Tarzanin paluu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tarzanin paluu
Return of Tarzan
Alkuperäisteos
Kirjailija Edgar Rice Burroughs
Kuvittaja Tom Yeates
Kansitaiteilija J. Allen St. John
Kieli englanti
Genre seikkailu
Kustantaja A. C. McClurg
Julkaistu 1913
Sivumäärä 365
Suomennos
Suomentaja Valfrid Hedman (1922), Seppo Ilmari (1965), Pekka Markkula (1999)
Kustantaja Karisto (1922), Taikajousi (1965), Like (1999)
Julkaistu 1922
Sarja: Tarzan
Edeltävä Tarzan, apinain kuningas
Seuraava Tarzanin pedot
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Tarzanin paluu on Edgar Rice Burroughsin seikkailuromaani. Se on suoranainen jatko-osa kirjalle Tarzan, apinain kuningas ja kertoo Tarzanin kasvu- ja avioliittotarinan. Kuten kaikki Burroughsin sankarit, myös Tarzan joutuu käymään pitkän kamppailun ansaitakseen rakkautensa. Tarzanin paluu on Burroughsin toinen Tarzan-kirja. Se julkaistiin ensimmäisen kerran New Story Magazine -viihdejulkaisun jatkokertomuksena kesä-joulukuun numeroissa vuonna 1913. A. C. McClurg julkaisi kertomuksen kirjamuodossa vuonna 1915.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Valtamerilaivalla venäläissyntyinen, ranskalaisen aatelismiehen vaimo kreivitär Olga de Coude kohtaa nuoren miehen nimeltä Jean C Tarzan.

Ystävyys syntyy nopeasti, ja tuota pikaa Tarzan auttaa kreivittären ja sittemmin hänen miehensäkin pulasta, jonka kreivittären umpikiero rikollinen veli Nikolas Rokoff ja hänen apurinsa Aleksis Paulvitsh olivat kehittäneet. Kreivi on nimittäin ulkoministeriön korkea virkamies ja Rokoff tsaarin hallituksen vakooja, joka saisi sekä rahaa että mainetta kaappaamalla jonkun salaisen paperin, jollaisia kreivi usein käsittelee. Rokoff yrittää kaikkensa - mutta lopulta hän menettää lähes henkensä.

Tarzan päätyy monimutkaisten vaiheiden jälkeen takaisin Afrikkaan. Matka alkaa Algeriasta, jossa hän tutustuu arabi- ja tuaregiheimoihin. Hän saa vankkumattoman ystävän sheikki Kadour ben Sadenista, jonka ryöstetyn tyttären hän onnistuu vapauttamaan Ouleid Nail -orjuudesta. Myös kahden mahtavan atlasleijonan, berberikielellä El Adrean, kanssa hän ottaa yhteen voitokkaasti, mikä saa arabit ihailemaan häntä erityisesti: he nimittäin pitävät leijonan voittajaa miehistä suurimpana. Erityistä kunniaa Tarzan saa jälkimmäisestä yhteenotosta, jossa hän surmasi leijonan lähitaistelussa veitsellä.

Laivamatkalla eteenpäin hän törmää taas Rokoffiin ja varoittaa juonitteluista. Venäläinen onnistuu varastamaan Tarzanin hyttiinsä kätkemät salaiset paperit ja lisäksi pääsee iskemään tätä salavihkaisesti takaa päähän. Tarzan putoaa mereen mutta tulee ajoissa tajuihinsa ja onnistuu uimaan rantaan. Hän on taas rakkaassa viidakossaan ja alkaa kehittää itselleen uusia aseita ja varusteita entisiin tapoihinsa.

Hänen oleskelunsa ulkomaailmassa on kuitenkin muuttanut häntä: kun hän näkee puusta mustan soturin, hän ei surmaakaan tätä vaan pelastaa miehen pedon hyökkäykseltä. Mies osoittautuu waziri-soturiksi, suuren ja sivistyneen heimon jäseneksi. Tarzan otetaan vastaan hyvin, ja hän kotiutuu nopeasti. Lopullisesti hänestä tulee waziri, kun arabialaiset orjarosvot ja heidän ihmissyöntiä harjoittavat manyema-orjansa hyökkäävät kylään. Vanha päällikkö ja monta muuta kaatuu, mutta Tarzanin johdolla orjarosvot voitetaan. Nyt hänestä tulee heimon kuningas, ja tästä alkaen uljaat waziri-soturit liittyvät olennaisesti Tarzanin kohtaloon.

Sillä välin Tarzanin serkku William Cecil Clayton löytää Tarzanin saaman sähkeen ja käsittää, että on menettänyt pelin. Hän kuitenkin lähtee ystävänsä lordi Tenningtonin järjestämälle pitkälle purjehdukselle huvipursi Lady Alicella, jonne tulee myös Jane Porter. Pursi tekee haaksirikon ja Jane, Clayton sekä onnettomasti myös Nikolas Rokoff nimellä Thuran joutuvat samaan pelastusveneeseen kolmen matruusin kanssa. Nälkäkuolema uhkaa koska muonat olivatkin ruutia ja paloöljyä, mutta lopulta, kun vain Jane, Clayton ja Thuran ovat elossa, tulee sade joka pelastaa ja saman tien vene osuu rantaan.

Sillä välin Tarzan on löytänyt Oparin ja tutustunut sen viehättävään, omapäiseen ylipapittareen La´han.

Monen mutkan jälkeen Tarzan pelastaa Janen Oparin uhrialttarilta ja he etsivät muun seurueen. He saapuvat juuri sopivasti Claytonin kuolinvuoteelle ja saavat kuulla totuuden. Tarzan sanoo, ettei ollut varma Janen tunteista eikä halunnut astua tämän ja Claytonin väliin.

Jane toteaa että sellaisenko rakkauden hän olisi hyljännyt! Papiksi kauan sitten vihitty morsiamen isä toimittaa seuraavana päivänä kaksoisvihkimisen, koska myös lordi Tennington ja Janen ystävätär Hazel Strong haluavat naimisiin.

Juonittelua ja omaa etuaan tavoitellut Thuran paljastuu Rokoffiksi. Häneltä löytyvät Tarzanin kadonneet paperit koskemattomina, ja kiinni jäänyttä vakoojaa odottaakin pitkä vankeustuomio.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta:
The Return of Tarzan (englanniksi)