Lilo ja Stitch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elokuvaa. Televisiosarjasta on erillinen artikkeli.
Lilo ja Stitch
Lilo & Stitch
Ohjaaja Chris Sanders
Dean DeBlois
Käsikirjoittaja Chris Sanders
Dean DeBlois
Tuottaja Clark Spencer
Säveltäjä Alan Silvestri
Leikkaaja Darren T. Holmes
Tuotantosuunnittelija Paul A. Felix
Pääosat Chris Sanders
Daveigh Chase
Tia Carrere
David Ogden Stiers
Kevin McDonald
Ving Rhames
Kevin Michael Richardson
Jason Scott Lee
Zoe Caldwell
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Buena Vista Pictures
Walt Disney Pictures
Walt Disney Feature Animation
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Disney+
Ensi-ilta Yhdysvallat 21. kesäkuuta 2002
Suomi 6. syyskuuta 2002
Kesto 85 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 80 miljoonaa $[1]
Tuotto 273 144 151 $
Seuraaja Stitch! Avaruuskoe 626
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Lilo ja Stitch (engl. Lilo & Stitch) on Disneyn vuonna 2002 valmistunut piirretty elokuva, joka kertoo pienestä ja yksinäisestä Havaijilla asuvasta tytöstä, Lilosta, sekä tämän lemmikistä nimeltä Stitch.

Lilo on "Kuningas" Elviksen suuri fani joten näin ollen elokuvassa on myös paljon Elviksen musiikkia.

Liloa näyttelevä Daveigh Chase sai roolistaan Annie-palkinnon. Elokuva oli Oscar-ehdokkaana.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tohtori Jumba Jookiba on pidätetty laittoman geenimutaation teosta. Hän on juuri luonut kokeen 626, aggressiivisen ja miltei tuhoutumattoman olion. Ennen kuin 626 ehditään karkottaa asumattomalle asteroidille, tämä karkaa ja tekee pakkolaskun havaijilaiselle Kauain saarelle. Saarella hän jää rekan alle ja hänet sijoitetaan eläinkotiin. Neuvoston puheenjohtaja kertoo Jumballe, että tämä voidaan vapauttaa, mikäli tämä auttaa neuvoston Maa-asiantuntijaa, agentti Pleakleytä, 626:n nappaamisessa.

Saarella orvoksi jäänyt teinityttö Nani yrittää pitää huolta pikkusiskostaan Lilosta heidän vanhempiensa kuoltua auto-onnettomuudessa. Eräänä päivänä sosiaalityöntekijä Kobra ilmaisee huolensa siitä, ettei Nani ehkä pysty huolehtimaan Lilosta yksin ja uhkaa viedä Lilon sijaisperheeseen, ellei tilanne parannu. Kuultuaan Lilon rukoilevan itselleen ystävää Nani päättää, että Lilolle pitää hankkia lemmikki. Eläinkaupassa Lilo huomaa 626:n, joka esittäytyy koirana. Nanin epäilyksistä huolimatta Lilo valitsee 626:n ja nimeää sen Stitchiksi. Samana iltana valeasuiset Jumba ja Pleakley yrittävät napata Stitchin ravintolassa, jossa Nani työskentelee. Ravintolan omistaja vierittää tilanteesta syntyvän kaaoksen Stitchin niskoille ja antaa Nanille potkut. Seuraavana päivänä Kobra toistaa aiemman uhkauksensa ja käskee Nanin etsimään työtä ja tekemään Stitchistä mallikansalaisen. Stitch onnistuu kuitenkin pilaamaan Nanin mahdollisuudet saada työtä paetessaan jahtaajiaan.

Nanin ystävä David kutsuu hänet, Lilon ja Stitchin surffaamaan. Nelikon surffatessa Jumba ja Pleakley yrittävät jälleen napata Stitchin saaden tämän vahingossa vetämään Lilon veden alle. David pelastaa kaksikon, mutta tilannetta todistanut Kobra päättää viedä Lilon pois seuraavana aamuna. Stitch päättää karata tajuttuaan, kuinka paljon harmia hän on saanut aikaan. Seuraavana päivänä neuvoston puheenjohtaja erottaa Jumban ja Pleakleyn ja värvää kollegansa, kapteeni Gantun, nappaamaan Stitchin. Jumba päättää kuitenkin jatkaa tehtävää omin avuin. Samalla David kertoo Nanille uudesta työpaikasta, jota tämä kiiruhtaa välittömästi hakemaan. Lähimetsään piiloutunut Stitch kohtaa Jumban ja Pleakleyn, jotka jahtaavat hänet Nanin talolle asti. Stitchin ja Jumban välinen taistelu saa aikaan räjähdyksen, joka tuhoaa koko talon. Tilanteen huomannut Nani kiiruhtaa kotiinsa juuri, kun Kobra on viemässä Liloa pois.

