Aarreplaneetta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aarreplaneetta
Treasure Planet
Ohjaaja Ron Clements, John Musker
Käsikirjoittaja Ron Clements
John Musker
Tuottaja Walt Disney Pictures
Säveltäjä James Newton Howard
John Rzeznik
Leikkaaja Michael Kelly
Tuotantosuunnittelija Steven Olds
Frank Nissen
Pääosat Joseph Gordon-Levitt
Brian Murray
David Hyde Pierce
Martin Short
Emma Thompson
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Walt Disney Animation Studios
Levittäjä InterCom
Walt Disney Studios Motion Pictures
Netflix
Disney+
Ensi-ilta 27. marraskuuta 2002
Kesto 95 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 140 milj. USD
Tuotto 110 milj. USD
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Aarreplaneetta on Walt Disneyn 43. animaatioelokuva. Tarina perustuu Robert Louis Stevensonin klassikkoromaaniin Aarresaari. Elokuva ei menestynyt odotetusti, sillä sen tekeminen maksoi 140 miljoonaa dollaria, mutta se tuotti maailmanlaajuisesti vain 110 miljoonaa.[1]

Disney päätti siirtää tarinan mereltä avaruuteen ja se antoi ulkoasun suunnittelijoille lähes rajattomat mahdollisuudet käyttää mielikuvitustaan.[2] Päähahmoista rosvo John Silverin puujalka vaihdettiin hienomekaniikkaan.[2] Hahmo tehtiin kahden animaattorin yhteistyönä: oikeanpuoleisen robottikäden ja -jalan liikkeet teki Eric Daniels tietokoneella ja vasemman puolen Glen Keane piirsi perinteisesti käsin.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan päähenkilö on 15-vuotias Jim Hawkins, joka on lapsesta asti haaveillut myyttisestä kapteeni Nathaniel Flintin aarteesta. Jim joutuu alituisesti ongelmiin kotiplaneetallaan virkavallan kanssa, johon osasyynä on isähahmon puuttuminen tämän lähdettyä merille vuosia sitten. Jimin äiti ja kievarin omistaja Sarah ei tiedä miten toimisi pojan kanssa. Pian Jim saa haltuunsa lukitun kartan kuolevalta mieheltä Billy Bonesilta, jonka perässä on myös muitakin. Bones käskee ennen kuolemaansa Jimiä "varomaan kyborgia". Joukko piraatteja tuhoaa Sarahin kievarin etsiessään karttaa, mutta Hawkingsit pakenevat ystävänsä tohtori Dopplerin luo. Jim vahingossa avaa kartan lukituksen, joka näyttää missä legendaksi luultu aarreplaneetta sijaitsee. Jim ja Doppler valmistautuvat matkaan aarreplaneetalle, ja Jim saa vakuutettua äidilleen palaavansa takaisin aarteen kanssa pelastaen tuhoutuneen kievarin.

Doppler vuokraa R.L.S. Innoitus -avaruuslaivan, sekä sen miehistön. Laivalla Jim tapaa uusia tuttavuuksia, joista laivan kokki John Silver paljastuu kyborgiksi. Laivan kapteeni Amelia määrää Jimin Silverin alaisuuteen ja hän saa huonon aseman muun miehistön keskuudessa, eritoten Scroopin. Selviää, että Dopplerin palkkaama miehistö onkin joukko piraatteja jotka suunnittelevat laivan kaappaamista ja kulta-aarteen ryöstöä. Jim, autuaan tietämättömänä heidän suunnitelmistaan, joutuu Silverin oppipojaksi, mutta lopulta Jim alkaa nähdä Silverin isähahmona. Kaksikon keskustellessa ulkona puhkeaa myrsky.

Kun miehistö valmistautuu suuntaamaan pois myrskystä, sen keskelle alkaa muodostua musta aukko. Amelia käskee Jimiä varmistamaan miehistön turvaköydet, jotka ovat kaikki kiristettyinä ja kiinnitettyinä. Kun yliperämies Arrow on sulkemassa purjeita, tämä tipahtaa alas mastolta ja jää roikkumaan köytensä varaan. Scroop saa tilaisuuden katkaista tämän köyden tiputtaen Arrowin mustaan aukkoon. Koko laiva lopulta imeytyy mustaan aukkoon, mutta selviää sieltä energiapurkauksen avulla ulos. Miehistön hurratessa Scroop toimittaa kapteenille herra Arrowin hatun ja langettaa tämän kuoleman syyn Jimin niskoille.

Jim masentuu epäonnistumisestaan ja saa lohtua Silveriltä, joka lopulta käskee pojan nukkumaan. Aamulla Jim piiloutuu tynnyriin ja kuulee keskustelun, jossa hän saa selville piraattien aikeet. Laiva lähestyy aarreplaneettaa ja kohdatessaan Silverin Jim puukottaa tätä jalkaan, paeten ohjaamoon. Silver kaappaa laivan ja yrittää saada Jimin, Dopplerin, Amelian ja Morfin kiinni. Kolmikon yrittäessä paeta pelastuslaivalla, Morfi varastaa Jimin taskusta kartan ja piiloutuu köysikasaan. Jim onnistuu kaappaamaan kartan juuri ennen Silveriä, eikä Silver pysty ampumaan poikaa. Seurueen poistuessa laivalta yksi piraateista ampuu pelastuslaivan peräsimen hajalle, ja seurue tekee pakkolaskun suoraan keskelle viidakkoa.

