Kaksin karkuteillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaksin karkuteillä
Tangled
Ohjaaja Nathan Greno
Byron Howard
Käsikirjoittaja Dan Fogelman
Perustuu Grimmin veljesten satuun Tähkäpää
Tuottaja Roy Conli
Säveltäjä Alan Menken
Leikkaaja Tim Mertens
Pääosat Mandy Moore
Zachary Levi
Donna Murphy
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Studios Motion Pictures
Walt Disney Pictures
Walt Disney Animation Studios
Levittäjä Disney+
Ensi-ilta Yhdysvallat 24. marraskuuta 2010[1]
Suomi 11. helmikuuta 2011[2]
Kesto 100 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 260 milj. dollaria
Tuotto 591,8 milj. dollaria[3]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Kaksin karkuteillä (engl. Tangled, aiemmalta työnimeltään Rapunzel ja Rapunzel Unbraided) on 24. marraskuuta 2010 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen tietokoneanimaatioelokuva, joka tuli Suomessa ensi-iltaan 11. helmikuuta 2011. Elokuva on Walt Disney Animation Studiosin 50. animaatioelokuva ja se julkaistiin 3D:nä.

Elokuvan on tuottanut The Walt Disney Company ja levittänyt Walt Disney Pictures. Elokuvan tekeminen kesti kuusi vuotta ja kulutti 260 miljoonaa dollaria, minkä vuoksi se on maailman kallein animoitu elokuva ja kaikkien aikojen yhdenneksitoista kallein elokuva (toukokuussa 2019).lähde? Tarinaan on yhdistetty Grimmin veljesten Mestarivaras - ja Tähkäpää -tarinat.

Elokuvan tarinaa jatkaa vuonna 2012 julkaistu kuusiminuuttinen lyhytanimaatio Hiuksia nostattavat häät. Elokuvan ja lyhytanimaation väliin sijoittuva animaatiosarja alkoi Disney Channelilla maaliskuussa 2017.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarinan alussa vanha nainen nimeltään Gothel näkee, kuinka puhdas pisara auringonvaloa putoaa maahan, ja sen paikalle kasvaa taikakukka. Naisen tarvitsee vain laulaa laulu kukalle, ja hän nuortuu. Vuosisatoja myöhemmin läheisen valtakunnan kuningatar sairastuu vakavasti odottaessaan lasta. Vartijat ja kansa lähtevät etsimään ihmettä: kultaista taikakukkaa, jonka voimalla kuningatar parantuisi. Gothel ei halua jakaa kukan voimia, vaan verhoilee sen maastoon pitääkseen itsensä nuorena tuhansia vuosia. Vartijat kuitenkin löytävät kukan ja ottavat sen juurineen mukaansa. Liemeen liotettu kukka parantaa kuningattaren, ja hän synnyttää tytön nimeltään Tähkäpää, jolla on kultaiset hiukset. Juhliessaan prinsessan syntymää kuningas ja kuningatar päästävät taivaalle lentävän lyhdyn. Gothel saa selville, että Tähkäpään hiuksissa on samat parantavat ominaisuudet kuin kukassa, mutta jos hiuksen leikkaa, se muuttuu ruskeaksi ja menettää voimansa. Näin ollen Gothel kidnappaa Tähkäpään ja eristää hänet torniin, kasvattaen häntä omana tyttärenään. Joka vuosi Tähkäpään syntymäpäivänä taivaalle päästetään tuhansia lyhtyjä siinä toivossa, että prinsessa palaisi kotiin.

Kahdeksantoista vuotta myöhemmin Tähkäpää asuu tornissa yhdessä Pascal -nimisen kameleonttinsa kanssa. Gothel vaatii tyttöä pysymään tornissa, ettei ulkomaailma voisi häntä tavoittaa ja vahingoittaa. Tähkäpää on iloinen tornissaan, mutta hänen päivänsä ovat pitkiä. Hän toivoo kahdeksantenatoista syntymäpäivänään, että pääsisi näkemään ulkomaailmaa, ja ennen kaikkea taivaalla leijuvat valot. Gothel kieltää häntä muistuttaen, että maailma on täynnä itsekkäitä ihmisiä, jotka haluaisivat tytön voimat itselleen. Sillä aikaa varas nimeltään Flynn Rider varastaa seurueensa kanssa kadonneen prinsessan tiaran linnasta. Flynn kuitenkin pettää rikoskumppaninsa ja löytää sattumalta Tähkäpään tornin paetessaan vartijoita. Ilman ratsastajaa jäänyt hevonen Maximus jatkaa rikollisen etsintää omillaan. Flynn piiloutuu torniin, mutta Tähkäpää lyö hänet pannulla tajuttomaksi. Tähkäpää lukitsee hänet vaatekaappiin ja piilottaa laukun, jonka sisällä on varastettu tiara.

