Pocahontas (vuoden 1995 elokuva)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pocahontas
Pocahontas movie.jpg
Ohjaaja Mike Gabriel
Eric Goldberg
Käsikirjoittaja Carl Binder
Susannah Grant
Philip LaZebnik
Tuottaja James Pentecost
Säveltäjä Alan Menken
Stephen Schwartz
Leikkaaja H. Lee Peterson
Pääosat Irene Bedard
Mel Gibson
David Ogden Stiers
John Kassir
Billy Connolly
Frank Welker
Christian Bale
Linda Hunt
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Buena Vista Pictures
Walt Disney Pictures
Walt Disney Animation Studios
Ensi-ilta Flag of the United States.svg 23. kesäkuuta 1995
Suomen lippu 1. joulukuuta 1995
Kesto 81 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 55 000 000 dollarialähde?
Tuotto 346 079 773 dollaria[1]
Seuraaja Pocahontas II – matka uuteen maailmaan
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Pocahontas on Disneyn kahdesti Oscar -palkittu piirroselokuva, jonka ensi-ilta oli 23. kesäkuuta 1995. Se kertoo intiaanityttö Pocahontasista ja perustuu hyvin löyhästi hänen elämäntarinaansa. Pocahontasin suomenkielinen ääni on Arja Koriseva.

Elokuvalle on tehty jatko-osa, Pocahontas II – matka uuteen maailmaan (1998), jossa selviää kuinka Pocahontasille käy, kun hän lähtee John Rolfen kanssa Englantiin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuonna 1607 Virginia Companyn englantilaisia siirtolaisia kuljettava laiva lähtee kohti ”Uutta maailmaa”. Laivan kyytiin nousevat muun muassa kapteeni John Smith (Santeri Kinnunen) sekä matkan johtaja, kuvernööri Ratcliffe (puhe Veikko Honkanen, laulu Reijo Salminen), joka uskoo alkuperäisamerikkalaisten piilottelevan suurta määrää kultaa ja aikoo löytää sen. Laiva joutuu matkalla myrskyyn, ja Smith joutuu pelastamaan nuoren ja kokemattoman Thomas-nimisen miehen (Jarkko Tamminen) hukkumiselta. Myöhemmin Smith myöntää, ettei ”Uusi maailma” jaksa kiinnostaa häntä kovinkaan paljon. Samaan aikaan Uudessa maailmassa paikallisen alkuasukasheimon päällikkö Powhatanin (Tapani Perttu) tytär, Pocahontas (Arja Koriseva), saa ikäväkseen kuulla, että hänen isänsä aikoo naittaa hänet Kocoumille (Peter Franzén). Kocoum on rohkea soturi, mutta vilkasluonteisen Pocahontasin mielestä liian ”vakava”. Päällikkö Powhatan antaa Pocahontasille lahjaksi tämän kuolleen äidin kaulakorun. Pocahontas käy ystäviensä, syöpön Meeko-pesukarhun sekä Flit-kolibrin , kanssa tapaamassa Kaarnamuoria (Rauha Rentola), joka on hengellinen puhuva paju ja varoittaa tyttöä englantilaisten tulosta.

Rantauduttuaan kuvernööri Ratcliffe rakennuttaa eräälle aukealle linnoituksen ja nimeää sen Jamestowniksi. Sitten hän määrää miehensä kaivamaan kultaa. Smith poistuu paikalta mennäkseen tutkimaan Uuden maailman erämaita ja kohtaa lopulta Pocahontasin. Kaksikon välille syntyy nopeasti yhteys, ja kumpikin heistä osoittaa palavaa kiinnostusta toisen kulttuuria kohtaan. Ennen pitkää he rakastuvat toisiinsa, vaikka päällikkö Powhatan on käskenyt heimolaisia pysymään kaukana englantilaisista Kocoumin ja muiden sotureiden jouduttua taisteluun siirtolaisten kanssa. Tällä välin Meeko tapaa Ratcliffen hemmotellun koiran, Percyn, ja ryhtyy kiusaamaan tätä väsymättömästi. Pocahontas esittelee Smithin Kaarnamuorille, mutta he joutuvat pian piiloutumaan kahdelta Smithiä etsivältä englantilaismieheltä. Pocahontasin ystävä Nakoma (Mari Vainio) saa tietää Pocahontasin ja Smithin suhteesta ja varoittaa Kocoumia. Myös Thomas lähtee seuraamaan Smithiä nähdessään tämän poistuvan leiristä vaivihkaa. Lopulta sekä Thomas että Kocoum sattuvat näkemään Pocahontasin ja Smithin suutelevan toisiaan. Mustasukkainen Kocoum raivostuu ja yrittää tappaa Smithin, mutta saa sen sijaan surmansa Thomasin luodista. Raivostunut päällikkö Powhatan julistaa sodan englantilaisia vastaan ja määrää Smithin teloitettavaksi aamunkoitteessa.

Thomas varoittaa muita englantilaisia Smithin kohtalosta, jolloin Ratcliffe yllyttää heidät lähtemään taisteluun. Smithin pelastamisen sijaan Ratcliffe tosin suunnittelee hävittävänsä alkuasukasheimon löytääkseen heidän olemattoman kultansa. Pocahontas menee suruissaan Kaarnamuorin luokse. Meeko ojentaa Pocahontasille Smithin kompassin, joka osoittaa kohti Smithiä ja näin ollen kohti Pocahontasin omaa kohtaloa. Pocahontas onnistuu estämään Smithin teloituksen, mutta vihastunut Ratcliffe yrittää ampua päällikkö Powhatanin. Smith juoksee kuitenkin luodin eteen. Englantilaiset sieppaavat ja vangitsevat Ratcliffen. Loppujen lopuksi Smithin on pakko lähteä takaisin Englantiin haavansa vuoksi, mutta hän lupaa Pocahontasille palaavansa vielä joskus takaisin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset Suomeksi Rooli
Irene Bedard (dialogi)
Judy Kuhn (laulu)
Arja Koriseva Pocahontas, intiaaniprinsessa
Mel Gibson Santeri Kinnunen John Smith, tutkimusmatkailija ja seikkailija
David Ogden Stiers Veikko Honkanen (dialogi)
Reijo Salminen (laulu)
Ratcliffe, Jamestownin kuvernööri
Russell Means Tapani Perttu Powhatan, intiaanipäällikkö
Gordon Tootoosis Tommi Rinne Kekata, shamaani
Linda Hunt Rauha Rentola Kaarnamuori
Christian Bale Jarkko Tamminen Thomas
Michelle St. John Mari Vainio Nakoma, Pocahontasin paras ystävä
James Apamaut Fall Peter Franzén Kocoum
Joe Baker Vesa Vierikko Lon
Billy Connolly Heikki Sankari Ben
David Ogden Stiers Ari-Matti Hedman Wiggins
 ? Leena Liimatainen Tuuli
John Kassir John Kassir (ei Suomi-dubbausta) Meeko, Pocahontasin pesukarhu
Frank Welker Frank Welker (ei Suomi-dubbausta) Flit, kolibri
Danny Mann Danny Mann (ei Suomi-dubbausta) Percy, Ratcliffen koira

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pocahontas (1995) Box Office Mojo. Viitattu 24.10.2014. (englanniksi)