Rango

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuoden 2011 elokuvaa. Muista merkityksistä katso täsmennyssivu.
Rango
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Gore Verbinski
Käsikirjoittaja Gore Verbinski
John Logan
James Byrkit (tarina)
John Logan (käsikirjoitus)
Tuottaja Gore Verbinski
Graham King
John B. Carls
Säveltäjä Hans Zimmer
Kuvaaja Roger Deakins
Leikkaaja Craig Wood
Pääosat Johnny Depp
Isla Fisher
Abigail Breslin
Alfred Molina
Bill Nighy
Harry Dean Stanton
Ray Winstone
Timothy Olyphant
Joe Nunez
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Levittäjä Paramount Pictures
UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 4. maaliskuuta 2011
Suomi 18. maaliskuuta 2011
Kesto 107 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 135 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria[1][2]
Tuotto 245,7 miljoonaa dollaria[1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Rango on vuonna 2011 ilmestynyt Gore Verbinskin ohjaama tietokoneanimoitu komediaelokuva. Elokuva palkittiin parhaan animaatioelokuvan Oscar-palkinnolla. Elokuvan pääosassa on lemmikkikameleontti Rango, joka päätyy löytämänsä kylän sheriffiksi.

Elokuvan alkuperäisinä ääninäyttelijöinä ovat muun muassa Johnny Depp, Isla Fisher, Bill Nighy, Abigail Breslin, Alfred Molina, Harry Dean Stanton, Ray Winstone, Ned Beatty ja Timothy Olyphant. Elokuvan tunnusmusiikin ”Rango” on tehnyt yhdysvaltalainen Los Lobos -yhtye.

Rango on ensimmäinen kokopitkä animaatioelokuva, johon Industrial Light & Magic teki erikoistehosteet.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Muuan seikkailunhaluinen lemmikkikameleontti putoaa isäntäperheensä autosta aavikon läpi kulkevalla maantiellä, Yhdysvalloissa. Tämän oli aiheuttanut vanha vyötiäinen, Raato, jonka aikomus on päästä tuonpuoleiseen tavatakseen Lännen hengen. Janoinen kameleontti kysyy, mistä saisi vettä, ja Raato ohjeistaa hänet Mullan kaupunkiin, joka on päivän matkan päässä aavikolla. Raadon mukaan sinne tulee joka keskiviikko vettä. Matkalla sinne, kameleontti onnistuu selviämään haukan hyökkäyksestä, kunnes tapaa vettä keräävän Mullan kylän asukkaan, Papuitan.

Identiteettikriisistä kärsivä kameleontti saapuu Papuitan vaunuissa rikollisuutta kuhisevaan Multaan, joka on kuivumisen partaalla vesivarantojen hiipuessa. Kaupungissa kameleontti aloittaa uuden elämän ja ottaa nimekseen Rango. Kylän väelle Rango valehtelee tulevansa kaukaa lännestä, ja että hän oli aikanaan tappanut seitsemän Jenkinsin veljestä vain yhdellä luodilla. Rangon sähläyksestä ärsyyntynyt Bandiitti Bill haastaa hänet kaksintaisteluun, joka päättyy lyhyeen, kun haukka hyökkää kaupunkiin. Rango onnistuu vahingossa tappamaan haukan, ja kyläläiset huomaavat vain yhden luodin ja antavat Rangolle arvostusta.

Kaupungin pormestari, vanha kilpikonna, kertoo Rangolle, että kyläläiset jaksavat vain, koska he uskovat parempaan tulevaan, ja että kun määrää vedestä, määrää kaikesta. Hän tekee Rangosta kaupungin sheriffin, mihin Rango suhtautuu hyvin ylimalkaisesti. Keskiviikko on koittanut, mutta ainoa vesilähdekin on kuivunut, ja pankissa on vettä jäljellä enää muutamaksi päiväksi. Kyläläiset myös pelkäävät pelätyn pyssynheiluttajan, Kalkkaro Jaken, palaavan kaupunkiin, nyt kun sen ainoa luontainen vihollinen on kuollut.

Rango auttaa tietämättään Balthazar-nimisen myyrän johtamaa jengiä kaivautumaan kohti pankkia ryöstöaikeissa. Kun pankki seuraavana aamuna on ryöstetty ja viimeisetkin vedet viety, Rango ottaa asian selvitettäväkseen ja muodostaa ryhmän, joka alkaa seurata pankin alta murtautuneiden ryöstäjien jälkiä. Matka jatkuu aavikolle, josta he löytävät pankkiiri Johannes Merrimack III:n kuolleena aavikolta, mutta joukon hämmennykseksi, kuolinsyy on hukkuminen. Lopulta he löytävät Balthazarin jengin vesisäiliön kanssa piilopaikastaan. He yrittävät varastaa säiliön takaisin, mutta lyhyen taistelun jälkeen huomaavat säiliön olevan tyhjä. Jengi väittää, että he eivät ryöstäneet pankkia, vaan joku ehti ennen heitä. Myös säiliön he väittävät löytyneen aavikolta. Epäillen, Rango pidättää jengin.

