Autot

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Autot (elokuva))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Disneyn animaatioelokuvaa. Artikkeli Auto käsittelee autoja yleisesti ja elokuvaan perustuvasta videopelistä on oma artikkelinsa.
Autot
Cars
405px-Cars High-Rez Final Poster.jpg
Ohjaaja John Lasseter
Joe Ranft (apuohjaaja)
Käsikirjoittaja Dan Fogelman
John Lasseter
Joe Ranft
Kiel Murray
Phil Lorin
Jorgen Klubien
Tarina John Lasseter
Joe Ranft
Jorgen Klubien
Tuottaja Darla K. Anderson
Säveltäjä Randy Newman
Kuvaaja Jeremy Lasky
Jean Claude Kalache
Leikkaaja Ken Schretzmann
Pääosat Owen Wilson
Paul Newman
Bonnie Hunt
Larry the Cable Guy
Michael Keaton
Richard Petty
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Pixar Animation Studios
Levittäjä Buena Vista Pictures
Ensi-ilta
Kesto 117 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 120 miljoonaa $
Tuotto 462,2 miljoonaa $
Seuraaja Autot 2
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Autot (engl. Cars) on Walt Disney Picturesin animaatioelokuva, jonka on tuottanut Pixar Animation Studios ja jonka levittäjänä toimii Buena Vista Pictures Distribution. Elokuvan ensi-ilta oli 9. kesäkuuta 2006 Yhdysvalloissa ja 28. heinäkuuta 2006 Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Suomen ensi-ilta oli 25. elokuuta 2006. Elokuvan jatko-osa Autot 2 sai ensi-iltansa kesällä 2011.

Autot on seitsemäs Disney- ja Pixar-yhtiöiden yhdessä tekemä elokuva. Elokuvasta tuli menestys, ja sen takia on olemassa Autot-aiheisia lehtiä, pelejä, kirjoja ja valtava määrä leluja.

Elokuvan apuohjaaja ja tarinan kirjoittaja Joe Ranft kuoli vuonna 2005 elokuvan teon aikana auto-onnettomuudessa. Tämän takia elokuva on omistettu hänen muistolleen.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Piston Cup -kilpa-auto Salama McQueen (Lighning McQueen) on uusi tulokas kyseisessä sarjassa. Kauden päätöskisassa hän on tasapisteissä Kunkun (The King) ja Jasu Juntin (Chick Hicks) kanssa. Kilpailun viimeisellä kierroksella McQueen näyttää jo voittavan, mutta hänen molemmat takarenkaansa räjähtävät, koska hän ei vaihtanut niitä edellisellä varikkokäynnillä. McQueen sinnittelee ruutulipulle Kunkun ja Jasun saavuttaessa häntä. Kaikki kolme tulevat maaliin yhtä aikaa ja tuloksena on tasapeli. Piston Cupin tuomaristo päättää, että mestaruus ratkaistaan heidän välillään viikon kuluttua Kaliforniassa.

McQueen yrittää päästä Kaliforniaan ennen Jasua, joten hän käskee kuljetusrekkaansa Makea (Mack) ajamaan yön yli. McQueen aikoo valvoa Maken kanssaan, mutta nukahtaakin itse. Make ei tahdo pysyä yöllä hereillä ja samalla paikalle saapuu neljä jengiautoa. He nukuttavat hänet tuutulaululla ja kiilaavat hänet ajoradan reunassa kulkeviin heräteraitoihin. Koko rekka alkaa täristä ja McQueen valuu ulos kärrystä. McQueen herää keskellä moottoritietä ja lähtee etsimään Makea, mutta lähtee seuraamaan väärää rekkaa. Yrittäessään päästä takaisin moottoritielle hän joutuu valtatie 66:lle. Hän kaahaa paniikissa ja saa sheriffin peräänsä. Sheriffin pakoputken pamahdellessa McQueen luulee sheriffin ampuvan häntä. Pakomatkan päätteeksi McQueen saapuu uinuvaan Syylari Cityyn (Radiator Springs), jossa hän vahingossa hajottaa tien kaupungin perustajan patsaalla. Lopulta hän jää puhelinvaijeriin kiinni ja menettää tajuntansa.

