Wicked

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee musikaalia. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.

Wicked on musikaali, joka sai ensi-iltansa Broadwayllä George Gershwin Theatressa 30. lokakuuta 2003. Musikaali sai Suomen ensi-iltansa 26. elokuuta 2010 Helsingin kaupunginteatterissa päärooleissaan Maria Ylipää ja Anna-Maija Tuokko. Sitä kuvaillaan Ozin noitien kertomattomaksi tarinaksi ja se perustuu löyhästi Gregory Maguiren kirjaan Noita: Lännen ilkeän noidan elämä ja teot. Musikaalin on säveltänyt ja sanoittanut Stephen Schwartz ja käsikirjoituksen Winnie Holzman. Lavastuksen alkuperäiseen esitykseen teki Tony-palkittu Wayne Cilento ja sen ohjasi Joe Mantello.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarina on kirjoitettu jatko-osaksi L. Frank Baumin klassikkokirjaan Ihmemaa Oz. Se on saanut enemmän vaikutteita kirjasta kuin vuoden 1939 elokuva Ihmemaa Oz, joka eroaa kirjasta monella tapaa. Musikaali perustuu enimmäkseen aikaan ennen Dorothyn saapumista Kansasista Ozin Ihmemaahan. Wicked tutkii ideaa, että Baumin tarinan antagonisti Lännen Paha Noita (the Wicked Witch of the West) oli syrjitty ja väärinymmärretty ihminen. Hänen väitetty pahuutensa oli vain kapinointia ihannoidun velhon rappeutunutta hallintoa kohtaan.

Alkuperäisissä Broadway-rooleissa olivat Kristin Chenoweth Glindana, Idina Menzel Elphabana ja Joel Grey Velhona.

Lyhyt juonikuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shiz-yliopistossa viisas vihreäihoinen teini Elphaba Thropp tapaa kauniin ja kunnianhimoisen Galinda Uplandin (joka muuttaa nimensä Glindaksi musikaalin aikana) kun heistä tulee huonetoverit. Heidän tiensä kohtaavat ja läpi musikaalin heidän ystävyytensä kamppailee kovien persoonamuutosten, kilpailun samasta rakastetusta ja eri näkökulmien kanssa.

Musiikkinumerot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen juliste musikaalinen Orpheum Theatre in San Francisco

Suluissa laulujen suomenkieliset nimet.

Ensimmäinen näytös

 • "No One Mourns the Wicked" ("Emme kaipaa pahaa") – Glinda ja Ozin kansalaiset
 • "Dear Old Shiz" ("Vanha kunnon Shiz") – Galinda ja Shiz Yliopiston oppilaat
 • "The Wizard and I" ("Minä ja hän") – Elphaba ja Madame Morrible
 • "What Is This Feeling?" ("Syvä voimallinen tunne") – Galinda, Elphaba, ja Shiz Yliopiston oppilaat
 • "Something Bad" ("Matkan pää") – Dr. Dillamond ja Elphaba
 • "Dancing Through Life" ("Elämän tanssiaiset") – Fiyero, Boq, Nessarose, Galinda, Elphaba, and Shiz Yliopiston oppilaat
 • "Popular" ("Suosio") – Galinda
 • "I'm Not That Girl" ("Mä en oo hän") – Elphaba
 • "One Short Day" ("Päivän vain") – Elphaba, Glinda ja Emerald Cityn (Smaragdikaupungin) asukkaat
 • "A Sentimental Man" ("Tunneherkkä mies") – Velho
 • "Defying Gravity" ("Painovoimaa murtamaan") – Elphaba, Glinda, Vartijat ja Ozin asukkaat

Toinen näytös

 • "No One Mourns the Wicked" (kertaus) – Ozin kansalaiset
 • "Thank Goodness" ("Päin hyvää") – Glinda, Morrible, ja Ozin kansalaiset
 • "The Wicked Witch of the East" ("Idän ilkeä noita") – Nessarose, Elphaba, ja Boq
 • "Wonderful" ("Loistavaa") – Velho ja Elphaba
 • "I'm Not That Girl" (kertaus) ("Mä en oo hän") – Glinda
 • "As Long As You're Mine" ("Sut hetkeksi sain") – Elphaba ja Fiyero
 • "No Good Deed" ("Ei koskaan enää hyvää") – Elphaba
 • "March of the Witch Hunters" ("Noidanmetsästäjien marssi") – Boq, Morrible, ja Ozin kansalaiset
 • "For Good" ("Tuun aina muuttumaan") – Elphaba ja Glinda
 • "Finale" ("Finaali") – Glinda, Elphaba, ja Ozin kansalaiset

* “The Wicked Witch of the East” ei ole mukana alkuperäisen Broadway-kokoonpanon levytyksessä ja “No One Mourns the Wicked" (kertaus) on osa laulua “Thank Goodness”.

Lontoossa Wickediä esitetään Apollo Victoria-teatterissa.

