Idina Menzel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Idina Menzel
Idina Menzel vuonna 2008.
Idina Menzel vuonna 2008.
Henkilötiedot
Syntynyt30. toukokuuta 1971 (ikä 53)
Queens, New York, New York, Yhdysvallat
Puoliso Taye Diggs (2003–2014)
Näyttelijä
Aktiivisena 1995–
Merkittävät roolit Wicked
Rent
Lumottu
Glee
Frozen – huurteinen seikkailu
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet

Idina Kim Menzel (s. 30. toukokuuta 1971 Queens, New York, New York, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen Tony-palkittu näyttelijä, laulaja ja lauluntekijä. Hän on laulajana Broadway-musikaaleissa.

Menzel tunnetaan muun muassa Tony-palkitusta roolistaan Wicked-musikaalissa ja roolistaan Rent-musikaalissa. Hän ääninäytteli vuoden 2013 elokuvassa Frozen – huurteinen seikkailu ja lauloi tunnetun kappaleen "Let It Go". Hän jatkoi Elsan ääniroolissa Frozen II:ssa.

Idina Menzel vuonna 2004.

Menzelin äänen luokittelu on tuottanut vaikeuksia sekä kiistaa. Hän ei luokittele itseään mezzosopraanoksi eikä sopraanoksi, vaan sanoo pystyvänsä laulamaan äänen eri osilla ja eri sointiväreillä. Menzel ei siis ole vahvistanut äänityyppiään.[1]

Uran alkuvaiheet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahdeksanvuotiaana hän alkoi käydä laulunopettajalla. Silloin hän alkoi esiintyä myös koulunäytelmissä, kuten The Wizard Of Oz (Ihmemaa Oz) ja The Pirates of Penzance. Hän siirtyi Syosset High Schooliin 1980-luvun puolivälissä, ja vaikka hän opiskeli klassista musiikkia, hän sai inspiraatiota sellaisilta R&B-laulajilta kuin Aretha Franklin, Chaka Khan ja Etta James. Menzel koe-esiintyi häälauluyhtyeeseen 15-vuotiaana valehdellen ikänsä ja hänestä tuli sen solisti.

Kun Idina alkoi kirjoittaa omia laulujaan, hän kirjoittautui sisään NYU’s Tisch School of the Artsiin. Musiikin ohjelma ei innostanut häntä, joten hän kirjoittautui sen sijaan draaman puolelle. Menzel perusti oman bändinsä ja pian hän vietti enemmän aikaa klubeilla esiintymässä kuin oppitunneilla. Hän halusi saada levytyssopimuksen, mutta se osoittautui hankalammaksi kuin hän oli luullut.

Saatuaan koulun päätökseen hän palasi hetkeksi toimimaan häälaulajana. Vuonna 1995 hän koe-esiintyi Jonathan Larsonin uuteen off-Broadway musikaaliin Rentiin. Menzel sai Maureen Johnsonin, vampin esiintyvän taiteilijan, roolin. Menzel otti työn vastaan, koska hän pelkäsi tulevaa huonoa hääsesonkia. Rentistä tuli puhutuin show koko New Yorkissa. Sinä uudenvuodenaattona Idina teki viimeisen hääkeikkansa ja hänestä tuli kokopäiväinen näyttelijä.

Vuonna 1996 show siirtyi Broadwaylle, eikä mennyt kauan kun hän oli ehdolla Tony-palkinnon saajaksi suorituksestaan. Menzelin viimeinen esitys Rentissä oli 1. heinäkuuta 1997.

Vuonna 1998 Menzel sai levytyssopimuksen Hollywood Recordsin kanssa ja julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa Still I Can’t Be Still. Samana vuonna hän kiersi mainostaen musiikkiaan, esiintyi Lilith Fairissa ja sai laulunsa "Follow If You Lead” Juliette Lewisin elokuvan The Other Sisterin soundtrackille.

Mutta hänen musiikkinsa ei ollut niin menestyvää, kuin oli odotettu, ja hänen levy-yhtiönsä sanoi hänet irti. Vuonna 2000 hän palasi lavalle esiintyen Andrew Lippan menestyksekkäässä The Wild Partyssä ansaiten roolistaan Drama Desk -ehdokkuuden. Vuonna 2000 Menzel esitti myös ensimmäisenä Dorothyn roolin Summer of ’42 Goodspeedissä. Vuotta myöhemmin hän esitti Amnerista Aidassa.