Nanin ja Kobran riidellessä Lilon hyvinvoinnista Lilo pakenee metsään ja löytää Stitchin, joka häpeissään tunnustaa olevansa avaruudesta juuri ennen kuin Gantu nappaa kaksikon. Stitch onnistuu pakenemaan, mutta ei onnistu pelastamaan Liloa. Tilannetta todistanut Nani huitoo Stitchiä kepillä ja vaatii tätä kertomaan mihin Lilo vietiin. Jumba ja Pleakley kuitenkin nappaavat Stitchin ennen kuin tämä ehtii kertomaan totuutta. Nani vaatii Jumbaa ja Pleakleytä auttamaan Lilon pelastamisessa, mutta he kertovat tulleensa vain Stitchin takia. Nani purskahtaa itkuun, mutta Stitch muistuttaa häntä ohanasta, jonka oli Lilolta oppinut. Stitch taivuttelee Jumban auttamaan Lilon pelastamisessa. Nelikko laskeutuu Jumban alukselle ja onnistuu takaa-ajon päätteeksi pelastamaan Lilon Gantun kynsistä.

Puheenjohtaja saapuu rannalle napatakseen Stitchin itse ja antaa Gantulle potkut Lilon hengen vaarantamisesta ja tehtävän epäonnistumisesta. Hän kuitenkin huomaa Stitchin oppineen ihmisten tavoille ja tajuaa, että Lilon ostettua Stitchin se kuuluu laillisesti hänelle. Puheenjohtaja määrää, että Stitch kärsii tuomionsa Maassa ja Pelekain perhe saa neuvoston suojeluksen. Kobra paljastaa olevansa entinen CIA:n agentti ja tavanneensa puheenjohtajan aiemmin Roswellissä. Osaksi Lilon ja Nanin perhettä tulleet Stitch, Jumba ja Pleakley korjaavat Nanin talon yhdessä Davidin ja Kobran avustuksella.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Listassa on vain osa elokuvan hahmoista.

Alkuperäinen ääninäyttelijä Suomalainen ääninäyttelijä Rooli
Daveigh Chase Annituuli Kasurinen Lilo Pelekai
Chris Sanders Jukka Rasila Stitch
Tia Carrere Amira Khalifa Nani Pelekai
David Ogden Stiers Veikko Honkanen Jumba Jookiba
Kevin McDonald Taisto Oksanen Pleakley
Ving Rhames Pertti Koivula Cobra Bubbles
Zoe Caldwell Tiia Louste Neuvoston puheenjohtaja
Jason Scott Lee Mika Nuojua David Kawena
Kevin Michael Richardson Markus Bäckman Kapteeni Gantu
Kunewa Mook Heikki Sankari Kumu
Steve Alterman, Emily Anderson, Jack Angel, Bill Asing, Erica Beck, Bob Bergen, Steve Blum, Rodger Bumpass, Cathy Cavadini, Jennifer Darling, Alexandra Deary, John DeMita, Judi Durand, Greg Finley, Jeff Fischer, Valerie Flueger, Jess Harnell, Barbara Harris, Susan Hegarty, Amy Hill, Aszur Hill, Daamen Krall, Todd Kurosawa, Chloe Looper, Mickie McGowan, Courtney Mun, Patrick Pinney, Paige Pollack, David Randolph, Noreen Reardon, Debra Rogers, Susan Silo, Kath Soucie, Melanie Spore, Doug Stone, Drew Lexi Thomas, Miranda Paige Walls, Karle Warren, Ruth Zalduondo Petteri Summanen, Jarkko Tamminen, Rinna Paatso, Jenni Laakso, Liisa Paatso, Maria Wiberg, Anna-Emilia Sankari, Viivi Tamminen, Annamari Metsävainio, Anna Porvari, Outi Vuorijärvi, Ari Parviainen, Hannu Väre, Ralf Öhberg sivuäänet

Suomenkielisen version ohjasi ja käänsi Annamari Metsävainio.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jerry Beck: The animated movie guide, s. 144. Chicago Review Press, 2005. ISBN 9781556525919. Google Book. (englanniksi)
  2. Awards IMDB. Viitattu 15.3.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]