Mulan (vuoden 1998 elokuva)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mulan
Mulan 01.jpg
Ohjaaja Tony Bancroft
Barry Cook
Käsikirjoittaja Rita Hsiao
Philip LaZebnik
Chris Sanders
Eugenia Bostwick-Singer
Raymond Singer
Tuottaja Pam Coats
Säveltäjä Jerry Goldsmith
Leikkaaja Michael Kelly
Pääosat Ming-Na Wen
Eddie Murphy
B. D. Wong
Miguel Ferrer
Harvey Fierstein
Beth Fowler
George Takei
Pat Morita
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Buena Vista Pictures
Walt Disney Pictures
Walt Disney Animation Studios
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 19. kesäkuuta 1998
Suomen lippu 20. marraskuuta 1998
Kesto 87 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 90 miljoonaa $
Tuotto 304 320 254 $
Seuraaja Mulan 2
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Mulan on yhdysvaltalainen Walt Disney Pictures -elokuvayhtiön tuottama kokoillan animaatioelokuva vuodelta 1998. Se oli yhtiön 36. kokoillan animaatioelokuva, joka oli ensimmäinen Walt Disney Worldin studiossa Floridan Orlandossa valmistettu elokuva. Mulanin Yhdysvaltain ensi-ilta oli 19. kesäkuuta 1998 ja Suomen 20. marraskuuta 1998. Kiinalaisessa versiossa aasialainen pop-diiva Coco Lee esittää kaikki Mulanin vuorosanat.

Maaliskuussa 2015 Disney kertoi tekevänsä Mulan-animaatioon perustuvan näytellyn elokuvan.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Julman Shan Yun johtamat hunnit valloittavat Han-dynastian aikaisen Kiinan ja pakottavat Kiinan keisarin määräämään Kiinan armeijan liikkeelle. Jokainen kiinalainen perhe saa määräyksen, jonka mukaan heidän on luovutettava yksi mies Kiinan armeijalle. Kun Fa Mulan saa kuulla, että hänen iäkäs isänsä Fa Zhou joutuu perheen ainoana miehenä liittymään armeijaan, tyttö päättää ottaa isänsä paikan naamioitumalla nuoreksi ”Ping”-nimiseksi mieheksi. Fa Zhou saa tietää Mulanin ottaneen hänen paikkansa armeijassa ja rukoilee suvun esi-isiä suojelemaan tytärtään. Esi-isät puolestaan määräävät ”Suuren kivilohikäärmeen” lähtemään tytön avuksi. He eivät kuitenkaan tiedä, että Suurta kivilohikäärmettä herättelemään lähetetty pienikokoinen Mushu-lohikäärme onnistuu särkemään Suuren kivilohikäärmeen patsaan palasiksi, joka päättää lähteä Mulanin perään itse.

Mushu yrittää opastaa Mulania käyttäytymään miesten lailla mutta huonolla tuloksella, minkä seurauksena Mulan saa harjoitteluleirillä aikaan suuren kahakan. Li Shangin komennossa Mulanista ja hänen leirillä saamistaan uusista ystävistä, Yaosta, Lingistä ja Chien-Posta, tulee kuitenkin taitavia sotureita. Mushu haluaa palavasti nähdä Mulanin menestyvän sotilasurallaan, joten kun hän kuulee Chi-Fun sanovan Shangille että Shangin joukot eivät näkisi taistelua niin hän ja Si-Ri kirjoittavat väärennetyn käskyn, jossa Shangin isä, kenraali Li, määrää poikansa joukkoineen seuraamaan hänen joukkojaan vuoristoon.