Amelia loukkaantuu, ja Jim lähtee Morfin kanssa etsimään turvapaikkaa. Jim löytää metsästä B.E.N.:in, bio-elektronisen navigaattorin, joka aikoinaan matkusti kapteeni Flintin kanssa. B.E.N. on unohtanut suuren osan kaikesta kokemastaan sillä tämän muisti on kadonnut. B.E.N.:in kotipaikka on tarpeeksi turvallinen seurueelle ja robotti majoittaa nelikon luokseen. Silver löytää heidät ja yrittää hieroa sovintoa Jimin kanssa, joka ei suostu tähän. Silver kertoo että hänellä on aamuun asti aikaa luovuttaa kartta, eikä ole tietoinen että se on yhä laivassa Jimin otettua kartaksi muodostuneen Morfin itse oikean kartan sijaan. Jim lähtee yöllä laivalle B.E.N.:in asunnon takaoven kautta.

Laivassa B.E.N. alkaa katkoa johtoja, kun Jim löytää kartan. Jim kohtaa Scroopin, ja lähtee juoksemaan tätä pakoon. B.E.N. onnistuu katkaisemaan painovoiman laivasta, ja Scroop saa Jimin lähes tapettua. Jim onnistuu työntämään Scroopin laivan lippuun ja Scroop katoaa yläilmoihin. Jim poistuu laivalta, mutta Silver on ottanut Dopplerin ja Amelian panttivangeiksi. Jim vaatii, että heidän on päästävä mukaan matkalle mikäli Silver haluaa kartan auki. Miehistö lähtee matkalle Aarreplaneetalle, mutta kartasta lähtenyt viiva törmää kuin seinään. Jim tajuaa asettaa kartan maahan, mikä avaa hologrammin. Jim painaa hologrammin keskeltä, ja miehistö pääsee sisään aarteiden täyttämään planeettaan. Jim löytää kapteeni Flintin laivan haaksirikon, sekä tämän luurangon ja B.E.N.:in muistin. B.E.N. saa muistinsa takaisin ja kertoo, että Flint asetti planeetan räjähtämään mikäli joku selvittäisi tiensä aarteen luokse.

Flintin asettamat räjähteet aktivoituvat ja osa miehistöstä kuolee muiden paetessa. Silver ja Jim jäävät planeetalle ja Silver kehottaa Jimiä olemaan astumatta tämän unelmien tielle. Katosta tuleva säde osuu laivaan ja Jim lentää yli laidan, saaden otteen seinästä. Silver saa kiinni laivasta ja saa päätettäväkseen pelastaako poika vai unelmansa. Silver lopulta päästää irti laivasta ja pelastaa Jimin, ja kaksikko pakenee planeetalta kun B.E.N. kertoo laivasta käsin koko planeetan räjähtävän minuuteissa. Doppler tajuaa maston hajotessa, että heillä ei ole aikaa paeta planeetalta. Jim rakentaa itselleen rakettilaudan Silverin kanssa, ja kertoo että heidän on palattava kartan avaamalle portille jotta Jim voisi avata kotikaupunkinsa heille. Jim lähtee matkalle ja lähestulkoon tippuu alas lautansa kanssa, mutta saa siihen puhtia ja avaa portin kotiin sekuntia ennen räjähdystä. Jim, tohtori Doppler, kapteeni Amelia, Silver, B.E.N., Morfi sekä muutama miehistön jäsen onnistuvat pakenemaan takaisin kotiin.

Lopussa Hawkingsit saavat ravintolansa kuntoon, Jim liittyy tähtisotilasakatemiaan, Doppler ja Amelia menevät naimisiin sekä saavat neljä lasta, B.E.N. saa tarjoilijanpestin ravintolasta ja Silver lähtee omille teilleen. Jim katsoo ravintolan avajaisissa ulos ikkunasta nähden Silveriä muistuttavan pilven, joka iskee tälle silmää.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Laulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • I'm Still Here/Tänne jään

Esittäjänä englanninkielisessä versiossa John Rzeznik ja suomenkielisessä versiossa Antti Pitkäjärvi.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen näyttelijä Suomenkielinen näyttelijä Rooli
Austin Majors (lapsi)
Joseph Gordon-Levitt (nuori)
Henri Piispanen (lapsi)
Antti L. J. Pääkkönen (nuori)

Antti Pitkäjärvi (laulu)

James "Jim" Pleiades Hawkins
Brian Murray Ossi Ahlapuro Pitkä John Silver
David Hyde Pierce Antti Pääkkönen Tohtori Delbert Doppler
Emma Thompson Minna Turunen Kapteeni Amelia Smollet
Martin Short Ilkka Heiskanen Bio-Elektroninen Navigaattori "B.E.N"
Laurie Metcalf Kristiina Halttu Sarah Hawkins
Roscoe Lee Browne Veikko Honkanen Samuel Arrow
Michael Wincott Sasu Moilanen Scroop
Patrick McGoohan Esa Saario Billy Bones
Corey Burton Petri Hanttu Onus
Dane A. Davis Morfi
Tony Jay Risto Aaltonen kertoja
Jack Angel Kari Tamminen sivuäänet
John Cygan Markus Bäckman sivuäänet
Paul Eiding Pasi Ruohonen sivuäänet
Phil Proctor Pekka Kuorikoski sivuäänet
Mona Marshall Viivi Tamminen sivuäänet
Sherry Lynn Ulla Renko sivuäänet
Jim Ward Teuvo Matala sivuäänet
Jennifer Darling Annamari Metsävainio sivuäänet

[3] [4]

Suomenkielisen version ohjauksesta vastasi Markus Bäckman, ja sen käänsi Annamari Metsävainio.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Treasure Planet 2002 boxofficemojo.com. 6.12.2002.
  2. a b c Harri Römpötti: Animaattori on piirretyn todellinen tähti: Glen Keane - lyijykynän mestari. Aku Ankka 51/2002.
  3. Elokuvan lopputekstit
  4. Imdb: Aarreplaneetta imdb.com.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.