Vuonna 2003 Idina Menzelista tuli nuori Lännen Paha Noita (Wicked Witch of the West) Elphaba Wickedissä, musikaalisovituksessa Gregory Maguiren kirjasta, joka perustuu L. Frank Baumin klassikkokirjaan Ihmemaa Oz. Idina antoi syvemmän merkityksen hahmolle, joka kerran terrorisoi Dorothyä. Show’sta tuli Broadwayn menestynein. Hän voitti roolistaan Tony-palkinnon parhaana naispääosanesittäjänä musikaalissa. Päiväesityksessä 8. tammikuuta 2005 hän putosi alas lattialuukusta ja mursi alemman kylkiluunsa. Tammikuun kahdeksantena päivänä piti olla hänen kolmanneksi viimeinen esityksensä Wickedissä, mutta vamma esti hänen esiintymisensä 9. tammikuuta. Menzel kuitenkin teki erityisen rooliasuttoman vierailun ja esitti viimeisen laulunsa suosionosoitusten saattelemana. Wickedissä esiintymisensä aikana hän sai palkkaa 20 000 dollaria viikolta. Hän uusi roolinsa Elphabana West Endin tuotannossa Wickedistä, kun se avautui Apollo Victoria Theatressa Lontoossa syyskuussa 2006 ja lopetti 30. joulukuuta.

Wickedin jälkeen Menzel esiintyi off-Broadway-tuotannossa musikaalista See What I Wanna See.

Menzel julkaisi toisen albuminsa Here vuonna 2004. Hän julkaisi uuden studioversion Wickedin laulusta "Defying Gravity" toukokuussa 2007. Hänen kolmas albuminsa I Stand julkaistiin 29. tammikuuta 2008. Albumi debytoi sijalla 58 Billboard 200 -listalla ja oli Menzelin ensimmäinen listalle päässyt soololevy.

Menzel on näytellyt muun muassa elokuvissa Just a Kiss, Kissing Jessica Stein, Tollbooth, Water, Ask the Dust, Lumottu ja Rent, jossa hän ja viisi muuta alkuperäistä näyttelijää uusivat näyttämöroolinsa.

Menzel esitti Florencea Chess-musikaalin kahdessa juhlakonsertissa Royal Albert Hallissa Lontoossa 12. ja 13. toukokuuta 2008.

Menzel esitti kappaleensa "I Stand" 27. marraskuuta 2008 Macy's-tavarataloketjun kiitospäivän paraatissa.

Vuonna 2010 Menzel näytteli televisiosarjassa Glee. Hän näytteli Shelby Corcorania, Rachel Berryn biologista äitiä sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella ja palasi sarjaan sen kolmannella ja neljännellä tuotantokaudella.

Vuonna 2013 ensi-iltansa saanessa Disneyn Frozen – huurteinen seikkailu -animaatioelokuvassa Menzel antoi äänensä lumikuningatar Elsalle. Menzelin elokuvassa esittämä kappale "Let It Go" valittiin parhaan laulun Oscar-palkinnon saajaksi ja hän myös esitti kappaleen vuoden 2014 Oscar-gaalassa.[2][3]

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menzel syntyi itäeuroopanjuutalaisille vanhemmille.[4] Hän muutti alkuperäisen sukunimensä Mentzel muotoon Menzel,[4] koska monella oli vaikeuksia lausua Mentzel oikein. Hän kasvoi Long Islandin alueella New Yorkissa.[4]

Menzel meni naimisiin näyttelijä Taye Diggsin kanssa vuonna 2003, jonka hän tapasi esiintyessään Rentissä vuonna 1995. Heillä on yhteinen vuonna 2009 syntynyt poika.

  1. Will the real Idina Menzel please scream? (Arkistoitu versio)
  2. Ng, David: Idina Menzel of 'Frozen' to sing at Oscars, open a Broadway show latimes.com. 28.2.2014. Viitattu 7.3.2014. (englanniksi)
  3. Newman, Jason: Oscars 2014: 'Frozen' Track 'Let It Go' Wins Best Song Rolling Stone. 2.3.2014. Viitattu 7.3.2014. (englanniksi)
  4. a b c ‘Wicked’ and ‘Glee’ star flies into Kansas City for benefit - Kansas City Jewish Chronicle web.archive.org. 10.8.2017. Arkistoitu 10.8.2017. Viitattu 7.3.2019.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]