Herätessään McQueen huomaa olevansa kahlittu rengaslukolla. Kahlittuna hän tapaa hinausauto Martin (Mater), joka hinaa McQueenin oikeuteen. Oikeudessa tuomari Doc Hudson haluaa hänet pois kaupungista, mutta kaunis Porsche Salli (Sally) saa muut kaupunkilaiset puolelleen ja suostuttelee Docin tuomitsemaan McQueenin korjaamaan tien. McQueen yrittää pakoon mutta pakomatka jää lyhyeksi, koska hänen tankkinsa on tyhjennetty. Niinpä hänet kytketään asfalttikone Bessieen ja hän aloittaa tien korjaamisen. Hän yrittää saada tien valmiiksi ennätysvauhtia, mutta lopputulos ei miellytä muita. Doc haastaa hänet kilpailuun, jonka McQueen häviää ajaessaan ulos radalta. Hän alkaa tehdä tietä kunnolla, ja kaupunkilaiset alkavat pitää hänestä, erityisesti Salli ja Martti. Salli tarjoaa hänelle asuinpaikkaa motellissa, ja McQueenista ja Martista tulee parhaat kaverit. McQueen saa myös selville Doc Hudsonin salaisuuden: Doc on kuuluisa entinen kilpa-auto Hudson Hornet. McQueen alkaa kunnioittaa ja kehua Docia, mutta Doc ei siitä välitä. McQueenin ja Sallin välille kehittyy suhde huviajelulla, ja McQueen alkaa unohtaa sen, mistä hän oli aina unelmoinut eli Piston Cup -mestaruuden.

Doc paljastaa McQueenille, miksi hän ei enää kilpaile: Doc jätettiin pois Piston Cupista pahan kolarin vuoksi. Hän kertoo myös tulleensa Syylari Cityyn, jottei häntä enää löydettäisi ja ettei hän ikinä erehtyisi palaamaan. McQueen huomaa, että Doc on itsekäs koska hän ei ole kertonut muille, kuka hän itse asiassa on. Sitä McQueenkin oli ennen tätä hetkeä. Hän korjaa tien loppuun ja luo kaupungin asukkaiden kanssa ystävyyssuhteita tutustumalla kaupungin palveluihin. Hän myös toi kaupungille taas syyn toivoon siitä, että Syylari City palaisi takaisin kartalle. Kesken romanttisen hetken Sallin kanssa McQueen löydetään ja viedään Kaliforniaan. Salli järkyttyy siitä, että Doc on antanut etsijöille vinkin McQueenista, luullen McQueenin pois lähdön olleen kaupunkilaisten parhaaksi. Näin ei kuitenkaan ollut ja Doc huomaa, että McQueen oli hänen suhteensa oikeassa.

