittavansa Melodya, jollei Triton luovuta hänelle atraintaan. Ariel ja Erik estävät kuitenkin yhdessä Morganan aikeet.

Morganan kostoa peläten Ariel päättää olla kertomatta Melodylle lainkaan, että hän on ollut merenneito ja asunut merenpohjassa Atlantiksessa. Melodyn medaljonki heitetään mereen, ja Arielin ja Erikin linnan ympärille rakennetaan suuri muuri, joka eristää linnan merestä.

Kaksitoista vuotta myöhemmin Melody (Emmi Pakkanen) ei tiedä mitään äitinsä merenneitomenneisyydestä, ja häntä on kielletty menemästä lähellekään merta. Melody on kuitenkin ottanut tavakseen livahtaa ulos linnasta mennäkseen mereen uimaan. Eräänä päivänä hän löytääkin merestä vanhan medaljonkinsa. Nähdessään oman nimensä kaiverrettuna medaljonkiin Melody menee äitinsä puheille, mistä seuraa valtaisa riita. Melody suuttuu äidilleen, kun tämä ei suostu kertomaan hänelle totuutta, ja hankkii itselleen veneen ja soutaa pois kotoa. Ariel ja Erik saavat pian tietää, että Melody on karannut. Triton käyttää voimiaan muuttaakseen Arielin takaisin merenneidoksi, jotta tämä voisi lähteä etsimään Melodya.

Morganan paholaisrauskut houkuttelevat Melodyn emäntänsä luokse, ja Morgana käyttää Ursulan jäljiltä jäänyttä taikaa muuttaakseen Melodyn väliaikaisesti merenneidoksi. Morgana sanoo, että hän voi tehdä muutoksesta pysyvän, jos Melody hakee hänelle Tritonin atraimen. Morgana väittää, että Triton on varastanut atraimen häneltä. Pingviini Hipin (Taisto Oksanen) ja mursu Hoin avulla Melody onnistuu tuomaan atraimen Morganalle. Ariel yrittää pysäyttää Melodyn, mutta ennen kuin hän ehtii paljastaa tyttärelleen merinoidan todellisen luonteen, Melody ojentaa atraimen Morganalle. Atraimen saatuaan Morgana paljastaa todelliset aikeensa ja sieppaa Arielin lonkeroihinsa panttivangiksi.

Morgana käyttää atraimen voimaa hallitakseen merta ja nousee merenpinnalle hekumoidakseen vallassaan. Joonas (Jukka Voutilainen), Triton, Sebastian (Antti Pääkkönen) ja Erik saapuvat paikalle, minkä seurauksena heidän ja Morganan välille syntyy taistelu. Melody kiipeää jyrkänteelle Morganan taakse ja onnistuu sieppaaman ja heittämään atraimen takaisin Tritonille. Triton käyttää atraintaan sulkeakseen Morganan jäälohkareeseen, joka putoaa merenpohjaan.

Melody kohtaa jälleen perheensä, ja Triton tarjoaa tyttärentyttärelleen mahdollisuutta tulla merenneidoksi pysyvästi. Sen sijaan Melody käyttää atrainta poistaakseen linnan edessä seisoneen muurin ja yhdistääkseen ihmiset ja merenväen jälleen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Alkuperäinen ääninäyttelijä Suomenkielinen ääninäyttelijä Rooli
Jodi Benson Nina Tapio Ariel
Samuel E. Wright Antti Pääkkönen Sebastian
Tara Charendoff Emmi Pakkanen Melody
Pat Carroll Ulla Tapaninen Morgana
Buddy Hackett Jukka Voutilainen Joonas
Kenneth Mars Esa Saario kuningas Triton
Max Casella Taisto Oksanen Hip
Stephen Furst Jarkko Tiainen Hoi
Rob Paulsen Jyri Ojaluoma prinssi Erik
Clancy Brown Puntti Valtonen Viemäri
Dee Bradley Baker Veikko Honkanen Leiko ja Baido
Cam Clarke Petteri Halmela Pärsky
René Auberjonois Matti Ranin kokki Louis
Kay E. Kuter Veikko Honkanen Kristian
Edie McClurg Maija-Liisa Peuhu Lotta

Suomenkielisen version sivurooleista vastaavat Jukka Rasila, Pasi Mäkelä, Päivi Granström, Ulla Renko, Timo Granström, Max Wiberg, Taru Tikkanen, Päivi Hilska, Markus Bäckman, Pekka Kuorikoski ja Mikko Pettinen.[2]

Rotten Tomatoes -elokuvasivuston mukaan 33 prosenttia kriitikoista pitää elokuvaa onnistuneena. Elokuvan juonessa väitetään olevan huomattavasi yhtäläisyyksiä ensimmäiseen elokuvaan: molemmissa elokuvissa konna on puoliksi nainen ja puoliksi mustekala, joka haluaa saada itselleen kuningas Tritonin atraimen ja osana suunnitelmaa muuttaa päähenkilön ulkomuodon. Molemmissa elokuvissa päähenkilö keräilee esineitä ja tutkii maailmaa, johon häntä on kielletty menemästä. Lisäksi molemmissa elokuvissa Sebastian-rapu joutuu päähenkilön lapsenvahdiksi.[3]

  1. The Little Mermaid II: Return to the Sea (Special Edition) DVD Review Cinemablend.com. Arkistoitu 21.3.2012. Viitattu 28.3.2016. (englanniksi)
  2. Pieni merenneito II: Atlantiksen salaisuus -elokuvan lopputekstit (Disney+)
  3. The Little Mermaid II: Return to the Sea (2000) (Yksi arvostelu, joka lueteltu Rotten Tomatoes -sivustolta) Rottentomatoes.com. Viitattu 28.3.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]