Big Hero 6

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Big Hero 6
Ohjaaja Don Hall
Chris Williams
Käsikirjoittaja Jordan Roberts
Dan Gerson
Robert L. Baird
Perustuu Steven T. Seaglen ja Duncan Rouleaun sarjakuvaan Big Hero 6
Tuottaja Roy Conli
Säveltäjä Henry Jackman
Leikkaaja Tim Mertens
Pääosat Ryan Potter
Scott Adsit
Daniel Henney
T. J. Miller
Jamie Chung
Damon Wayans, Jr.
Génesis Rodríguez
Alan Tudyk
James Cromwell
Maya Rudolph
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Walt Disney Animation Studios
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta Yhdysvallat 7. marraskuuta 2014
Suomi 23. tammikuuta 2015
Kesto 102 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 165 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 657,8 miljoonaa dollaria[1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Big Hero 6 on vuonna 2014 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen Walt Disney Picturesin 3D-tietokoneanimaatioelokuva, jonka ohjasivat Don Hall ja Chris Williams. Big Hero 6 on Walt Disney Animation Studiosin 54. animaatioelokuva, ja se perustuu Marvel Comicsin julkaisemaan samannimiseen sarjakuvaan.[2]

Elokuva sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 7. marraskuuta 2014. Suomessa ensi-ilta oli 23. tammikuuta 2015. Elokuva palkittiin parhaan animaatioelokuvan Oscarilla vuoden 2015 Oscar-gaalassa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiro Hamada on 14-vuotias poika kuvitteellisessa suurkaupungissa nimeltä San Fransokyo. Hän on jo valmistunut lukiosta, mutta käyttää aikaansa lähinnä ottamalla osaa laittomiin robottitaisteluihin, jotka tunnetaan bottimatseina. Eräänä iltana vältyttyään täpärästi pidätykseltä, Hiron isoveli Tadashi vie hänet robotiikan laboratorioonsa takoakseen hieman järkeä hänen päähänsä. Hiro tapaa labrassa Tadashin ystävät GoGon, Wasabin, Honey Lemonin, ja Fredin sekä Baymaxin, terveydenhuoltoon erikoistuneen robotin jonka Tadashi on luonut. Hiro tapaa myös professori Callaghanin, yliopiston johtajan robotiikan ohjelmassa. Callaghan tutkii Hiron robottia ja kehuu sitä. Callaghan haastaa Hiron sanomalla, että robottitaistelut olisivat liian helppoja verrattuna tutkimukseen mitä hän ja hänen opiskelijansa tekevät, ja kutsuu Hiron hakemaan yliopistoon. Hiro ilmoittautuu mukaan koulun tiedemessuille ja esittelee siellä mikrobotit, lauman pieniä robotteja, jotka voivat muodostaa mitä vain ajatuksen voimalla. Professori Callaghan on vaikuttunut, ja lupaa Hirolle opiskelupaikan. Alistair Krei, tunnettu yrittäjä ja puheenjohtaja Krei Techissä, tarjoaa mikrobottien ostamista, mutta Hiro seuraa Callaghanin neuvoja eikä suostu pyyntöön. Samana iltana yliopistossa syttyy tulipalo, ja Tadashi kiirehtii pelastamaan Callaghania. Kuitenkin rakennuksessa räjähtää melkein heti Tadashin mentyä sisään, ja sekä Tadashi että Callaghan menehtyvät.

Viikkoja myöhemmin, veljensä kuolemasta masentunut Hiro aktivoi vahingossa Baymaxin sanomalla "Au!". Baymax huomaa, että Hiron ainut mikrobotti, joka oli selvinnyt tulipalosta, yrittää pyrkiä jonnekin ja Baymax rupeaa selvittämään minne. Mikrobotti johdattaa kaksikon hylättyyn varastorakennukseen. Siellä he havaitsevat, että joku on alkanut valmistaa mikrobotteja. Yhtäkkiä kabuki-naamioon sonnustautunut henkilö hyökkää, käyttäen Hiron mikrobotteja, mutta Hiro ja Baymax onnistuvat pakenemaan. Hiro yrittää kertoa asiasta poliisille, mutta tämä ei usko häntä, jonka takia Hiro päättää hoitaa asian itse. Hän varustaa Baymaxin haarniskalla ja taistelusirulla, joka sisältää karateliikkeitä. He onnistuvat pääsemään naamiomiehen jäljille, ja seuraavat tätä merenrantaan. Silloin GoGo, Wasabi, Honey Lemon ja Fred saapuvat, koska Baymax oli soittanut heille aikaisemmin. Hiro yrittää häätää heidät tiehensä, mutta juuri silloin naamiomies hyökkää heidän kimppuunsa. Kuusikko pakenee Wasabin autolla, mutta naamiomies onnistuu ajamaan heidät mereen. He kuitenkin pelastuvat Baymaxin ansiosta. Fred vie heidät kartanoonsa, jossa hän esittää teoriansa että naamiomies olisikin Alistair Krei, joka on katkeroitunut siitä kun Hiro ei myynyt mikrobottejaan Krei Techille. Muut ovat vakuuttuneita, ja he päättävät ottaa kiinni "Krein". Hiro tekee heille kaikille supersankaripuvut ja päivittää myös Baymaxia.

