Tähkäpää

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kertomusta. Kasvinosasta kertoo artikkeli tähkä.
Johnny Gruellen kuvitusta satuun.

Tähkäpää (uusimmassa suomennoksessa[1] Persiljainen) on yksi Grimmin saduista. Sadun alkuperäinen saksankielinen nimi on Rapunzel, joka on vuonankaalin yksi nimitys.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina alkaa kertomuksella miehestä ja naisesta, jotka toivovat lasta itselleen. Heidän naapurissaan asuu noita, jolla on korkealla aidalla ympäröity puutarha, jossa kasvaa mitä herkullisimpia vihanneksia. Kun nainen tulee lopulta raskaaksi, hänen alkaa tehdä kuollakseen mieli puutarhan persiljaa. Puutarhan omistava noita ei kuitenkaan salli kenenkään astua jalallaan puutarhaan.

Mies varastaa noidan puutarhasta persiljaa, kunnes eräällä kerralla jää kiinni, ja noita suuttuu. Mies kertoo kuitenkin, että hänen vaimonsa kuolee, jos ei saa persiljaa. Noita lupaa loputtomasti persiljaa miehelle, jos tämä antaa lapsensa noidalle. Lapsen syntyessä noita ottaa sen mukaansa. Noita ristii lapsen Persiljaiseksi. Persiljaisella on pitkä vaalea tukka. Noita vie tytön korkeaan torniin, jossa ei ole ovea eikä portaita, vain pieni ikkuna korkealla.

Kun noita saapuu tornille, hän huutaa kohti ikkunaa: Persiljainen, tyttöni, laske alas hiuksesi!" Persiljainen laskee pitkät palmikoidut hiuksensa alas ikkunasta, ja noita käyttää niitä köytenä. Tämä tapahtui myös toisen kerran, samaan aikaan kun prinssi ratsasti hevosellaan kohti tornia. Prinssi huomaa puun takana noidan kiipeämän kohti ikkunaa pitkää hiuslettiä pitkin. Kun noita lähtee pois, prinssi lähtee uteliaisuuttaan myös kiipeämään ylös. Persiljainen kertoo, kuinka noita oli vanginnut hänet torniin. Prinssi haluaa auttaa Persiljaista. Hän alkaa vierailla iltaisin tornissa Persiljaisen luona suunnitellen Persiljaisen kanssa tytön pakoa, ja lopulta he rakastuvat.

Seuraava vierailija tornissa on jälleen noita. Persiljainen kertoo vahingossa prinssistä. Noita raivostuu ja leikkaa saksilla letin. Hän vie Persiljaisen erakon majaan. Noita jää torniin odottamaan prinssiä.

Prinssi kiipeää torniin, muttei löydä tornista Persiljaista vaan noidan, joka käyttäytyy häijysti ja myrkyllisesti. Noita heittää prinssin alas tornista, ja niin prinssi putoaa maahan, jolloin ohdakkeet puhkaisevat hänen silmänsä. Hän etsii Persiljaista sokeana, syöden vain marjoja ja juuria. Hän saapuu erakon majalle, jonne noita on vienyt Persiljaisen. Persiljainen löytyy ja Prinssi vie hänet valtakuntaansa, jossa he menevät naimisiin ja saavat kaksi lasta.

Elokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat elokuvat perustuvat tähän satuun:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Raija Jänicke ja Oili Suominen (toim.): Grimmin sadut I−III. Helsinki: Tammi, 1999. ISBN 9513112241.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]