Frozen – huurteinen seikkailu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frozen – huurteinen seikkailu
Frozen
Suomenkielinen mainosjuliste
Suomenkielinen mainosjuliste
Ohjaaja Chris Buck
Jennifer Lee
Käsikirjoittaja Chris Buck
Jennifer Lee
Shane Morris
Perustuu H. C. Andersenin satuun Lumikuningatar
Tuottaja Peter Del Vecho
John Lasseter
Säveltäjä Christophe Beck
Kuvaaja Scott Beattie
Mohit Kallianpur
Leikkaaja Jeff Draheim
Pääosat Kristen Bell
Idina Menzel
Jonathan Groff
Josh Gad
Santino Fontana
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Studios Motion Pictures
Walt Disney Pictures
Walt Disney Animation Studios
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Walt Disney Studios Motion Pictures
B&H Film Distribution Company
Walt Disney Studios Motion Pictures International
Ensi-ilta Yhdysvallat 22. marraskuuta 2013
Suomi 20. joulukuuta 2013
Kesto 102 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 150 000 000 dollaria[1]
Tuotto 1 280 802 282 dollaria[1]
Katsojat 192 092 (Suomessa)[2][3]
Seuraaja Frozen II
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Frozen – huurteinen seikkailu (Frozen) on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut Disneyn animaatioelokuva. Elokuvan innoittajana on toiminut H. C. Andersenin kirjoittama Lumikuningatar-satu. Elokuvan päähenkilöt ovat prinsessasiskokset Anna ja Elsa. Elsalla on kyky taikoa jäätä ja lunta, mutta hän ei osaa hallita taikavoimiaan ja eristäytyy muusta maailmasta. Elokuvan alkuperäisversiossa hahmoja ääninäyttelevät Kristen Bell ja Idina Menzel, ja suomenkielisessä versiossa Saara Aalto ja Katja Sirkiä.

Elokuva julkaistiin Yhdysvalloissa 27. marraskuuta 2013 ja Suomessa 20. joulukuuta 2013. Elokuva oli arvostelu- ja kaupallinen menestys: syksyyn 2014 mennessä se oli kerännyt maailmanlaajuisesti lippuluukuilla lähes 1,3 miljardia dollaria. Elokuvateattereiden lipputuloilla mitattuna Frozen oli maailman menestynein animaatioelokuva (ennen kuin sen ohitti Leijonakuninkaan uusintaversio vuonna 2019). Tuloja on tämän lisäksi kertynyt myös oheistuotteista kuten leluista, peleistä, vaatteista ja musiikista. Elokuvan Oscar-palkitun tunnuskappaleen ”Let It Go” laulavat elokuvassa Idina Menzel ja lopputeksteissä Demi Lovato. Molemmat versiot julkaistiin elokuvan soundtrackillä.

Elokuva on saanut jatkoa lyhytanimaatioista Frozen – kuumetta (2015), Olafin jouluinen seikkailu (2017) ja Olipa kerran lumiukko (2020). Elokuvasta tehtiin myös kokopitkä jatko-osa, Frozen II, joka sai ensi-iltansa 22. marraskuuta 2019.[4] Elokuvasta tehtiin Broadway-musikaali keväällä 2018.[5]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pohjoisessa Arendel-nimisessä kuningaskunnassa elää kuningas ja kuningatar, joilla on kaksi tytärtä: prinsessat Anna ja Elsa. Kruununperijätär Elsa on syntynyt taianomaisten voimien kanssa, joiden avulla hän voi hallita jäätä ja lunta. Eräänä yönä tyttöjen leikkiessä Elsa vahingoittaa sisartaan pahoin. Kuningas ja kuningatar vievät tyttärensä peikkojen luo, jossa Peikkopappa parantaa Annan ja neuvoo Elsaa opettelemaan voimiensa hallitsemista. Kuningaspari päättää eristää siskot toisistaan ja sulkea linnan muulta maailmalta. Anna kasvaa optimistisena yksinäisyydessä, Elsa omia voimiaan peläten. Tyttöjen ollessa teini-ikäisiä heidän vanhempansa menehtyvät.

Kun Elsa tulee täysi-ikäiseksi, valtakunta alkaa valmistella kruunajaisia. Linnan portit avataan, ja ulkomaailma kohtaa kaksi hyvin erilaista prinsessaa: elämänmyönteisen ja iloisen Annan sekä pidättyväisen ja hermostuneen Elsan. Juhlakansan mukana kruunajaisiin saapuvat juonitteleva Wesseltonin herttua sekä nuori ja komea Eteläsaarten prinssi Hans.

