Like Kustannus

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Like)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Like” ohjaa tänne. Tampereen Kauppakeskus Likestä on oma artikkelinsa.
Like Kustannus Oy
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1987
Toimitusjohtaja Pasi Vainio
Kotipaikka Helsinki
Toimiala kustannus
Tuotteet kirjat
Emoyhtiö Otava Oy
Omistaja Otava Oy
Kotisivu like.fi

Like Kustannus Oy on vuonna 1987 perustettu kirjakustantamo. Like on yleiskustantamo, jonka vahvuuksia ovat musiikki- ja populaarikulttuurikirjat, sarjakuvat, elokuva- ja teatterikirjat, scifi ja yhteiskunnallisesti kantaa ottavat kirjat.

Like Kustannus perustettiin vuonna 1987 Vanhan kuppilassa.[1] Kustantamo syntyi Helsingin yliopiston matemaattisten aineiden opiskelijoiden ainejärjestön Limeksen Elokuvakerhon (lyhenne Lieke) elokuvakirjahankkeesta. Alkuperäisestä nimestä Lieke jouduttiin luopumaan, koska kyseessä oli suojattu sukunimi. Perustajajäseniä olivat muun muassa Hannu Paloviita, Timo Ernamo ja Mika Siltala. Kustantamon ensimmäiset julkaisut olivat pääasiassa elokuvakäsikirjoituksia. Ensimmäinen myyntimenestys oli Ralf Königin Tappajakondomi-sarjakuva, minkä innoittamana alettiin julkaista enemmänkin koti- ja ulkomaisia sarjakuvia. Myös kaunokirjallinen julkaisutoiminta alkoi vähitellen, ja Mikael Niemen Populäärimusiikkia Vittulajänkältä nousi suurmenestykseksi. Vuonna 1994 Like perusti oman lehtensä Like-uutiset, mikä kasvatti pienkustantamon näkyvyyttä.[1]

Yhdessä Suomen rauhanpuolustajien kanssa Like alkoi julkaista yhteiskunnalliseen kirjallisuuteen keskittyvää Pystykorva-sarjaa. Kääntöpiiri-kustantamon oston jälkeen perustettiin myös yhteiskunnallista naisnäkökulmaa esiin tuova Kääntöpiiri-sarja. Vuonna 1999 Like luopui omasta kirjapainostaan.

Liken kotimaisia kirjailijoita ovat muun muassa Kyllikki Villa ja Arno Kotro sekä Kauko Röyhkä[2], Kikka Laitinen ja Jouni Hynynen musiikin puolelta. Sofi Oksanen siirtyi Liken leipiin loppuvuodesta 2011. Lisäksi kustantamo on julkaissut kantaa ottavia teoksia varteenotettavilta ulkomaisilta kirjailijoilta, kuten Ryszard Kapuścińskilta ja Noam Chomskylta. Käännetyistä ulkomaisten muusikkojen teoksista suurin menestys on ollut Mötley Crüe -yhtyeen raisu historiikki Törkytehdas.

Vuoden 2006 alusta lähtien Like Kustannus on toiminut itsenäisenä yhtiönä Otavan alaisuudessa. Vuonna 2013 Liken johto koostui seuraavista henkilöistä:

  • Forss, Timo (toim.): Like on Like: Kirjoja vuodesta 1987. Helsinki: Like, 2007. ISBN 978-952-01-0028-5.
  • Otavalainen 2/2007
  1. a b Like Kustannuksen tarina like.fi. like.fi. Viitattu 28.2.2011. (suomeksi)
  2. Like on Like: Kirjoja vuodesta 1987, Toimittanut Timo Forss, 2007, sivut 63–65

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]