Kaupunkiin palattuaan Rango menee pormestarin puheille, sillä liskolle on noussut epäilyä tätä kohtaan, johtuen siitä miten pormestari kertoi, että kun määrää vedestä niin samalla määrää muustakin. Pormestari kertoo Rangolle uudistamisaikeistaan, joilla hän aikoo modernisoida lännen siten, ettei ole paikkaa enää vanhoille kylille, lainvalvojille ja pyssynheiluttelijoille. Hän lopulta alkaa ärsyyntyä Rangon epäilyksistä.

Kuivuudesta kärsivät kansalaiset saavat aikaan kaaoksen, mutta Rango vakuuttaa, että niin kauan kuin heillä on sheriffi, on myös toivoa. Samaan aikaan pormestarin kutsuma Kalkkaro Jake saapuu kaupunkiin ja todistaa sen väelle, ettei Rango ole koskaan tappanutkaan Jenkinsin veljeksiä, ja on valehdellut koko ajan itsestään muille.

Rango lähtee kaupungista, matkaa aavikon halki aina maantielle asti ja sen yli toiselle puolelle. Seuraavana aamuna Rango lopulta tapaa Lännen hengen, joka on todellisuudessa iäkäs Mies vailla nimeä. Kuultuaan, kuinka Rango petti kyläläiset, hän kertoo Rangolle, että hän on jo aloittanut tarinansa, eikä hän voi paeta sitä. Täten Rangon on palattava kaupunkiin. Rango tapaa Raadon, ja yhdessä hänen ja vettä etsivien jukkakasvien avulla Rango löytää Las Vegasiin johtavan vesiputken ja hätäsulkuventtiilin, ja varmistuu, että kaupungin pormestari on veden katoamisen takana.

Itseluottamusta kerännyt Rango palaa kaupunkiin, jossa paraikaa pormestari ja Jake ovat kiristämässä Papuitalta hänen isänsä farmin kuivumiseen vedoten. Rango haastaa Jaken kaksintaisteluun, jonka aikana Raato ja jukkakasvit avaavat venttiilin ja palauttavat veden kaupunkiin. Sillä välin Rango saa yliotteen Jakesta ja on ampua tämän, mutta pormestari pakottaa Rangon luovuttamaan aseensa, koska hänellä on Papuita kaapattuna. Parivaljakko suljetaan vedellä täyttyvään pankin holviin, johon heidät on tarkoitus hukuttaa. Silloin pormestari kääntää Rangon aseen kohti Jakea, aikomuksenaan tappaa hänet uudistuksensa tieltä, vain huomatakseen aseen olevan tyhjä. Rango on vienyt aseen ainoan luodin, jolla hän rikkoo holvin lasin vedenpaineen avulla. Jake lopulta uskoo Rangon legendan olevan totta ja osoittaa hänelle kunnioitusta, ennen kuin vie pormestarin mukanaan pois kaupungista kostoksi petturuudesta. Vesi on palannut Mullan kaupunkiin, ja Rangoa juhlitaan sankarina.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen ääninäyttelijä Suomenkielinen ääninäyttelijä Rooli
Johnny Depp Reino Nordin Rango
Ray Winstone Jarmo Mäkinen Bandiitti Bill
Isla Fisher Elena Leeve Papuita
Stephen Root Markku Huhtamo Doc
Abigail Breslin Ella Haartti Priscilla
Bill Nighy Jukka-Pekka Palo Kalkkaro Jake
Alfred Molina Seppo Pääkkönen Raato
George DelHoyo Veeti Kallio Señor Flan
Timothy Olyphant Juhani Rajalin Lännen henki
Ned Beatty Ossi Ahlapuro Pormestari
Jarmo Mäkinen, Juhani Rajalin, Rinna Paatso,