Shang tekee työtä käskettyä, ja ennen pitkää joukot saapuvat erääseen poltettuun kylään. Kylässä he saavat tietää, että hunnit ovat tappaneet kenraali Lin ja tämän miehet. Poistuessaan vakavina kylästä Shangin joukot saavat kimppuunsa vuorilla väijyneet hunnit. Nokkela Mulan aiheuttaa kuitenkin lumivyöryn, joka hautaa suurimman osan hunneista syvän lumen alle. Voitosta huolimatta Mulan haavoittuu taistelussa, minkä seurauksena hänen huijauksensa paljastuu. Shang hylkää Mulanin vuorille ja jatkaa sitten joukkoineen kohti Keisarillista kaupunkia kertoakseen hunnien tappiosta. Lumivyöry ei ole kuitenkaan tappanut kaikkia hunneja, minkä Mulan saa todeta nähdessään Shan Yun ja useiden muiden hunnisotureiden ilmestyvän esiin lumen alta. Hunnit lähtevät kohti Keisarillista kaupunkia aikomuksenaan kaapata keisari.

Saavuttuaan Keisarilliseen kaupunkiin Mulan yrittää varoittaa Shangia Shan Yusta, mutta mies kieltäytyy kuuntelemasta häntä. Hunnit ilmestyvät paikalle ja sieppaavat keisarin lukittautuen sisälle palatsiin aikoen saada keisari kumartamaan Shan Yuta. Mulanin avulla Shang, Yao, Ling ja Chien-Po naamioituvat jalkavaimoiksi, pääsevät sen varjolla sisään palatsiin ja päihittävät Shan Yun miehet. Kun Shan Yu yrittää saada keisarin kumartamaan häntä, keisari ei aio kumartaa hänelle ja Shan Yu aikoo tappaa hänet.

Shang estää Shan Yuta murhaamasta keisaria, minkä jälkeen Mulan houkuttelee hunnijohtajan palatsin katolle ja ryhtyy taistelemaan tämän kanssa. Sillä välin Mushu laukaisee Mulanin neuvoja noudattaen ison ilotulitusraketin, joka osuu Shan Yuhun ja tappaa tämän. Kiinan keisari ja kaupungin asukkaat ylistävät Mulania ja kumartavat hänelle kunnianosoituksena. Mulan ottaa vastaan keisarin tarjoaman riipuksen ja Shan Yun miekan, mutta kieltäytyy kohteliaasti ryhtymästä keisarin neuvonantajaksi. Sen sijaan hän pyytää lupaa päästä takaisin perheensä luo.

Mulan palaa takaisin kotiin ja ojentaa keisarin lahjat isälleen. Mulanin isä on kuitenkin paljon kiitollisempi tyttärensä turvallisesta kotiinpaluusta kuin keisarin lahjoista. Mulaniin ihastunut Shang saapuu pian paikalle palauttamaan Mulanin kypärää ja päättää jäädä perheen luo päivälliselle. Vaikka elokuvan alkupuolella julistettiin, ettei Mulanista ikinä tule kunnollista vaimoa, hänen ja Shangin välille kehittyy siitä huolimatta orastava rakkaus. Esi-isät ylentävät Mushun suvun suojelijaksi Mulanin kotiinpaluun kunniaksi järjestetyissä juhlissa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen Suomeksi Rooli
Ming-Na Wen
Laulut: Lea Salonga
Heidi Kyrö Fa Mulan, joka perustuu Hua Mulaniin: nainen joka tekeytyy mieheksi liittyäkseen armeijaan vammautuneen isänsä sijaan.
Eddie Murphy Tom Pöysti Mushu lohikäärme, yksi Fa-perheen suojelijahengistä.
B. D. Wong
Laulut: Donny Osmond
Santeri Kinnunen kapteeni Li Shang, kenraali Lin poika ja armeijan kapteeni.
Miguel Ferrer Pertti Koivula Shan Yu, hunni-armeijan komentaja, joka yrittää valloittaa Kiinan
Harvey Fierstein Puntti Valtonen Yao, sotilas
Gedde Watanabe
Laulut: Matthew Wilder
Antti Pääkkönen Ling, sotilas
Jerry Tondo Kari Tamminen Chien-Po, sotilas
James Hong Pekka Autiovuori Chi-Fu, Keisarin konsuli ja Li Shangin neuvonantaja
Soon-Tek Oh Leif Wager Fa Zhou, Mulanin isä ja kuuluisa sotaveteraani
June Foray
Laulut: Marni Nixon
Seela Sella Mulanin isoäiti
Pat Morita Matti Ranin Kiinan keisari
George Takei Markku Riikonen Ensimmäinen Fa-suvun esi-isä ja heidän johtajansa
Freda Foh Shen Ulla Renko Fa Li, Mulanin äiti
James Shigeta Markus Bäckman kenraali Li, Li Shangin isä, joka kuolee taistelussa hunni-armeijaa vastaan.
Miriam Margolyes Raija Alenius Liitonsopija, joka yrittää löytää Mulanille aviomiehen elokuvan alussa
Frank Welker Khan, Mulanin hevonen ja Si-Ri -kotisirkka, Mulanille annettu amuletti.

