Tarzan (vuoden 1999 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tarzan
Ohjaaja Kevin Lima
Chris Buck
Käsikirjoittaja Tab Murphy
Bob Tzudiker
Noni White
Perustuu Edgar Rice Burroughsin romaaniin Tarzan, apinain kuningas
Tuottaja Bonnie Arnold
Säveltäjä Mark Mancina
Leikkaaja Gregory Perler
Pääosat Tony Goldwyn
Minnie Driver
Glenn Close
Alex D. Linz
Rosie O'Donnell
Brian Blessed
Nigel Hawthorne
Lance Henriksen
Wayne Knight
Taylor Dempsey
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Walt Disney Feature Animation
Levittäjä Buena Vista Pictures Distribution
Ensi-ilta Yhdysvallat 18. kesäkuuta 1999
Suomi 3. joulukuuta 1999
Kesto 88 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 130 miljoonaa $
Tuotto 448 191 819 $
Katsojat 338 735 (Suomessa)[1]
Seuraaja Tarzan & Jane
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tarzan on vuonna 1999 valmistunut yhdysvaltalainen animaatioelokuva. Se on järjestyksessään 37. Disneyn tekemä pitkä animaatioelokuva. Elokuva pohjautuu Edgar Rice Burroughsin Tarzan-kirjasarjaan; se on ensimmäinen piirretty Tarzan-elokuva.

Elokuvan budjetti oli suurin animaatioelokuvaan käytetty, 150 miljoonaa dollaria.[2] Lisäksi se oli ensimmäinen animaatioelokuva, jossa käytettiin syväkangasmenetelmää eli kaksiulotteisesti piirretyt hahmot liikkuivat kolmiulotteisessa ympäristössä.[2]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

1800-luvulla englantilainen pariskunta ja heidän pieni poikansa joutuvat pakenemaan palavasta laivasta. He päätyvät lähellä sijaitsevalle rannalle, jota peittävät Afrikan kartoittamattomat sademetsät. Pariskunta rakentaa laivan hylystä itselleen puumajan, mutta joutuu pian sen jälkeen Sabor-nimisen roistomaisen leopardin suuhun. Kala-niminen gorilla, jonka oma poika joutui samaisen leopardin uhriksi, kuulee orvon ihmisvauvan itkun. Kala löytää ääntä seuraamalla tiensä tuhoutuneeseen puumajaan, josta hän löytää vauvan sekä tämän varjoisessa nurkassa lojuvien vanhempien ruumiit. Kala ihastuu vauvaan saman tien. Sabor hyökkää Kalan kimppuun saadakseen vauvan itselleen, mutta Kala onnistuu sotkemaan leopardin hylättyä soutuvenettä piteleviin köysiin. Sitten Kala pakenee tiehensä yhdessä vauvan kanssa.

Lempeä Kala vie vauvan takaisin gorillalaumaan kasvattaakseen pojan omanaan puolisonsa Kerchakin vastusteluista huolimatta. Kala kasvattaa ihmislapsen ja nimeää hänet Tarzaniksi. Tarzan ystävystyy lauman gorillojen sekä muiden viidakon eläinten, erityisesti nuoren naarasgorilla Terkin sekä vainoharhaisen elefanttiuros Tantorin kanssa. Siitä huolimatta Tarzanilla on hankaluuksia pysyä ystäviensä perässä, ja hän joutuu tekemään paljon töitä kehittääkseen itseään. Kasvettuaan nuoreksi mieheksi Tarzan onnistuu lopulta jopa tappamaan Saborin tekemällään karkealla keihäällä suojellakseen gorillalaumaa. Näin hän onnistuu myös lopulta saamaan puolelleen Kerchakin vastahakoisen kunnioituksen.

Gorillalauman rauhallinen elämä kuitenkin häiriintyy, kun ryhmä englantilaisia ihmistutkijoita saapuu paikalle. Ryhmään kuuluvat muun muassa professori Porter, tämän tytär Jane sekä heidän metsästäjäoppaansa Clayton. Jane joutuu vahingossa eroon muista ja saa kimppuunsa lauman paviaaneja. Tarzan pelastaa Janen paviaaneilta ja tunnistaa tämän kaltaisekseen: ihmiseksi. Jane johdattaa Tarzanin tutkijoiden leirille, missä sekä professori Porter että Clayton osoittavat kiinnostusta tätä kohtaan. Professori on innoissaan saadessaan Tarzanin avulla gorilloista uutta tieteellistä tietoa, mutta Clayton toivoo, että Tarzan voisi johdattaa hänet gorillojen luokse, jotta hän voisi sitten napata ja viedä ne Englantiin. Ihmisiin epäluuloisesti suhtautuvan Kerchakin varoituksista huolimatta Tarzan käy leirillä säännöllisesti. Professori Porter, Clayton ja Jane opettavat Tarzania puhumaan englantia ja esittelevät hänelle ihmisten maailmaa. Ajan myötä Tarzan ja Jane alkavat rakastua toisiinsa. Kaikesta huolimatta professori Porter, Jane ja Clayton eivät kuitenkaan onnistu taivuttelemaan Tarzania viemään heidät gorillojen luokse, sillä Tarzan pelkää Kerchakin vahingoittavan heitä.