McQueenin kisan alkaessa hän yrittää keskittyä siihen normaalisti, mutta Syylari Cityssä vietetyn viikon muistot hämäävät häntä. Nämä muistot miltei keskeyttävät hänen kisansa, mutta sitten seuraa yllätys: Doc ja lähes kaikki Syylari Cityn asukkaat ovat tulleet hänen varikkotiimikseen, ja McQueenin itseluottamus sekä kilpailukyky palaavat. Uusien ystäviensä tuella hän on jo voittamassa kisan, mutta lopussa Jasu saa tarpeekseen ja tönäisee Kunkun röyhkeästi ulos radalta, jolloin Kunkku vahingoittuu pahasti. Huomatessaan tämän McQueen muistaa, miten Docin kilpailu-ura päättyi, ja hän pysähtyy juuri ennen maaliviivaa antaen Jasun voittaa. Kaikki huomio keskittyy kuitenkin McQueeniin hänen lähtiessään Kunkun avuksi ja työntäessään tämän maaliin. Jasu ei saa yhtään kunnioitusta voitostaan. Tappiosta huolimatta Kunkun varikkotiimin, Dinocon, omistaja Tex Dinoco tarjoaa McQueenille paikkaa Dinocossa, mutta McQueen kieltäytyy kohteliaasti. Hetken kuluttua hän kuitenkin sanoo: ”Mul olis kyllä yks juttu…” tarkoittaen sillä Martin toivomaa helikopterilentoa. Lopuksi McQueen palaa Syylari Cityyn, joka on taas kartalla hänen ansiostaan, koska hän siirsi tallinsa päämajan sinne.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Autot ja näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Alkuperäinen nimi Ääninäyttelijä (suomeksi) Ääninäyttelijä (englanniksi) Auto, josta mallinnettu
Salama McQueen Lightning McQueen Sami Uotila Owen Wilson ”Sekoitus stock-car-kilpa-autoa ja kurvikkaampaa LeMansin 24 tunnin ajojen kilpa-autoa, kuten esimerkiksi Ford GT40.”[1]
Martti Mater Heikki Silvennoinen Larry the Cable Guy 1951 International Harvester -hinausauto
Salli Carrera Sally Carrera Irina Bonnie Hunt 2002 Porsche 911 (996) Carrera
Doc Hudson Doc Hudson Aarno Sulkanen Paul Newman 1951 Hudson Hornet
Ramone Ramone Antti Reini Cheech Marin 1959 Chevrolet Impala -lowrider
Kunkku The King Mika Häkkinen Richard Petty 1970 Plymouth Superbird
Klainari Fillmore Tommi Korpela George Carlin 1960 VW Kleinbus
Kessu Sarge Rauno Ahonen Paul Dooley 1946 Willys Jeep CJ-2A (kuvataan virheellisesti vuoden 1942 malliksi)
Luigi Luigi Mika Nuojua Tony Shalhoub 1959 Fiat 500
Guido Guido Danilo De Girolamo Guido Quaroni Isettaa muistuttava trukki
Jasu Juntti Chick Hicks Juha Veijonen Michael Keaton ”1980-luvun Stock car-kilpa-auto”,[2] (muistuttaa 1980-luvun Buick Regalia)
Sheriffi Sheriff Heikki Kinnunen Michael Wallis 1949 Mercury Club Coupe -poliisiauto
Make Mack Heikki Sankari John Ratzenberger 1985 Mack Superliner
Lizzie Lizzie Hannele Lauri Katherine Helmond 1923 Ford T-malli
Floora Flo Titta Jokinen Jenifer Lewis 1957 Motorama-näyttelyauto
Puna Red Markus Bäckman Joe Ranft 1960-luvun paloauto, muistuttaa lähinnä 1960-luvun Pirsch-pumppuautoa, mutta myös American LaFrancen malleja
Peterbilt Peterbilt Jouko Klemettilä Joe Ranft Peterbilt 362
Kake Harv Kari Hietalahti Jeremy Piven Ei esiinny
Erkki Muskelipeli Darrell Cartrip Erkki Mustakari Darrell Wartrip 1976 Chevrolet Monte Carlo
Matti ”Vauhti” Kallonen Bob Cutlass Matti Kyllönen Bob Costas 1999 Oldsmobile Aurora
Rouva Kunkku Mrs. The King Minttu Mustakallio Lynda Petty 1973 Chrysler Town and Country
Lenkka Rusty Rust-Eze Heikki Hela Tom Magliozzi 1964 Dodge A100 -pakettiauto
Linkku Dusty Rust-Eze Aarni Kivinen Ray Magliozzi 1963 Dodge Dart V10
Tex Tex Tuomo Holopainen Humpy Wheeler 1975 Cadillac Coupe de Ville
Jay Limo Jay Limo Mika Ala-Panula Jay Leno limusiini, muistuttaa 1990-luvun Lincoln Town Caria
Mario Mario Andretti Antti Jaakola Mario Andretti 1967 Ford Fairlane Daytona 500
Michael Schumacher Ferrari Michael Schumacher Petri Viglione Michael Schumacher 2005 Ferrari F430
Wingo Wingo Joakim Geitel Adrian Ochoa 2000 Nissan Silvia
Boosti Boost Jon-Jon Geitel Jonas Rivera 1994 Mitsubishi Eclipse
Räkä-Rod Snot Rod Samuel Harjanne Lou Romano 1970 AAR Barracuda
DJ DJ Max Wiberg E.J Holowicki 2004 Scion xB
Tia Tia Paula Vesala Elissa Knight 1990 Mazda Miata
Mia Mia Mira Luoti Lindsey Collins 1990 Mazda Miata
Varikkomies Ei-Hemmo Not Chuck Juha Paananen Mike Nelson trukki
Mini Minny Kristiina Elstelä Edie McClurg 1997 Ford Windstar
Vani Van Heikki Nousiainen Richard Kind 1999 Toyota Sienna
Sheriffi Woody Woody Car Antti Pääkkönen Tom Hanks Ford Woodie
Buzz Lightyear Buzz Car Santeri Kinnunen Tim Allen 1966 Volkswagen -kuplavolkkari
Masi Pallopää Mike Car Antti Pääkkönen Billy Crystal BMW Isetta
Tare Karvanen Jussi Lampi John Goodman Monsteriauto
Viivi Avolava Kori Turbowitz Viivi Avellán Sarah Clark Ford Puma 1997
Fred Fred Jouko Klementtilä Andrew Stanton ruosteinen 1962 Rambler Ambassador
Junnu Junior Max Ovaska Dale Earnhardt Jr. 2002 NASCAR-auto
The Governator The Governator Arnold Schwarzenegger Hummer H1
McQueenin suurin fani Doug ”Mater” Keever -asuntoauto
Asuntoautofani Larry Benton 1978 Class A Motor home -asuntoauto
Frank Frank Tom Myers Kubota-leikkuupuimuri
Traktorit Tom Myers amerikkalaisia 1950-luvun Farmall-traktoreita
Lightyear-ilmalaiva Goodyearin ilmalaiva
Bessie Bessie asfalttikone
Chuck Manifold Chuck Manifold Plymouth Reliant
Chuki (japanilainen uutisankkuri) Chuki Sonoko Konishi Autozam (Mazda) AZ-1
Taneli Stanley Stanley höyryautoa muistuttava
A113-juna A113 EMD F7A- ja B-dieselveturit
toiset kilpa-autot NASCAR Stockcar
tallipäälliköt Ford F550
ruutulippuauto Ford F-150
U.S. Marine Corps -hävittäjät Muokatut F-22 II -hävittäjät
Dinoco GTA Dinoco GTA pieni kaksiovinen coupe, muistuttaa vuoden 1994 Opel Tigraa