Mulan 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jatko-osa Mulan 2, julkaistiin videona vuonna 2004. Sen ohjasivat Darrell Rooney ja Lynne Southerland.

Näytelty versio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Walt Disney Pictures ilmaisi halunsa näytellyn Mulan-elokuvan toteuttamiseen jo 2000-luvulla. Zhang Ziyi oli sitoutuneena Mulanin näyttelijäksi ja Chuck Russell ohjaajaksi. Kuvausten piti alun perin alkaa helmikuussa 2010, mutta elokuva peruttiin.[2]

Vuonna 2015 Disney alkoi jälleen toteuttaa näyteltyä elokuvaversiota.[3] Apinoiden planeetan vallankumouksen ja Jurassic Worldin käsikirjoittajat Rick Jaffa ja Amanda Silver saivat työkseen laatia uudelleen Lauren Hynekin ja Elizabeth Martinin tekemän käsikirjoituksen, Chris Benderin, J. C. Spinkin ja Jason Reedin toimiessa tuottajina.[4] Helmikuussa 2017 julkistettiin, että Niki Caro ohjaisi elokuvan ja olisi kolmas yli 100 miljoonan dollarin budjetin elokuvan ohjannut nainen, Patty Jenkinsin ja Ava DuVernayn jälkeen.[5]

Pääosan esittäjän valinta alkoi lokakuussa 2016. Elokuvan alkuperäinen suunniteltu ensi-ilta oli 2. marraskuuta 2018, mutta se poistettiin myöhemmin julkaisuaikataulusta The Nutcracker and the Four Realmsin tieltä.[6][7] 29. marraskuuta 2017 Liu Yifei valittiin Mulanin näyttelijäksi.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. McNary, Dave: Disney Developing Live-Action ‘Mulan’ Variety. 30.3.2015. Viitattu 10.4.2015.
  2. "Zhang Ziyi to produce and star in 3D Mulan film"
  3. Disney Developing Live-Action 'Mulan' (Exclusive) The Hollywood Reporter. March 30, 2015. Viitattu March 30, 2015.
  4. Kroll, Justin: Disney’s Live-Action ‘Mulan’ to Hit Theaters in November 2018; Rick Jaffa and Amanda Silver Rewriting Variety. 4.10.2016. Viitattu 12.12.2017. (englanniksi)
  5. Sun, Rebecca: Disney's Live-Action 'Mulan' Finds Director (Exclusive) Hollywood Reporter. Viitattu 12.12.2017. (englanniksi)
  6. McClintock, Pamela: Disney's Live-Action 'Mulan' Gets Winter 2018 Release Date The Hollywood Reporter. 4.10.2016. Viitattu 12.12.2017. (englanniksi)
  7. Fuster, Jeremy: Disney’s ‘Nutcracker and the Four Realms’ Sets Fall 2018 Release, Bumping Live-Action ‘Mulan’ The Wrap. 15.7.2017. Viitattu 12.12.2017. (englanniksi)
  8. Sun, Rebecc & Ford, Rebecca: Disney's 'Mulan' Finds Its Star (Exclusive) Hollywood Reporter. 29.11.2017. Viitattu 12.12.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]