Kun tutkijoiden laiva saapuu viemään heidät takaisin Englantiin, Clayton uskottelee Tarzanille, että jos tämä vie Janen gorillojen luokse, Jane jää tämän luokse viidakkoon. Tarzan suostuu ja vie ryhmän gorillojen pesille sillä välin, kun Terk ja Tantor houkuttelevat Kerchakin muualle. Professori Porter ja Jane ovat innoissaan saadessaan tavata gorillat, mutta kesken kaiken Kerchak palaa takaisin laumansa luo. Kun Kerchak näkee Claytonin uhkaavan gorilloja kiväärillään, hän uhkaa tappaa lauman luokse tunkeutuneet ihmiset. Kerchak ryntää Claytonia kohti, mutta Tarzan syöksyy pitelemään raivostunutta gorillaurosta sillä välin, kun Jane, professori Porter ja Clayton juoksevat pakoon. Sen jälkeen Tarzan lähtee tiehensä tuntien hämmennystä tekoaan kohtaan. Kala vie Tarzanin vastentahtoisesti takaisin puumajalle ja kertoo tälle, mistä tämä on todella peräisin.

Kalan sanoista rohkaistuneena Tarzan päättää seurata sydäntään ja lähteä Englantiin yhdessä Janen, Claytonin ja professori Porterin kanssa. Hän jättää adoptioäidilleen kyynelten täyttämät jäähyväiset. Kun ryhmä palaa takaisin laivaan, merirosvot hyökkäävät heidän kimppuunsa. Tarzan, professori Porter ja Jane saavat tietää, että Clayton haluaa vangita gorillat ja myydä ne Englannissa hyvään hintaan. Sitten Tarzan ja muut lukitaan laivan ruumaan. Terk ja Tantor saapuvat kuitenkin pelastamaan heidät, ja he juoksevat yhdessä takaisin gorillojen pesille.

Clayton ja hänen miehensä saapuvat jälleen viidakkoon ja vangitsevat gorillat. Viidakon läpi syöksyvä Tarzan houkuttelee mukaansa useita eläinystäviään (paviaaneja, sarvikuonoja jne.) ja ryhtyy sitten taistelemaan Claytonin miehiä vastaan. Tarzan ja hänen ystävänsä onnistuvat karkottamaan osan miehistä tiehensä ja vangitsemaan muut niihin samoihin häkkeihin, jotka oli alun perin tarkoitettu gorilloille. Jane, professori Porter, Terk ja Tantor vapauttavat loput gorillat (mukaan lukien Kalan) sillä välin, kun Kerchak ja Tarzan taistelevat yhdessä Claytonin kanssa. Clayton ampuu Kerchakia kuolettavasti ja ajaa Tarzanin suureen, köynnöksien peittämään puuhun. Tarzan saa yliotteen Claytonista ja tuhoaa tämän aseen. Clayton vetää esiin viidakkoveitsen ja syöksyy kohti Tarzania. Tarzan sotkee hänet liaaneihin, mutta Clayton katkaisee ne huomaamatta, että yksi niistä on kietoutunut hänen kaulansa ympärille. Lopulta he kumpikin putoavat alas. Tarzan onnistuu laskeutumaan turvallisesti, mutta Claytonin pudotessa hänen kaulansa ympärille kietoutunut liaani kiristyy niin, että se lopulta hirttää hänet. Kuolemaa tekevä Kerchak hyväksyy Tarzanin viimein adoptiopojakseen ja nimeää tämän gorillalauman seuraavaksi johtajaksi.

Seuraavana päivänä Jane ja professori Porter valmistautuvat lähtemään soutuveneellä takaisin laivalleen. Tarzan kertoo jäävänsä gorillalauman luo ryhtyäkseen lauman uudeksi johtajaksi. Soutuveneen lähdettyä liikkeelle professori Porter rohkaisee tytärtään jäämään rakastettunsa luokse, minkä seurauksena Jane hyppää veneestä mereen ja ui takaisin rantaan. Professori Porter lähtee tyttärensä perään käskien laivan kapteenia sanomaan Englannissa, ettei miehistö koskaan löytänyt heitä: ”Viidakkoonhan katoaa ihmisiä harva se päivä.”

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen näyttelijä Suomalainen näyttelijä Rooli
Alex D. Linz (nuori)
Tony Goldwyn (aikuinen)
Max Wiberg (nuori)
Peter Franzén (aikuinen)
Tarzan
Minnie Driver Jonna Järnefelt Jane Porter
Brian Blessed Esko Salminen Clayton
Nigel Hawthorne Aarre Karén Professori Porter
Lance Henriksen Juha Hyppönen Kerchak
Glenn Close Merja Larivaara Kala
Rosie O'Donnell Elina Knihtilä Terk
Taylor Dempsey (nuori)
Wayne Knight (aikuinen)
Felix Janhonen (nuori)
Jarkko Tiainen (aikuinen)
Tantor
Jack Angel Jarmo Koski sivuäänet
Beth Anderson Jukka Voutilainen sivuäänet
Kathryn Cressida Maija-Liisa Peuhu sivuäänet
Jim Cummings Veikko Honkanen sivuäänet
Billy Bodine Ilkka Moisio sivuäänet
Rodger Bumpass Jukka Rasila sivuäänet
Paul Eiding Petteri Summanen sivuäänet
John Robert Hall Antti Pääkkönen sivuäänet
Jason Marsden Pekka Lehtosaari sivuäänet
Phil Collins Pekka Kuorikoski laulut

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva voitti parhaan laulun Oscar-palkinnon laulusta ”You'll Be In My Heart”.

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva keräsi Suomessa noin 340 000 katsojaa, mikä tekee siitä yhden katsotuimmista animaatioelokuvista Suomessa.[1] Se oli neljänneksi katsotuin vuonna 1999 ensi-iltansa saanut elokuva Suomessa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b SES 50v. Osa 7: Katsotuimmat animaatioelokuvat 15.11.2019. Suomen elokuvasäätiö. Arkistoitu 14.1.2020. Viitattu 14.1.2020.
  2. a b Guinness World Records 2005. 50-vuotisjuhlapainos. Sanoma Magazines 2004. s. 180
  3. Suomen katsotuimmat elokuvat vuonna 1999 Elokuvauutiset. Viitattu 17.1.2020.