Gothel saapuu tornille juuri, kun Tähkäpää saa lukittua tajuttoman Flynnin kaappiin. Tähkäpää melkein kertoo torniin tulleesta miehestä samalla, kun sanoo pärjäävänsä ulkomaailmassa, mutta Gothel suuttuu. Tähkäpää antaa asian pysyä salassa ja toivookin vapauden sijasta maalia, jota valmistetaan valkoisista simpukoista. Gothel suostuu lähtemään kolmen päivän matkalle etsimään simpukoita. Kun Gothel lähtee, Tähkäpää tekee sopimuksen Flynnin kanssa - jos hän johdattaa Tähkäpään valojen luo ja takaisin, Tähkäpää palauttaa tiaran. Flynn suostuu lopulta, ja matkallaan he käyvät tavernassa, joka näyttää olevan täynnä juuri sellaisia rosvoja, mistä Gothel tyttöä varoitti. Heillä on oma unelmansa, kuten Tähkäpäällä. He alkavat kaikki laulaa yhdessä. Sillä välin Gothel kohtaa Maximuksen, joka edelleen etsii Flynn Rideria. Nainen tajuaa hevosen olevan vartijoiden ratsu. Hän kiiruhtaa tornille ja huomaa Tähkäpään kadonneen. Tavernassa rosvot auttavat kaksikon pakoon vartijoilta, jotka kuitenkin saartavat Tähkäpään ja Flynnin läheiselle padolle, jonka Maximus tahattomasti romahduttaa. Kaksikko jää ansaan tulvivaan luolaan. Flynn haavoittaa kätensä yrittäessään pelastaa heidät, mutta luolassa on liian pimeää nähdäkseen mitään tietä ulos. Kaksikko ajattelee kuoleman olevan lähellä. Flynn haluaa edes jonkun tietävän oikean nimensä, joten hän kertoo Tähkäpäälle olevansa oikeasti Eugene Fitzherbert. Tähkäpää vuorostaan kertoo, että hänellä on taikahiukset, jotka hohtavat kun hän laulaa. Hän laulaa juuri, kun luola täyttyy vedestä ja valon avulla he pelastuvat. Myöhemmin nuotion äärellä Tähkäpää parantaa Flynnin haavan, kertoen samalla syyn siihen, miksi ei koskaan lähtenyt tornista, ja Flynn puolestaan kertoo syyn miksi ryhtyi varkaaksi. Kaksikko alkaa rakastua toisiinsa. Flynn lähtee hakemaan lisää polttopuita, jolloin Gothel tapaa Tähkäpään salaa. Tähkäpää arvelee, että hänellä on tunteita Flynnia kohtaan ja Flynnilla puolestaan tunteita häntä kohtaan. Tässä vaiheessa Gothel puhuu Tähkäpäälle laulun turvin ja kertoo, että varas on ainoastaan tiaran perään, ja että hän jättää Tähkäpään heti kun saa sen takaisin. Gothel luovuttaa Tähkäpäälle tornista löytämänsä tiaran ja kehottaa häntä laittamaan Flynnin koetukselle. Flynn palaa takaisin juuri kun Gothel lähtee. Tähkäpää pelkää, että Gothelin sanat ovat totta, joten hän piilottaa tiaran joksikin aikaa.

Seuraavana aamuna Maximus kohtaa Flynnin, mutta Tähkäpää saa aikaan vuorokauden mittaisen aselevon, sillä onhan hänellä syntymäpäivä. Kolmikko matkaa valtakuntaan, ja päivän aikana Tähkäpää ja Flynn rakastuvat toisiinsa yhä enemmän (minkä Maximuskin huomaa). Samana iltana he soutavat järvelle seuraamaan lyhtyjä, joita päästetään taivaalle. Flynn antaa Tähkäpäälle oman lyhdyn, ja kiitokseksi Tähkäpää haluaa luovuttaa Flynnille tiaran, ja kertoo olleensa aiemmin liian peloissaan. Flynn työntää laukun syrjään ja sanoo ymmärtävänsä. Hän on jo melkein suutelemaisillaan Tähkäpäätä, mutta huomaakin rannalla hylkäämänsä rikostoverit. Hän sanoo Tähkäpäälle palaavansa pian takaisin ja ottaa tiaran mukaansa. Flynn heittää tiaran rikollisille, mutta he eivät huoli sitä. He arvelevat Flynnin löytäneen jotain arvokkaampaa (Tähkäpään hiuksineen). Rikolliset työskentelevät nyt yhdessä Gothelin kanssa, joten he lyövät Flynnin tajuttomaksi ja lavastavat tilanteen näyttämään siltä, että Flynn on lähdössä pakoon veneellä, vaikka hänet on oikeasti sidottu ruoriin. Tähkäpää näkee Flynnin veneessä ja lähtee suruissaan Gothelin mukana takaisin tornille. Samaan aikaan Flynn virkoaa ja joutuu haaksirikkoutuessaan vangiksi linnaan. Maximus kuulee kuinka hän huutaa Tähkäpään olevan vaarassa, joten hevonen kiiruhtaa hakemaan tavernan rosvot avukseen. Kun Flynn tuomitaan hirtettäväksi, hän kuulee petoksesta nyt kiinnijääneiltä kätyreiltään. Tavernan rosvot pelastavat Flynnin ajoissa, ja hän päätyy Maximuksen selkään. Flynn ratsastaa tornille pelastamaan Tähkäpään.

