Shrek

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Elokuvasarjasta kertoo Shrek (elokuvasarja).
Shrek
Shrek.PNG
Ohjaaja
Käsikirjoittaja
Perustuu William Steigin kirjaan Shrek!
Tuottaja
Säveltäjä
Leikkaaja Sim Evan-Jones
Pääosat Mike Myers
Eddie Murphy
Cameron Diaz
John Lithgow
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö DreamWorks Pictures
Pacific Data Images
Ensi-ilta
Kesto 90 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 60 000 000 dollaria[1]
Tuotto 484 409 218 dollaria[1]
Seuraaja Shrek 2
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Shrek on vuonna 2001 valmistunut yhdysvaltalainen tietokoneanimaatioelokuva. Elokuvan ohjasivat Andrew Adamson ja Vicky Jenson ja animaation hoiti DreamWorks-yhtiö. Shrek oli ensimmäinen elokuva, joka voitti parhaan animaatioelokuvan Oscar-palkinnon vuonna 2002. Shrek julkaistiin Suomessa VHS:llä ja DVD:llä vuonna 2002. Elokuva pohjautuu William Steigin vuonna 1990 julkaistuun kuvitettuun satukirjaan.

Nimi Shrek tulee saksan kielen sanasta ”Schreck”, joka tarkoittaa pelottavuutta.

Pääroolien ääninäyttelijöinä ovat Mike Myers (Shrek), Eddie Murphy (Aasi) ja Cameron Diaz (Prinsessa Fiona). Suomalaisina ääninä ovat Samuli Edelmann (Shrek), Jukka Rasila (Aasi) ja Tiina Isohanni (Prinsessa Fiona).

Elokuvan sanottiin olevan tarkoitettu lähinnä aikuisille. Elokuvassa oli paljon aikuisille suunnattuja vitsejä ja teemoja, mutta silti elokuvassa oli helppo juoni ja huumoria, jotka sopivat lapsille. Elokuvassa soi monia tunnettuja pop-lauluja.

Elokuvan myötä DreamWorks Pictures pääsi Disneyn kilpailijaksi ja Shrek oli myöhemmin jopa DreamWorksin maskotti.

Shrek menestyi hyvin ja myöhemmin syntyivät jatko-osat Shrek 2, Shrek kolmas sekä Shrek ja ikuinen onni. Myös Saapasjalkakissa on saanut oman spin-off-elokuvansa vuonna 2011.

The New York Timesin kriitikot valitsivat Shrekin vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shrek (Samuli Edelmann) on vihreä jätti, joka nauttii ylhäisestä yksinäisyydestään kotonaan suolla. Erään kerran Shrekin rauhaisa elo kuitenkin keskeytyy, kun useat satuhahmot, kuten Pinokkio, kolme pientä porsasta sekä Aasi (Jukka Rasila) joutuvat pakenemaan suolle. Satuhahmojen paon on aiheuttanut pakkomielteinen ja satuja inhoava lordi Faquaard (Eero Saarinen).

Shrek lähtee kotoaan pyytämään lordi Faquaardia palauttamaan rauhan hänen suolleen riippanaan iloisesti ja jatkuvasti pölisevä Aasi. Sillä välin Faquaard kiduttaa piparkakku-ukkoa, jotta tämä paljastaisi hänelle paenneiden satuhahmojen olinpaikan. Kesken kaiken kidutuskammioon kuitenkin ryntää joukko Faquaardin vartijoita mukanaan lordin palavasti etsimä esine: taikapeili. Peili kertoo Faquaardille, että tästä voi tulla oikea kuningas vain, jos tämä nai prinsessan. Peili antaa Faquaardille kolme prinsessavaihtoehtoa: Tuhkimon, Lumikin ja prinsessa Fionan (Tiina Isohanni). Faquaard valitsee Fionan ja hiljentää peilin ennen kuin tämä ehtii mainita ”eräästä vähäpätöisestä seikasta, joka tapahtuu öisin” (paljastuu myöhemmin kiroukseksi).

Shrek ja Aasi saapuvat Faquaardin palatsiin Dulocin kaupunkiin ja saavat huomata olevansa keskellä turnajaisia. Turnajaisten ”voittaja” saa lähteä pelastamaan Fionaa Faquaardin vaimoksi eräästä laavan ympäröimästä ja tultasyöksevän lohikäärmeen vartioimasta linnasta. Shrek päihittää (Aasin avustamana) muut ritarit helposti showpainiottelun kaltaisessa kamppailussa. Faquaard suostuu siirtämään satuhahmot Shrekin suolta pois, jos Shrek pelastaa Fionan.