Ryhmä jäljittää naamioitunutta miestä saarelle hylättyyn laboratorioon. He löytävät videon siitä, kuinka Krei Techin teleportaatiokokeilu epäonnistui ja pilotti menetettiin. Yhtäkkiä naamiomies hyökkää jälleen, ja he jäävät nopeasti alakynteen. Hiro kuitenkin onnistuu lopulta lyömään hänet maahan, jolloin myös hänen naamionsa tippuu. Kauhukseen he huomaavat miehen olevan professori Callaghan, joka selviytyi räjähdyksestä suojaamalla itseään Hiron mikroboteilla. Tajuttuaan, että Tadashi kuoli turhaan, raivostunut Hiro poistaa Baymaxin hoitolevyn, tehden tästä tunteettoman tappokoneen ja käskee tätä tuhoamaan Callaghanin. GoGo, Wasabi, ja Fred yrittävät estää Baymaxia toteuttamasta tappokäskyä. Honey Lemon asentaa uudelleen hoitolevyn viime hetkellä, palauttaen Baymaxin ennalleen. Callaghan ehtii paeta. Hiro on raivoissaan siitä, että hänen ystävänsä keskeyttivät hänet, ja lentää pois Baymaxin kanssa, jättäen heidät saarelle. Kotona Hiro korjaa Baymaxin vaurioituneen sensorin ja yrittää poistaa hoitolevyn uudelleen, mutta Baymax estää häntä, sanoen, että kosto ei ole mitä Tadashi olisi halunnut. Baymax näyttää Hirolle videon, jossa Tadashi testaa lukuisia kertoja Baymaxin toimivuutta, saaden hänet lopulta rauhoittumaan. Hiro pahoittelee käytöstään ystävilleen, jotka onnistuivat pääsemään saarelta Fredin perheen helikopterilla ja he antavat hänelle anteeksi, ymmärtäen hänen tuskansa. Honey Lemon kertoo heidän löytäneen saarelta vielä muistitikun. Muistitikku sisältää videotiedoston teleportaatio-onnettomuudesta. Ryhmä huomaa, että Krein koelentäjä olikin itse asiassa Callaghanin tytär Abigail ja että Callaghanin aikomus on kostaa Kreille.

Myöhemmin Callaghan keskeyttää Krein julkisen tapahtuman ja yrittää tuhota hänen päämajansa käyttämällä samaa epävakaata teleportaatiota, jota hänen tyttärensäkin käytti. Hiro ystävineen saapuu ja yrittää puhua Callaghanille järkeä, mutta hän ei kuuntele. Niinpä he joutuvat taistelemaan, tuhoten Callaghanin mikrobotit ja pelastaen Krein. Portaali kuitenkin pysyy aktiivisena. Silloin Baymax havaitsee sen sisällä merkkejä horroksessa olevasta ihmisestä, ja lentää portaalin läpi Hiron kanssa pelastamaan häntä. Henkilö paljastuu Abigailiksi, joka on vielä elossa. He yrittävät kuljettaa hänet takaisin oikeaan maailmaan, mutta Baymaxin jalkaraketit menevät rikki kun hän suojaa Hiroa lentävältä romukasalta. Tietäen, että portaali romahtaa pian, Baymax käyttää rakettinyrkkiään jalkarakettiensa sijaan kuljettaakseen Hiron ja Abigailin takaisin portaalin kautta, vaikka Hiro ei haluaisikaan jättää häntä. Hiro ja Abigail pääsevät turvallisesti takaisin, Baymaxin jäädessä portaaliin ja tuhoutuessa. Callaghan pidätetään, ja Abigail viedään sairaalaan.

Vähän myöhemmin, Hiro huomaa Baymaxin hoitolevyn olevan puristettuna tämän irtonaiseen rakettinyrkkiin. Niinpä hän rakentaa Baymaxin uudelleen ja kuusikko jatkaa supersankariuraansa, toteuttaen Tadashin toiveen auttaa muita ihmisiä.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen ääninäyttelijä Suomalainen ääninäyttelijä[3] Rooli
Ryan Potter Henri Piispanen Hiro Hamada
Scott Adsit Mikko Kouki Baymax
Daniel Henney Roope Salminen Tadashi Hamada
T. J. Miller Joonas Saartamo Fred
Jamie Chung Anna-Maija Tuokko GoGo Tomago
Damon Wayans, Jr. Peter Kanerva Wasabi
Génesis Rodríguez Myy Lohi Honey Lemon
James Cromwell Ossi Ahlapuro professori Robert Callaghan
Alan Tudyk Iikka Forss Alistair Krei
Maya Rudolph Minttu Mustakallio Cass Hamada
Stan Lee Vesa Vierikko Fredin isä
Katie Lowes Sonja Hämäläinen Abigail Callaghan
Daniel Gerson Juha Muje päivystäjä Gerson
Paul Briggs Pekka Lehtosaari Yama
Billy Bush Matti Rönkä uutistenlukija
Charlotte Gulezian Saija-Reetta Kotirinta robottitaistelutuomari
David Shaughnessey Petri Hanttu Heathcliff
Abraham Benrubi Markus Bäckman kenraali

Suomenkielisen version sivurooleista vastaavat Aku Laitinen, Aksu Palmén, Ninni Norra ja Juhana Vaittinen. Ohjauksesta vastasi Antti L. J. Pääkkönen ja kääntämisestä Aki Heinlahti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Big Hero 6 Box Office Mojo. Viitattu 3.2.2016. (englanniksi)
  2. Giardina, Carolyn: Chris Williams to Co-Direct Disney Animation's 'Big Hero 6' With Don Hall The Hollywood Reporter. 31.12.2013. Viitattu 6.5.2014. (englanniksi)
  3. Big Hero 6 – 3D (dub) Finnkino. Arkistoitu 18.12.2014. Viitattu 19.11.2014.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.