Sillä aikaa Tähkäpää tajuaa olevansa kauan kadoksissa ollut prinsessa, ja kohtaa Gothelin sanoen, ettei anna hänen enää koskaan käyttää hiuksiensa nuorentavaa voimaa. Gothel raivostuu tästä ja sanoo olevansa kerrankin paha kun tyttö sitä nyt kerjää. Flynn saavuttaa tornin ja pyytää Tähkäpäätä laskemaan hiuksensa alas. Tähkäpään hiukset laskeutuvat ja Flynn pääsee kiipeämään torniin, mutta löytääkin Tähkäpään sidottuna ja kahlittuna. Gothel iskee Flynnia tikarilla kylkeen, jotta heidän yhteinen salaisuutensa kuolisi hänen mukanaan. Gothelin aikomus on paeta tornista Tähkäpää mukanaan, mutta Tähkäpää sanoo taistelevansa, jotta pääsisi vapaaksi. Hän kuitenkin lupaa olla Gothelin oma ikuisesti, jos hän vain saisi parantaa Flynnin haavat. Gothel suostuu tähän ja kahlitsee Flynnin, ettei hän lähtisi heti heidän peräänsä. Flynn ei halua antaa Tähkäpään parantaa itseään, vaan sanoo mieluummin kuolevansa kuin antavansa tytön olla vankina ikuisesti. Flynn leikkaa Tähkäpään hiukset lyhyiksi rikkinäisen peilin palasella vapautaakseen hänet, jolloin hiukset menettävät voimansa ja muuttuvat ruskeiksi. Gothel huutaa kauhusta kun hänen todellinen ikänsä tulee esiin. Raivotessaan Gothel kompastuu Tähkäpään hiuksiin ja putoaa tornista. Hän haihtuu tuhkaksi ennen kuin edes osuu maahan. Flynn paljastaa Tähkäpään olleen hänen uusi unelmansa ja Tähkäpää Flynnin olleen hänen, jonka jälkeen Flynn menehtyy haavoihinsa. Sydän särkyneenä Tähkäpää laulaa vielä kerran erityisen laulun, vaikka hiuksien voima onkin kadonnut. Tähkäpään kyynel putoaa Flynnin poskelle, ja se parantaa hänen haavansa. Flynn herää eloon ja riemuissaan he suutelevat. He matkaavat linnaan, jossa kuninkaalle ja kuningattarelle kerrotaan prinsessan paluusta. Kuninkaallisperhe on jälleen koossa, ja kuningas armahtaa Flynnin rikoksistaan. Valtakunta juhlii viikon ajan prinsessan paluuta, ja Flynn (myös elokuvan kertoja) paljastaa, että jonkun ajan päästä hän kosi Tähkäpäätä ja he tulevat elämään onnellisina elämänsä loppuun asti.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen ääninäyttelijä Suomalainen ääninäyttelijä Rooli
Delaney Rose Stein (nuori)

Mandy Moore (aikuinen)

Seera Alexander (nuori)

Maria Ylipää (aikuinen)

Tähkäpää
Zachary Levi Lauri Tähkä Flynn Rider/Eugene Fitzherbert
Donna Murphy Sari Ann Moilanen Gothel
Ron Perlman Tommi Korpela Kelmilän veljekset
M. C. Gainey Eero Saarinen Vartiokaartin johtaja
Jeffrey Tambor Antti Paavilainen Isonenä
Paul F. Tompkins Antti Pääkkönen Pieni humalainen rosvo
Brad Garrett Sasu Moilanen Koukkurosvo
Richard Kiel Pasi Ruohonen Vlad

Lisäksi suomenkielisissä sivurooleissa Aku Laitinen, Teuvo Matala, Susa Saukko, Rauno Ahonen, Juha Kortehisto, Jesse Vierelä, Jukka Tiirikainen sekä Mikael Eklund.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]