Tarzanin pedot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tarzanin pedot (The Beasts of Tarzan) on Edgar Rice Burroughsin kolmas Tarzan-romaani vuodelta 1914. Sen tapahtumat sijoittuvat noin pari vuotta edellisen kirjan jälkeen. Tarzan on naimisissa ja asuu Englannissa Greystoken kartanossa Lontoossa. Perheessä on noin vuoden ikäinen Jack-poika.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarzanin ollessa ystäviään tapaamassa Ranskassa uusi palvelija ryöstää pojan. Sekä Tarzan että Jane houkutellaan hämäräperäiselle s/s Kincaid -alukselle, joka lähtee Afrikkaa kohti.

Matkan alettua paljastuu, että juonen takana on Nikolas Rokoff, apinamiehen perivihollinen. Tarzan on avuton eikä voi toistaiseksi kuin alistua. Hänet lasketaan alastomana ja aseettomana eräälle Afrikan rannikon viidakkosaarelle. Rokoff on lisäksi jättänyt apinamiehelle kirjeen, jossa hän kertoo antavansa pojan ihmissyöjäheimon kasvatiksi ja vihjailee vielä pahemman kohtalon odottavan Janea.

Tarzan tekee luonnon aineksista itselleen aseet ja asusteet. Hän kohtaa apinaheimon, jonka kuningas Molak haastaa hänet taisteluun jonka hän voittaa. Toinen iso uros, muita paljon älykkäämpi Akut, saa kuitenkin pitää kuninkuuden. Hiukan myöhemmin Tarzan vapauttaa puun alle jääneen leopardi Sheetan ja onnistuu voittamaan sen luottamuksen.

Saareen saapuu kanootillinen wagambi-heimolaisia, mutta apinat tappavat heidät, ja vain päällikkö Mugambi jää eloon. Tarzan puhuu hänen kanssaan ja toteaa hänet sopivaksi oppaaksi. Yhdessä tämä pelottava miehistö - Tarzanin pedot - lähtee metsästämään Rokoffia ja tämän väkeä.

Sillä välin yöllä Kincaidin kokki vapauttaa Janen ja lapsen, joka päivän valjettua paljastuu vieraaksi. Jane on epätoivoinen mutta pako jatkuu, kunnes lapsi kuolee kuumeeseen eräässä pikkukylässä.

Tarzan löytää kokin kuolevana maastosta ja mies kertoo koko tarinan. Matkan varrella Tarzan ja hänen petonsa törmäävät jatkuvasti vihollisiin. Tarzan joutuu ihmissyöjien vangiksi, mutta petojen raju hyökkäys kylään ajaa kannibaalit pakokauhuisina tiehensä.

Rokoff onnistuu eräässä kahakassa pudottamaan Tarzanin veneestään ja tämä näyttää joutuvan krokotiilin leukoihin. Tarzanin pedot eli kauhea miehistö näkevät tapauksen ja Mugambi huutaa kostoa venäläiselle.

Roiston pakomatka pitkin jokea onkin kauhun kulkua: joka hetki kannibaaliheimolaiset uhkaavat käydä hänen kimppuunsa mutta aina kerkiää kauhea miehistö ensin paikalle ajamaan nämä pois - toisaalta estämään Rokoffin maihinnousut, joten venäläinen on vapiseva raunio lopulta tavoittaessaan Kincaidin.

Sillä välin Jane on onnistunut pääsemään tyhjillään olevaan laivaan ja löytänyt aseen. Samalla hän havaitsee kauhukseen että Kincaidin roistomainen miehistö on palaamassa veneellään. Rokoff ja Jane päätyvät pattitilanteeseen jossa Jane pitelee roistoa kaukana ase kädessään, mutta Kincaidin miehistön paluu uhkaa sotkea asetelman.

Kincaidin miehistö joutuu kuitenkin pakenemaan mihin pääsee - koska toisesta veneestä laivaan nousevat Tarzanin pedot: kuusi suurta apinaa, kookas musta mies keihäs kädessään ja viimeisenä leopardi kita avoinna.

Tarzan itsekin ilmestyy paikalle - hän olikin surmannut krokotiilin kiviveitsellään ja päässyt pakoon. Rokoff pinkoo pakoon mutta juoksee umpikujaan. Lopulta hän ei voi muuta kuin lyyhistyä polvilleen ja kirkua, kun Sheeta käy hänen kimppuunsa. Apinamiehen pahimman vihollisen loppu on kauhistava ja kaiken huipuksi leopardi syö hänet suihinsa niin tarkkaan että jäljelle jää vain muutama veritahra ja murskattuja luita.

Merimiehistä jää henkiin riittävän moni ohjaamaan alusta. Tarkoituksena on aamulla lähteä liikkeelle.

Rokoffin apuri Aleksis Paulvitsh kuitenkin hiipii alukselle ja onnistuu virittämään hyttiinsä kätkemänsä aikapommin, joiden asiantuntija hän oli. Eräs merimiehistä keksii hänet mutta päästää laivalta kun venäläinen suostuu luovuttamaan aivan kaikki rahansa ja arvoesineensä.

Pommi räjähtää viidakkosaaren luona ja Kincaid uppoaa. Veneet jäävät ehjiksi ja niillä päästään rantaan.

Tarzan pakottaa merimiehet rakentamaan suurempaa venettä jolla päästäisiin turvaan - mutta kesken kaiken paikalle ilmestyy kuunari Cowrie, jonka maorimiehistö oli kiinalaisen Kai Shangin johdolla murhannut kapteenin ja upseerit anastaakseen aluksen arvokkaan helmilastin. Alusta ohjaamaan saatiin taidon jotenkuten hallitseva ruotsalainen merimies Gust joka ei ottanut itse kapinaan muuten osaa. Kun Kincaidin perämies törmää tähän koplaan, hänet hyväksytään mukaan koska Gustiin ei luoteta. Ruotsalainen pakenee varoittamaan Tarzania josta oli kuullut uusien salaliittolaisten puhuvan - mutta näyttää myöhästyvän: kuunari on jo menossa ja lisäksi molemmat naiset - Jane ja matkalla mukaan tarttunut musulinainen - ovat poissa. Tarzan saa apinat kantamaan juuri valmistuneen veneen vesille, Sheeta kutsutaan paikalle ja viimeisen kerran pedot hyökkäävät. Maorirosvot kauhistuvat moista mutta ei auta - useimmat kaatuvat. Tarzan vääntää petollisen perämiehen niskat nurin ja Sheeta tappaa Kai Shangin.

Nyt pedot päästetään viimeisen kerran maihin. Mugambi jää seurueen mukaan uuden naisensa kanssa ja pari päivää myöhemmin tavataan sotalaiva, jota kautta järjestyykin paluu kotiin.

Yllätyksenä pieni Jack odottaa kotona vanhempiaan uskollisen Esmeralda-palvelijan huostassa: Paulvitsh olikin silkasta rahanhimosta vaihtanut pojan orpolapseen ja palauttanut Jackin kotiinsa viime hetkessä ennen Kincaidin lähtöä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta:
The Beasts of Tarzan (englanniksi)