Shrek ja Aasi matkustavat linnaan ja lähtevät perille päästyään eri teille löytääkseen Fionan. Aasi kohtaa lohikäärmeen ja lirkuttelee sille pelastaakseen nahkansa ennen kuin huomaa lohikäärmeen olevankin naispuolinen. Lohikäärme ihastuu Aasiin ja vie tämän kammioonsa. Kun Shrek löytää Fionan, prinsessa kauhistuu tämän epäromanttista luonnetta. Heidän lähtiessään linnasta Shrek onnistuu pelastamaan Aasin, joka on joutunut kiikkiin lohikäärmeen helliin kynsiin. Aasin lähtö saa lohikäärmeen raivostumaan, ja se ajaa Shrekin, Fionan ja Aasin ulos linnasta. Ensi alkuun Fiona on innoissaan pelastumisestaan, mutta pettyy nopeasti Shrekin riisuessa kypäränsä ja paljastaessa olevansa jätti. Kolmikko lähtee paluumatkalle Faquaardin palatsiin. Matkan aikana Shrek ja Fiona saavat huomata, että heillä on paljon yhteistä. Lopulta he rakastuvat toisiinsa. Yön saapuessa Fiona kuitenkin kieltäytyy nukkumasta yhdessä Shrekin ja Aasin kanssa, vaan vetäytyy läheiseen luolaan aamunkoittoon saakka. Shrek ja Aasi valvovat ja katselevat tähtiä. Shrek ilmoittaa Aasille aikovansa rakentaa muurin suonsa ympärille heti kotiin palattuaan. Kun Aasi tivaa Shrekiltä syytä siihen, Shrek vastaa, että kaikilla on tapana tuomita hänet ennen kuin tutustuvat häneen. Hänen on näin ollen paras asua yksikseen.

Seuraavana yönä Fiona vetäytyy yöpuulle läheiseen tuulimyllyyn. Kun Aasi kuulee myllystä omituisia ääniä, hän astuu sisään ja löytää sieltä Fionan, joka on muuttunut jätiksi. Fiona kertoo, että hänet kirottiin lapsena, niin että hän muuttuu jätiksi joka yö. Kirous on syy siihen, miksi Fiona ylipäänsä lukittiin linnaan. Fionan oli määrä pysyä siellä, kunnes hän todellinen rakkautensa saapuisi antamaan hänelle suudelman ja muuttamaan hänet oikeaan muotoonsa. Shrek, joka on aikeissa tunnustaa tunteensa Fionalle, kuulee vahingossa osan aasin ja Fionan keskustelusta. Fiona kertoo parhaillaan, miten paljon hän inhoaa muuttumista ”jätinrumilukseksi”, ja Shrek käsittää hänen sanansa väärin. Shrek luulee Fionan inhoavan häntä, minkä seurauksena hänen sydämensä särkyy. Fiona vannottaa Aasia olemaan kertomatta Shrekille loitsusta, sillä hän haluaa tehdä sen itse. Kun aamu viimein koittaa, Shrek on kuitenkin jo ehtinyt hakea Faquaardin Fionan luokse. Faquaard ja Fiona lähtevät takaisin Faquaardin linnaan, kun taas masentunut Shrek palaa suolleen, joka on nyt autioitunut.

Shrek saa huomata, että rauhastaan huolimatta hän tuntee olonsa surkeaksi ja kaipaa Fionaa. Aasi saapuu suolle vihaisena Shrekille. Shrek paljastaa kuulleensa Fionan ja Aasin keskustelun. Aasi pitää Fionalle antamansa lupauksen ja kertoo Shrekille, että Fiona puhui sinä yönä jostakusta toisesta. Sitten Aasi kertoo Shrekille, että Fiona on menossa naimisiin aivan kohta, ja yllyttää Shrekiä lähtemään Dulociin ansaitsemaan Fionan rakkauden. Shrek ja Aasi pääsevät Dulociin tuotapikaa linnasta paenneen ja Aasia seuranneen lohikäärmeen kyydissä. Shrek ja Aasi saapuvat häihin ennen kuin Faquaard ehtii suudella Fionaa. Samassa aurinko kuitenkin laskee ja muuttaa Fionan hääyleisön edessä jätiksi. Shrek käsittää nyt, mitä Fiona todella tarkoitti sanoillaan yöllä tuulimyllyssä. Fionan muodonmuutos kuvottaa Faquaardia, joka määrää Shrekin tapettavaksi ja Fionan vangittavaksi. Shrek kuitenkin kutsuu vihellyksellään lohikäärmettä, joka syöksyy sisään ja nielee Faquaardin. Shrek ja Fiona myöntävät rakastavansa toisiaan ja suutelevat. Sen seurauksena valo ympäröi Fionan kirouksen viimein murtuessa. Fiona jää kuitenkin suureksi yllätyksekseen jätiksi. Shrek rauhoittelee Fionaa vakuuttamalla tämän siitä, että tämä on yhä kaunis. Pari menee naimisiin Shrekin suolla ja lähtee häämatkalle muiden juhlijoiden laulaessa kappaleen ”I’m a Believer”.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenkieliset ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä Rooli
Samuli Edelmann Shrek
Jukka Rasila Aasi
Tiina Isohanni Prinsessa Fiona
Eero Saarinen Lordi Farquaard
Antti Pääkkönen Taikapeili
Veikko Honkanen muissa rooleissa
Kiti Kokkonen
Markus Bäckman
Heikki Sankari
Seela Sella
Petteri Summanen
Kari Tiainen
Timo Tuominen
Martin Backa
Markus Degerman
Matti Holi
Hannele Karppinen
Miia Karppinen
Jan Lindroos
Annamari Metsävainio
Ari Parviainen
Mikko Piettinen
Pasi Piispanen

Alkuperäiset ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä Rooli
Mike Myers Shrek
Eddie Murphy Aasi
Cameron Diaz Prinsessa Fiona
John Lithgow Lordi Farquaard
Chris Miller Taikapeili
Vincent Cassel Robin Hood
Conrad Vernon Pipari
Cody Cameron Pinokkio
Aron Warner Iso Paha Susi
Michael Galasso Peter Pan

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Shrek Box Office Mojo. Viitattu 7.7.2015. (englanniksi)
  2. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 13.7.2016.
  • Ääninäyttelijät elokuvan lopputeksteistä

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Shrek.