Elsa kruunataan Arendelin uudeksi kuningattareksi ja juhlat alkavat. Hans ja Anna löytävät yhteisen sävelen nopeasti, ja pian Hans kosii Annaa, joka suostuu empimättä. Elsa kieltäytyy siunaamasta heidän liittoaan, ja sisarukset riitaantuvat. Hermostunut Elsa paljastaa jäiset voimansa koko juhlakansalle. Wesseltonin herttua lietsoo ihmisiin paniikkia, ja Elsa pakenee Pohjoisvuorelle jäädyttäen tietämättään koko kesäisen Arendelin ikitalveen. Anna päättää etsiä sisarensa ja jättää valtakunnan vastuun prinssi Hansille.

Paettuaan Elsa koettelee voimiaan ja rakentaa upean jääpalatsin asuinsijakseen. Anna törmää saamelaiseen vuoristomieheen Kristoffiin ja hänen poroonsa Sveniin. Kristoff suostuu viemään Annan Elsan luo, koska Anna auttaa häntä tarvikkeiden ostossa. Kolmikkoon liittyy pian myös Elsan luoma lumiukko Olaf, joka unelmoi lämmöstä. Ryhmä löytää Elsan palatsin, ja Anna yrittää taivutella sisarensa palaamaan Arendeliin. Elsa järkyttyy kuullessaan loihtineensa ikitalven ja kiihtyneenä jäädyttää vahingossa Annan sydämen. Elsa loihtii Vaahtokarkki-lumihirviön, ja Anna ja Kristoff joutuvat pakenemaan palatsista. 

Annan hiukset alkavat muuttua valkeiksi, ja Kristoff ymmärtää mistä on kyse. Hän vie Annan peikkoperheensä luo, ja Peikkopappa kertoo, että Annan voi pelastaa vain tosirakkauden teko. Kristoff päättää viedä Annan Hansin luo, jotta Hans voisi suudella Annaa ja tyttö pelastuisi. Samalla Elsan itsehillintä alkaa järkkyä, ja joukko Arendelista tulleita miehiä hyökkää hänen kimppuunsa. Elsa taistelee vastaan kaikin voimin, kunnes Hans saa hänet järkiinsä. Jääpalatsi alkaa luhistua, ja Elsa menettää tajuntansa.

Elsa herää vangittuna Arendelin vankityrmästä. Hans kertoo, ettei Anna ole palannut vieläkään, ja pyytää Elsaa palauttamaan kesän. Elsa paljastaa Hansille, ettei tiedä miten talven saa päättymään. Kristoff tuo heikkokuntoisen Annan takaisin Arendeliin ja palaa Svenin kanssa kohti erämaata. Anna pyytää Hansilta tosirakkauden suudelmaa pelastuakseen, mutta Hans kieltäytyy ja paljastaa todelliset suunnitelmansa. Hans jättää Annan jäätymään kylmään ja lukittuun huoneeseen.

Hans kertoo Annan kuolleen ja määrää Elsan surmattavaksi maanpetoksesta. Elsa pakenee tyrmästä, ja Arendelin lumimyrsky voimistuu. Kristoff huomaa jonkin olevan vialla ja palaa Svenin selässä takaisin Arendeliin. Olaf pelastaa Annan lukitusta huoneesta ja saa Annan tajuamaan Kristoffin rakkauden. 

Anna ja Kristoff koettavat tavoittaa toisensa, ennen kuin on liian myöhäistä. Hans tavoittaa pakenevan Elsan ja kertoo Annan kuolleen Elsan taian vuoksi. Murtunut Elsa lyyhistyy, ja lumimyrsky alkaa laantua. Anna ja Kristoff huomaavat toisensa, ja Kristoff juoksee kohti Annaa voidakseen pelastaa tämän tosirakkauden teolla. Anna vaihtaa suuntaa viime hetkellä päättäen pelastaa Elsan itsensä sijasta, ja heittäytyy Elsan eteen Hansin yrittäessä surmata tämän miekalla. Anna jäätyy juuri kun miekan terä koskettaa häntä, ja Hans paiskautuu jäätymisen voimasta taaksepäin.

