Tähkäpää

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kertomusta. Kasvinosasta kertoo artikkeli tähkä.
Johnny Gruellen kuvitusta satuun.

Tähkäpää (uusimmassa suomennoksessa[1] Persiljainen) on yksi Grimmin saduista. Sadun alkuperäinen saksankielinen nimi on Rapunzel, joka on vuonankaalin yksi nimitys.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina alkaa kertomuksella miehestä ja naisesta, jotka toivovat lasta itselleen. Heidän pihallaan on korkealla aidalla ympyröity puutarha, jossa kasvaa mitä herkullisimpia vihanneksia. Kun nainen tulee lopulta raskaaksi, hänen alkaa tehdä kauheasti mieli puutarhan retiisejä. Puutarhan omistaa kuitenkin noita, joka ei salli kenenkään astuvan jalallaan puutarhaan.

Mies varastaa noidan puutarhasta vihanneksia, kunnes noita tulee ja sanoo haluavansa itselleen lapsen, sillä hän haluaa olla kuin äiti. Lapsen syntyessä noita ottaa sen mukaansa. Noita ristii lapsen Tähkäpääksi. Tähkäpäällä on pitkä vaalea tukka. Noita vie tytön korkeaan torniin, jossa ei ole ovea eikä portaita, vain pieni ikkuna korkealla.

Kun noita saapuu tornille, hän huutaa kohti ikkunaa: "Tähkäpää, Tähkäpää, laske alas hiuksesi!" Tähkäpää laskee pitkät palmikoidut hiuksensa alas ikkunasta, ja noita käyttää sitä köytenä. Tämä tapahtui myös toisen kerran, samaan aikaan kun prinssi ratsasti hevosellaan kohti tornia. Prinssi huomaa puun takana noidan kiipeämän kohti ikkunaa pitkää hiuslettiä pitkin. Kun noita lähtee pois, prinssi lähtee uteliaisuuttaan myös kiipeämään ylös. Tähkäpää kertoo, kuinka noita oli vanginnut hänet torniin.

Seuraava vierailija tornissa on jälleen noita. Tähkäpää kertoo prinssistä. Noita raivostuu ja leikkaa saksilla letin. Hän vie Tähkäpään erakon majaan. Noita jää torniin odottamaan prinssiä.

Prinssi kiipeää torniin, muttei löydä tornista Tähkäpäätä vaan noidan, joka käyttäytyy häijysti ja myrkyllisesti. Noita heittää prinssin alas tornista, ja niin prinssi putoaa maahan. Ohdakkeet puhkaisevat hänen silmänsä. Hän etsii Tähkäpäätä sokeana, syöden vain marjoja ja juuria. Hän saapuu erakon majalle, jonne noita on vienyt Tähkäpään. Tähkäpää löytyy, ja Prinssi vie hänet valtakuntaansa.

Elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat elokuvat perustuvat tähän satuun:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Raija Jänicke ja Oili Suominen (toim.): Grimmin sadut I−III. Helsinki: Tammi, 1999. ISBN 9513112241.