Markus Degerman, Jani Alkio, Markku Huhtamo,

Susa Saukko, Ella Pyhältö, Jarmo Koski,

Jouko Klemettilä, Antti Pääkkönen, Jenni Sivonen,

Markus Blom, Antti L. J. Pääkkönen, Annamari Metsävainio,

Magnus Axberg, Pekka Kuorikoski, Kari Tamminen,

Matti Holi, Veeti Kallio, Veikko Honkanen,

Tom Pöysti, Petri Hanttu, Arttu Wiskari,

Ralf Öhberg ja Juha Varis

Muissa rooleissa

Suomenkielisen version on kääntänyt ja ohjannut Annamari Metsävainio.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai Suomessa hyvän vastaanoton. Allerin Tommi Pietarinen antoi elokuvalle täydet viisi tähteä ja kehui sen toimintaa kekseliääksi.[4] MTV3:n kriitikko Outi Heiskanen puolestaan antoi elokuvalle neljä tähteä.[5] Iltalehden Tuomas Riskala antoi elokuvalle kolme tähteä ja kirjoitti sen olevan ”parhaimmillaan nerokas parodia italialaisista spagettiwesterneistä”, mutta että ”elokuvasta on tehty tuhansien yksityiskohtien melskaava ja ylitsevuotava kokonaisuus, josta ei jää hallittua jälkimakua”.[6] V2.fi-pelisivuston Jari Tapani Peltonen antoi elokuvalle neljä tähteä ja luonnehti elokuvaa näppäräksi ja hallituksi.[7] Episodi-lehden arvostelussa elokuva sai myös neljä tähteä.[8] FilmiFIN-verkkojulkaisu antoi elokuvalle täydet viisi tähteä ja kommentoi elokuvaa ”hauskaksi ja hillittömän hyväntuuliseksi, jollaista ei ole aiemmin nähty”.[9] Filmgoer antoi elokuvalle kolme tähteä.[10] Ilta-Sanomien Tarmo Poussu antoi elokuvalle kolme tähteä viidestä ja kritisoi elokuvan suomenkielistä ääninäyttelyä.[11]

Rotten Tomatoes -verkkosivustolla elokuva sai 89-prosenttisesti hyväksyvän arvion perustuen 168 arvosteluun. Sivustolla mainittiin elokuvasta seuraavaa: ”Se ei ehkä ole niin viehättävä kuin luullaan – ja se ei todellakaan ole lapsille – mutta Rango on älykkäästi ja kauniisti animoitua viihdettä”.[12]

Lipputulot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai ensi-iltansa Suomessa perjantaina 18. maaliskuuta 2011 ja sen kävi kolmipäiväisenä viikonloppuna katsomassa yli 9 000 henkilöä[13] 61 salissa tuottaen 92 265 euron lipputulot.[14] Rango päihitti viikonlopun toisen ensi-iltaelokuvan I Am Number Four.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa elokuvaa esitettiin ensi-iltaviikonloppuna 3 917 teatterissa ja se tuotti runsaan 38 miljoonan dollarin lipputulot. Se oli viikonlopun katsotuin elokuva.[1]

Elokuva tuotti teatterilevityksessä maailmanlaajuisesti kaikkiaan runsaat 245,7 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.[1] Suomessa se oli tuottanut 17. huhtikuuta 2011 mennessä 339 690 euroa.[15]

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konsolipeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Electronic Arts on julkaissut elokuvaan perustuvan videopelin. Peli julkaistiin PlayStation 3-, Xbox 360-, Nintendo DS- ja Wii-pelikonsoleille.[16]

Online-peli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Funtactix lanseerasi Rango: The World -selainpelattavan Rango-virtuaalimaailman elokuvan julkaisupäivänä 4. maaliskuuta 2011.[17][18]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d Rango Box Office Mojo. Amazon.com. Viitattu 29.4.2014. (englanniksi)
 2. Kaufman, Amy: Movie Projector: 'Rango' expected to shoot down the competition Los Angeles Times. 3.3.2011. Tribune Company. Viitattu 12.8.2011. (englanniksi)
 3. Moody, Annemarie: ILM Jumps To Features With Rango 12.9.2008. Los Angeles: Animation World Network. Viitattu 15.8.2015. (englanniksi)
 4. Pietarinen, Tommi: Rango. 7 päivää, TV-SEISKA, 11/2011. Aller Julkaisut Oy.
 5. Heiskanen, Outi: Rango MTV3. 18.3.2011. Viitattu 24.3.2011.
 6. Riskala, Tuomas: Liskolänkkäri Iltalehti. 18.3.2011. Viitattu 24.3.2011.
 7. Peltonen, Jari Tapani: Rango V2.fi. 17.3.2011. Viitattu 24.3.2011.
 8. Peltola, Essi: Rango Episodi.fi. 17.3.2011. Viitattu 25.3.2011.
 9. Pellonpää, Jussi: Rango FilmiFIN. 18.3.2011. Viitattu 25.3.2011. [vanhentunut linkki]
 10. Eskola, Marjo: Rango Filmgoer. 2011. Viitattu 25.3.2011.
 11. Poussu, Tarmo: Rango – lue IS:n arvio elokuvasta! Ilta-Sanomat. 18.3.2011. Sanoma News Oy. Arkistoitu 21.3.2011. Viitattu 26.3.2011.
 12. Rango Rotten Tomatoes. 1.3.2011. (englanniksi)
 13. http://www.elokuva-opas.com/katsotuimmat-elokuvat.html elokuva-opas.com. Arkistoitu 5.3.2011. Viitattu 24.3.2011.
 14. http://www.elokuva-opas.com/elokuvien-lipputulot.html elokuva-opas.com. Arkistoitu 8.4.2011. Viitattu 24.3.2011.
 15. Elokuvien lipputulot Elokuva-opas.com. Arkistoitu 8.4.2011. Viitattu 20.4.2011.
 16. http://www.ea.com/games/rango
 17. Rango: The WORLD rangotheworld.com. Viitattu 7. maaliskuuta 2011. (englanniksi)
 18. Harrison, Alexa: 'Rango' range extends online Variety. Viitattu 7.3.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]