Elsa ymmärtää Annan uhrauksen ja puhkeaa lohduttomiin kyyneliin. Hetken kuluttua Anna kuitenkin sulaa ikijäästä, sillä hänen uhrauksensa Elsan puolesta oli pelastava "tosirakkauden teko". Elsa ymmärtää rakkauden sulattavan jään ja palauttaa viimein kesän Arendeliin. Hän myös tajuaa pystyvänsä hallitsemaan voimiaan rakkaudella, ei pelolla. Juhlavieraat pääsevät lähtemään Arendelista, ja kiero prinssi Hans heitetään laivan tyrmään kohti kotimaataan. Olaf saa nauttia oman lumimyräkkänsä ansiosta kesän riemuista, Anna ja Kristoff suutelevat, ja Elsa kokee viimein hyväksyntää. Elsa loihtii suuren luistinradan koko valtakunnan iloksi ja lupaa Annalle, ettei linnan portteja suljeta enää ikinä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen ääninäyttelijä Suomalainen ääninäyttelijä Rooli
Livvy Stubenrauch (nuori)
Agatha Lee Monn (teini)
Kristen Bell (aikuinen)
Neve Sirkiä (5-vuotias)
Iris Kovalainen (9-vuotias)
Saara Aalto (teini/aikuinen)
Anna
Eva Bella (nuori)
Spencer Lacey Ganus (teini)
Idina Menzel (aikuinen)
Seera Alexander (8-vuotias)
Bea Oesch (12-vuotias)
Katja Sirkiä (teini/aikuinen)
Elsa, Lumikuningatar
Tyree Brown (nuori)
Jonathan Groff (aikuinen)
Juhana Vaittinen (nuori)
Axl Smith (aikuinen)
Kristoff
Josh Gad Tero Koponen Olaf
Santino Fontana Tuukka Leppänen Prinssi Hans
Alan Tudyk Vesa Hämes Weseltonin herttua
Chris Williams Tom Pöysti Tamminen
Maurice LaMarche Pasi Ruohonen Kuningas
Jennifer Lee Katja Aakkula Kuningatar
Stephen J. Anderson Antti L. J. Pääkkönen Kai
Edie McClurg Katja Aakkula Gerda
Ciarán Hinds Jarmo Koski Peikkopappa
Lewis Cleale Pasi Ruohonen Cliff
Maia Wilson Sari Ann Stolt Bulda
Robert Pine Jukka Voutilainen Piispa
Paul Briggs Sasu Moilanen Vaahtokarkki

Muiden peikkojen rooleissa ovat Antti Jaakola, Pasi Ruohonen, Antti L. J. Pääkkönen, Ulla Renko, Raili Raitala, Katja Aakkula, Samuel Harjanne ja Camilla Bäckman.

Jäämiehiä esittävät Ari Leskelä, Eero Vitie, Ilkka Järvinen, Kim Gustafsson, Makla Laine, Matti Collan, Reijo Österlund sekä Simo Karhula.

Laulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen nimi Suomenkielinen nimi Alkuperäiset esittäjät Suomenkieliset esittäjät
Frozen Heart Jääsydän Ari Leskelä, Eero Vitie, Ilkka Järvinen, Kim Gustafsson,

Makla Laine, Matti Collan, Reijo Österlund & Simo Karhula

Do You Want to Build a Snowman? Lumiukko tehtäisiinkös? Kristen Bell, Agatha Lee Monn & Katie Lopez Neve Sirkiä & Iris Kovalainen & Saara Aalto
For the First Time in Forever Ensi kertaa ikuisuuteen Idina Menzel & Kristen Bell Katja Sirkiä & Saara Aalto
Love is an Open Door Ovi nyt auki on Kristen Bell & Santino Fontana Saara Aalto & Tuukka Leppänen
Let It Go Taakse jää Idina Menzel Katja Sirkiä
Reindeer(s) are Better Than People Poro ain ihmisen voittaa Jonathan Groff Axl Smith
In Summer On kesä Josh Gad Tero Koponen
For the First Time in Forever (Reprise) Ensi kertaa ikuisuuteen (Toisto) Idina Menzel & Kristen Bell Katja Sirkiä & Saara Aalto
Fixer Upper Vinksinvonksin Antti Jaakola, Pasi Ruohonen, Antti LJ Pääkkönen, Ulla Renko,

Raili Raitala, Katja Aakkula, Samuel Harjanne, Camilla Bäckman

& Tero Koponen

Elokuvan alkuperäislauluista vastaavat Kristen Anderson-Lopez ja Robert Lopez sekä elokuvamusiikista Christophe Beck.

Suomenkielinen toteutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Arvostelupisteet
JulkaisuPisteet
Episodi
Jouni Vikman
3/5 tähteä[6]
Filmitähti
Päivi Laajalahti
4/5 tähteä[7]
Film-O-Holic
Sampo Bergman
3/5 tähteä[8]
Helsingin Sanomat
Leena Virtanen
3/5 tähteä[9]
Iltalehti
Tuomas Riskala
3/5 tähteä[10]
Ilta-Sanomat
Taneli Topelius
4/5 tähteä[11]
MTV3
Outi Heiskanen
3.5/5 tähteä[12]
V2
Jari Tapani Peltonen
4/5 tähteä [13]