[3]

Elokuvan teemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa on useita eri teemoja. Niistä kaksi suurinta ovat seuraavat: miten joku voi löytää itsensä jostakin uudesta paikasta, josta ei ole koskaan kuullutkaan. Tarinassa McQueenille kävi juuri näin ja asiaa kuvaa hyvin elokuvassa Brad Paisleyn esittämä kappale ”Find Yourself”. Toiseksi suurin teema on Valtatie 66. Elokuvan pikkukaupunki Syylari City (Radiator Springs) sijaitsee Valtatien 66 varrella, ja siellä ei ole näkynyt yhtäkään matkaajaa sitten moottoritie 40:n (Interstate 40) valmistuttua. Tämän vuoksi valtatie lakkautettiin ja kaikki taajamat sen varrella katosivat myös kartalta ja taajamien asukkaat joutuivat elämään vuosia omissa oloissaan. Elokuvan lopussa Valtatie 66 on muutettu historialliseksi matkatieksi ja sitä se on tänäkin päivänä. Muita teemoja on muun muassa NASCAR-kilpa-autoilu.

Viittaukset muihin elokuviin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juna, jonka elokuvan päähenkilö ohittaa tasoristeyksellä, oli numeroitu ”A113”, mikä viittaa muissa Pixarin animaatioissa käytettyyn tunnukseen. Esimerkiksi Ihmeperheessä oli kokoushuone, joka oli numeroitu A113, ja elokuvassa Toy Story - leluelämää Andyn äidin auton rekisterikilpi on A113. Lisäksi Autot-elokuvassa esiintyvä ”Dinoco-talli” löytyy myös elokuvasta Toy Story - leluelämää. Jälkimmäisessä Dinoco on huoltoasema, jolla Woody ja Buzz erkaantuvat omistajastaan Andysta. Elokuvan Lopussa autot katsovat elokuvia, joiden nimet viittaavat aikaisempiin animaatioelokuviin: Ötökkäauton elämää (Ötökän elämää), Monsteriautot Oy (Monsterit Oy) sekä Leluautoelämää (Toy Story - leluelämää). Salama Mcqueenin kyljessä on numero 95, joka viittaa vuoteen 1995, jolloin ensimmäinen Pixar elokuva Toy Story julkaistiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "A grease geek will guide you: 'Cars' decoded" by Dan Neil, Los Angeles Times, June 4, 2006
  2. "New movie rekindles love affair with cars" by Ann Job, The Star-Ledger, May 7, 2006, reprinted for MSN Autos
  3. Buena Vista International Finland: Autot bvifinland.fi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]