Pocahontas (vuoden 1995 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pocahontas
Ohjaaja
Käsikirjoittaja
Tuottaja James Pentecost
Säveltäjä Alan Menken
Kuvaaja Andreas Deja
Leikkaaja H. Lee Peterson
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Buena Vista Pictures
Ensi-ilta
Kesto 81 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 55 miljoonaa dollaria
Tuotto 346 079 773 dollaria[1]
Katsojat 297 044 (Suomi)[2]
Seuraaja Pocahontas II – matka uuteen maailmaan
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Pocahontas on Disneyn animaatioelokuva vuodelta 1995. Elokuva kertoo intiaanityttö Pocahontasin ja englantilaisen siirtolaisen John Smithin kohtaamisesta. Elokuva kertoo todellisista henkilöistä, mutta elokuvan tapahtumat eivät ole historiallisesti tarkkoja.[3] Päähahmo Pocahontas on Glen Keanen piirtämä.[4]

Pocahontas on Disneyn 33. piirrosklassikko. Elokuva sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 23. kesäkuuta 1995 ja Suomessa 1. joulukuuta 1995. Oscar-gaalassa 1996 elokuva sai kaksi palkintoa: se palkittiin parhaasta elokuvamusiikista ja elokuvan kappale ”Colors of the Wind” palkittiin parhaana lauluna.[5]

Elokuvalle on tehty jatko-osa, Pocahontas II – matka uuteen maailmaan (1998), jossa selviää kuinka Pocahontasille käy, kun hän lähtee John Rolfen kanssa Englantiin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuonna 1607 Virginia Companyn englantilaisia siirtolaisia kuljettava laiva lähtee kohti ”Uutta maailmaa”. Laivan kyytiin nousevat muun muassa kapteeni John Smith sekä matkan johtaja, kuvernööri Ratcliffe, joka uskoo alkuperäisamerikkalaisten piilottelevan suurta määrää kultaa ja aikoo löytää sen. Laiva joutuu matkalla myrskyyn, ja Smith joutuu pelastamaan nuoren ja kokemattoman Thomas-nimisen miehen hukkumiselta. Myöhemmin Smith myöntää, ettei ”Uusi maailma” jaksa kiinnostaa häntä kovinkaan paljon. Samaan aikaan Uudessa maailmassa paikallisen alkuasukasheimon päällikkö Powhatanin tytär, Pocahontas, saa ikäväkseen kuulla, että hänen isänsä aikoo naittaa hänet Kocoumille. Kocoum on rohkea soturi, mutta vilkasluonteisen Pocahontasin mielestä liian ”vakava”. Päällikkö Powhatan antaa Pocahontasille lahjaksi tämän kuolleen äidin kaulakorun. Pocahontas käy ystäviensä, syöpön Meeko-pesukarhun sekä Flit-kolibrin , kanssa tapaamassa Kaarnamuoria, joka on hengellinen puhuva paju ja varoittaa tyttöä englantilaisten tulosta.

Rantauduttuaan kuvernööri Ratcliffe rakennuttaa eräälle aukealle linnoituksen ja nimeää sen Jamestowniksi. Sitten hän määrää miehensä kaivamaan kultaa. Smith poistuu paikalta mennäkseen tutkimaan Uuden maailman erämaita ja kohtaa lopulta Pocahontasin. Kaksikon välille syntyy nopeasti yhteys, ja kumpikin heistä osoittaa palavaa kiinnostusta toisen kulttuuria kohtaan. Ennen pitkää he rakastuvat toisiinsa, vaikka päällikkö Powhatan on käskenyt heimolaisia pysymään kaukana englantilaisista Kocoumin ja muiden sotureiden jouduttua taisteluun siirtolaisten kanssa. Tällä välin Meeko tapaa Ratcliffen hemmotellun koiran, Percyn, ja ryhtyy kiusaamaan tätä väsymättömästi. Pocahontas esittelee Smithin Kaarnamuorille, mutta he joutuvat pian piiloutumaan kahdelta Smithiä etsivältä englantilaismieheltä. Pocahontasin ystävä Nakoma saa tietää Pocahontasin ja Smithin suhteesta ja varoittaa Kocoumia. Myös Thomas lähtee seuraamaan Smithiä nähdessään tämän poistuvan leiristä vaivihkaa. Lopulta sekä Thomas että Kocoum sattuvat näkemään Pocahontasin ja Smithin suutelevan toisiaan. Mustasukkainen Kocoum raivostuu ja yrittää tappaa Smithin, mutta saa sen sijaan surmansa Thomasin luodista. Raivostunut päällikkö Powhatan julistaa sodan englantilaisia vastaan ja määrää Smithin teloitettavaksi aamunkoitteessa.

Thomas varoittaa muita englantilaisia Smithin kohtalosta, jolloin Ratcliffe yllyttää heidät lähtemään taisteluun. Smithin pelastamisen sijaan Ratcliffe tosin suunnittelee hävittävänsä alkuasukasheimon löytääkseen heidän olemattoman kultansa. Pocahontas menee suruissaan Kaarnamuorin luokse. Meeko ojentaa Pocahontasille Smithin kompassin, joka osoittaa kohti Smithiä ja näin ollen kohti Pocahontasin omaa kohtaloa. Pocahontas onnistuu estämään Smithin teloituksen, mutta vihastunut Ratcliffe yrittää ampua päällikkö Powhatanin. Smith juoksee kuitenkin luodin eteen. Englantilaiset sieppaavat ja vangitsevat Ratcliffen. Loppujen lopuksi Smithin on pakko lähteä takaisin Englantiin haavansa vuoksi, mutta hän lupaa Pocahontasille palaavansa vielä joskus takaisin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen Suomenkielinen Rooli
Irene Bedard (dialogi)
Judy Kuhn (laulu)
Arja Koriseva Pocahontas, intiaaniprinsessa
Mel Gibson Santeri Kinnunen John Smith, tutkimusmatkailija ja seikkailija
David Ogden Stiers Veikko Honkanen (dialogi ja laulu muualla kuin Villejä -kappaleen alussa)
Reijo Salminen (laulu Villejä -kappaleen alussa)
Ratcliffe, Jamestownin kuvernööri
Russell Means Tapani Perttu Powhatan, intiaanipäällikkö
Gordon Tootoosis Tommi Rinne Kekata, shamaani
Linda Hunt Rauha Rentola Kaarnamuori
Christian Bale Jarkko Tamminen Thomas
Michelle St. John Mari Vainio Nakoma, Pocahontasin paras ystävä
James Apaumaut Fall Peter Franzén Kocoum
Joe Baker Vesa Vierikko Lon
Billy Connolly Heikki Sankari Ben
David Ogden Stiers Ari-Matti Hedman Wiggins
John Kassir Meeko, Pocahontasin pesukarhu
Frank Welker Flit, kolibri
Danny Mann Percy, Ratcliffen koira

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pocahontas (1995) Box Office Mojo. Viitattu 24.10.2014. (englanniksi)
  2. Suomen katsotuimmat elokuvat vuonna 1995 Elokuvauutiset.fi. Viitattu 1.4.2016.
  3. The Real Story Of Pocahontas Is Much Darker Than The Disney Movie Business Insider. 5.4.2014. Viitattu 1.4.2016. (englanniksi)
  4. Harri Römpötti: Animaattori on piirretyn todellinen tähti: Glen Keane - lyijykynän mestari. Aku Ankka 51/2002.
  5. The 68th Academy Awards – 1996 Oscars.org. Viitattu 1.4.2016. (englanniksi)