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotten Tomatoes -sivuston mukaan 188 arvostelun perusteella laskettuna kriitikoiden arvosteluista 89 prosenttia oli positiivisia.[14]

Tematiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monesta muusta aikaisemmasta Disneyn prinsessasadusta poiketen Frozenissa ei ole pelastavaa prinssiä, vaan elokuvan aktiivisena sankarina toimii prinsessa Anna.[15] Elokuvan ilmestyttyä useat psykologit huomauttivat Elsan käytöksen viittaavan ahdistuneisuuteen ja masennukseen. [16] [17] Elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Jennifer Lee vahvisti että Elsan ahdistukseen viittaava käytös oli elokuvaan tarkoituksellisesti kirjoitettu. [18]

Tuotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taloudellisesti Frozen – huurteinen seikkailu oli lippukassamenestys: se tuotti maailmanlaajuisesti yli miljardi dollaria.[1] Elokuva oli kaikkien aikojen eniten tuottanut animaatio vuoteen 2019 asti (ennen kuin sen ohitti Leijonakuninkaan uusintaversio vuonna 2019), vuoden 2013 toiseksi tuottanein elokuva,[19] vuoden 2013 eniten tuottanut animaatio[19] ja Walt Disney Animation Studiosin kaikkien aikojen tuottanein animaatio.

Vuonna 2014 elokuvaa myytiin Suomessa 47 000 kappaletta DVD:nä, ja se oli Suomen viidenneksi myydyin DVD. Blu-ray-levyjä myytiin toiseksi eniten, 12 000 kappaletta.[20]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Frozen boxofficemojo. Viitattu 16.3.2014. (englanniksi)
 2. Suomen katsotuimmat elokuvat vuonna 2013 Elokuvauutiset.fi. Viitattu 2.3.2016.
 3. Top 20 elokuvaa Suomessa 2014 Suomen elokuvasäätiö. Arkistoitu 5.3.2016. Viitattu 2.3.2016.
 4. ‘Frozen II’ Release Date Moves Up a Week Variety.com. 1.11.2018. Viitattu 16.2.2019. (englanniksi)
 5. Pikkutyttöjen palvoma animaatioelokuva Frozen musikaaliksi Broadwaylle vuonna 2018 Helsingin Sanomat. 10.2.2016. Viitattu 3.3.2016.
 6. Vikman, Jouni: Frozen – huurteinen seikkailu 27.12.2013. Episodi. Viitattu 6.1.2014.
 7. Laajalahti, Päivi: Frozen – huurteinen seikkailu 18.12.2013. Filmitähti. Arkistoitu 6.1.2014. Viitattu 6.1.2014.
 8. Bergman, Sampo: Frozen – huurteinen seikkailu 20.12.2013. Film-O-Holic. Viitattu 6.1.2014.
 9. Virtanen, Leena: Walt Disneyn uusi koko perheen animaatio ottaa kaiken irti talvesta 19.12.2013. Helsingin Sanomat. Viitattu 6.1.2014.
 10. Riskala, Tuomas: Lumen ja jään sisaret 20.12.2013. Iltalehti. Viitattu 6.1.2014.
 11. Topelius, Taneli: Frozen – huurteinen seikkailu - lue IS:n arvio elokuvasta 20.12.2013. Ilta-Sanomat. Arkistoitu 24.12.2013. Viitattu 6.1.2014.
 12. Heiskanen, Outi: Frozen – huurteinen seikkailu 20.12.2013. MTV3. Arkistoitu 3.1.2014. Viitattu 7.11.2013.
 13. Peltonen, Tapani Jari: Frozen – huurteinen seikkailu 20.12.2013. V2.fi. Viitattu 6.1.2014.
 14. Frozen Rotten Tomatoes. Viitattu 28.9.2014. (englanniksi)
 15. Prinsessatarina ilman pelastavaa prinssiä ja vuosikymmenen korvamato Yle. Viitattu 25.12.2019. (suomeksi)
 16. Does Princess Elsa Have Borderline Personality Disorder? Disney’s “Frozen” as a Story of Emotional Dysregulation rtor. Viitattu 25.12.2019. (englanniksi)
 17. The psychology of 'Frozen' St. Mary's Calne. Arkistoitu 27.12.2019. Viitattu 25.12.2019. (englanniksi)
 18. Twitter / alittlejelee January 11, 2014. Twitter. Arkistoitu March 15, 2014. Viitattu February 27, 2014.
 19. a b 2013 WORLDWIDE GROSSES boxofficemojo. Viitattu 28.2.2014. (englanniksi)
 20. DVD:llä on vielä armonaikaa – fyysisen elokuvatallenteen loppu häämöttää Yle Uutiset. 6.3.2015. Viitattu 2.3.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Frozen – huurteinen seikkailu.