Kourallinen dollareita

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kourallinen dollareita
Per un pugno di dollari
A Fistful of Dollars
Ohjaaja Sergio Leone
Käsikirjoittaja Sergio Leone
A. Bonzzoni
Victor Andrès Catena
Jaime Golas Gil
Tuottaja Arrigo Colombo
Giorgio Papi
Säveltäjä Ennio Morricone (salanimellä Dan Savio)
Kuvaaja Jack Dalmas
Federico G. Larraya
Leikkaaja Bob Quintle
Alfonso Santacana
Tuotantosuunnittelija Carlo Simi
Pukusuunnittelija Carlo Simi
Pääosat Clint Eastwood
Marianne Koch
Gian Maria Volontè
Wolfgang Lukschy
Mario Brega
Valmistustiedot
Valmistusmaa Italia, Espanja ja Länsi-Saksa
Tuotantoyhtiö United Artists
Levittäjä Mokép
Ensi-ilta Italia 12. syyskuuta 1964
Suomi 19. tammikuuta 1968
Kesto 100 minuuttia
Alkuperäiskieli italia
Budjetti 200 000–225 000 dollaria
Seuraaja Vain muutaman dollarin tähden
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Kourallinen dollareita (Per un pugno di dollari) on italialainen spagettiwestern vuodelta 1964. Se on Sergio Leonen ohjaaman dollaritrilogian ensimmäinen elokuva, joka nosti ohjaajan lisäksi pääosan esittäjän Clint Eastwoodin ja elokuvaan musiikin säveltäneen Ennio Morriconen maailmanmaineeseen.

Tuntematon mies saapuu ratsain San Miguel -nimiseen meksikolaiskaupunkiin, joka sijaitsee lähellä Yhdysvaltojen rajaa. Kaupunkia riivavat kaksi vallasta kilpailevaa sukua, seriffi Baxterin perhe ja Rojon veljekset. Mies päättää hyötyä tilanteesta ja käynnistää vaarallisen pelin, jonka avulla hän pyrkii hävittämään molemmat osapuolet ajamalla nämä keskinäiseen sotaan.[1]

Uudentyyppinen lännenelokuva

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Clint Easwood roolihahmossaan "Man with No Name".

Elokuva loi lännenelokuvaan uudenlaisen päähenkilötyypin, antisankarin, joka poikkesi täysin perinteisestä amerikkalaisen lännenelokuvan ihanteellisesta sankarityypistä. [2] Leone halusi luoda uudenlaisen lännenelokuvan ja palkkasi sen pääosaan Clint Eastwoodin, joka oli aiemmin esittänyt cowboyta televisiosarjassa Lännen tie. Eastwood sai melko vapaat kädet luoda roolihahmonsa, joka tunnetaan "Miehenä ilman nimeä"[3]. Eastwood kuvasi hahmoaan seuraavasti: [4]

»Loin hahmon käsikirjoituksen pohjalta. Siinä oli paljon mukana turhautumista, jonka Lännen tien tekeminen vuodesta toiseen aiheutti. Lännen tiessä näyttelin tyypiltään perinteistä sankaria, kilttiä kaveria. Tein hahmosta enemmän antisankarin - miehen, joka oli pyssymies lähinnä omaa etuaan ajaakseen, joka asetti itsensä ensimmäiseksi ja joka ei sekaantunut muiden ongelmiin, ellei siitä ollut hänelle itselleen hyötyä.»
(Clint Eastwood Stuart Kaminskyn kirjassa Clint Eastwood (1974)[4])

Elokuvan ulkokohtaukset on kuvattu Madridin ja Almerían kaupunkien alueilla Espanjassa. Sisäkohtaukset kuvattiin Cinecittàn studioilla Italiassa.[5]

Kourallinen dollareita seuraa juoneltaan Akira Kurosawan ja Ryuzo Kikushiman käsikirjoittamaa samurai-elokuvaa Yojimbo – onnensoturi, jonka ensi-ilta oli vuonna 1961. Ohjaaja Sergio Corbucci kertoi Leonen käsikirjoittaneen elokuvansa katsoen samalla Onnensoturia Moviola-leikkauslaitteesta ja tehneen muutoksia vain tapahtumapaikkojen ja dialogin suhteen, mutta elokuvan ei mainittu perustuvan Onnensoturiin. Myös Kurosawa näki elokuvan ja piti siitä kovasti, mutta huomasi tarinan samankaltaisuudet. Hän kirjoitti Leonelle kirjeen, jossa nimitti Kourallista dollareita "omaksi elokuvakseen" ja kertoi olevansa mielestään oikeutettu korvaukseen. Tuottajat eivät kuitenkaan suostuneet maksamaan korvausta suoraan, vaan asiasta nousi pitkällinen oikeusjuttu, jota puitiin samaan aikaan kun Kurosawa kuvasi elokuvaansa Punaparta (1965). Oikeusistuin ratkaisi jutun lopulta kantajan hyväksi, ja Kurosawa ja hänen studionsa saivat prosenttiosuuden elokuvan tuotosta. Ohjaajat eivät koskaan tavanneet toisiaan kasvokkain, mutta Kurosawa tapasi Eastwoodin Cannesin elokuvajuhlilla 1990, missä he keskustelivat huvittuneeseen sävyyn tapauksen aikanaan nostamasta mediakohusta.[6]

Myös Walter Hillin ohjaama Last Man Standing (1996) perustuu samaan Kurosawan ja Kikushiman alkuperäiskäsikirjoitukseen.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Clint Eastwood  Joe / Mies ilman nimeä  
 Marianne Koch  Marisol  
 Gian Maria Volonté  Ramón Rojo (Johnny Wels)  
 Wolfgang Lukschy  John Baxter (W. Lukschy)  
 Sieghardt Rupp  Esteban Rojo (S. Rupp)  
 Joseph Egger  Piripero (Joe Edger)  
 Antonio Prieto  Don Miguel Benito Rojo  
 José Calvo  Silvanito (Jose Calvo)  
 Margarita Lozano  Consuelo Baxter (Margherita Lozano)  
 Daniel Martín  Julián (Daniel Martin)  
 Benito Stefanelli  Rubio (Benny Reeves)  
 Mario Brega  Chico (Richard Stuyvesant)  
 Bruno Carotenuto  Antonio Baxter (Carol Brown)  
 Aldo Sambrell  Rojon jengin jäsen (Aldo Sambreli)  
 Harry Dean Stanton  vanginvartija, versio 1977  
  1. Kourallinen dollareita (1964) Plot Summary Imdb.com. Viitattu 7.9.2016
  2. Mitzi M. Brunsdale: Icons of Mystery and Crime Detection: From Sleuths to Superheroes, s. 357. ABC-CLIO, 2010. ISBN 0313345309.
  3. engl. Man with No Name
  4. a b Alf H. Walle: The Cowboy Hero and Its Audience: Popular Culture as Market Derived Art, s. 167. Popular Press, 2000. ISBN 0879728124.
  5. Howard Hughes: Cinema Italiano: The Complete Guide from Classics to Cult, s. 147. I.B. Tauris, 2011. ISBN 0857730444.
  6. Wild, Peter: Akira Kurosawa, s. 126. Reaktion Books, 2014. ISBN 1780233809.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]