Wicked muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Amerikan kiertue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wickedin ensimmäinen Pohjois-Amerikan kiertue lähti matkaan Torontosta maaliskuussa 2005. Siitä lähtien se on vieraillut useissa kaupungeissa kautta Pohjois-Amerikan. Ennen kiertueen alkamista show’n dialogia, koreografiaa, erikoistehosteita ja puvustusta päivitettiin ja nämä muutokset lisättiin myöhemmin myös Wickedin toisiin tuotantoihin. Yli 2,2 miljoonaa ihmistä näki Wickedin kiertue-esityksen sen kahtena ensimmäisenä vuotena ja se tuotti yli 155 miljoonaa dollaria. Kiertueen esitykset ovat lähes joka päivä loppuunmyydyt ja liput neljän viikon mittaisiin vierailuihin myydään loppuun noin seitsemässä tunnissa. Wickedin kiertue pitää hallussaan ennätystä korkeimmasta viikoittaisesta myynnistä kaikista Pohjois-Amerikan kiertueista 2 291 608 dollarilla.

Wickedin toinen kiertue lähti kiertämään Yhdysvaltoja ja Kanadaa 7. maaliskuuta 2009.

Chicagon tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wickedin Chicagon tuotanto sai ensi-iltansa 13. heinäkuuta 2005. Ensimmäisen viikkonsa aikana show tuotti 1 400 000 dollaria. Wicked on pisimpään Chicagossa jatkunut Broadway-musikaali. Tuotanto sai alkunsa kun kiertueen vierailua Chicagossa 29. huhtikuuta12. kesäkuuta 2005 päätettiin pidentää pysyväksi tuotannoksi.

Show’n tuhannes esitys oli 14. marraskuuta 2007. Chicagossa Wickedin on nähnyt yli kaksi miljoonaa ihmistä ja se on tuottanut yli 140 miljoonaa dollaria. Wicked on eniten rahaa Chicagossa tuottanut show. Toukokuussa 2008 ilmoitettiin Chicagon tuotannon viimeisen esityksen olevan 25. tammikuuta 2009.

Lontoon tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wickedin ensimmäisen kansainvälisen tuotannon ennakkonäytökset alkoivat 7. syyskuuta 2006 Apollo Victoria Theatressa Lontoossa. Virallinen ensi-ilta oli 27. syyskuuta 2006. Lontoon tuotannossa show’n alkuperäinen Tony-palkittu tähti Idina Menzel uusi roolinsa Elphabana. Show’hun tehtiin pieniä muutoksia brittiläistä yleisöä varten. Samoin kuin kiertueenkin kanssa, nämä muutokset lisättiin myöhemmin muihin Wickedin tuotantoihin. Wickedin tuhannes esitys Lontoossa oli 14. helmikuuta 2009.

Universal Studios Japanin lyhytversio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Universal Studios Japanin huvipuistossa Osakassa esitetään 30-minuuttista huvipuistoversiota Wickedistä. Sitä alettiin esittää heinäkuussa 2006. Tässä versiossa keskitytään enimmäkseen Elphaban ja Glindan väliseen ystävyyssuhteeseen, mutta siinä on mukana myös Velho. Fiyero, Nessarose ja Madame Morrible eivät esiinny tässä tuotannossa. Elphabaa esittävät enimmäkseen amerikkalaiset ja australialaiset näyttelijät ja Glindaa japanilaiset. Tätä versiota esitetään enimmäkseen japaniksi, mutta myös osittain englanniksi.

Kalifornian tuotannot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wickedin viides tuotanto laitettiin pystyyn Los Angelesiin Kaliforniaan. Ensimmäinen ennakkonäytös oli 10. helmikuuta 2007 ja virallinen ensi-ilta 21. helmikuuta. Wicked pitää hallussaan Los Angelesin ennätystä teatteriesityksen suurimmasta viikoittaisesta tuotosta 1 949 968 dollarilla. Viimeinen esitys Los Angelesissa oli 11. tammikuuta 2009.

Tuotanto siirrettiin San Franciscoon Orpheum Theatreen. Virallinen ensi-ilta San Franciscossa oli 6. helmikuuta 2009.

Vuosien 2007-2008 erikieliset tuotannot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wickedin ensimmäinen ei-englanninkielinen tuotanto sai ensi-iltansa 17. kesäkuuta 2007 Tokiossa. Tämän tuotannon näyttelijät ovat japanilaisia ja kiinalaisia ja se esitetään kokonaan japaniksi. Viimeinen esitys Tokiossa oli 6. syyskuuta 2009, jonka jälkeen tuotanto siirrettiin Osakaan, missä ensimmäinen esitys oli 11. lokakuuta 2009.

Wicked: Die Hexen von Oz sai ensi-iltansa 15. marraskuuta 2007 Stuttgartissa. Wickedistä on tullut yksi Saksan suosituimmista musikaaleista. Saksankielinen levytys show’n lauluista julkaistiin 7. joulukuuta 2007. Wickedin viimeinen esitys Stuttgartissa oli 29. tammikuuta 2010, minkä jälkeen tuotanto siirrettiin Oberhauseniin. Esitykset Oberhausenissa alkoivat 5. maaliskuuta 2010.

Australian tuotannot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wickedin australialainen tuotanto sai ensi-iltansa 9. heinäkuuta 2008 Regent Theatressa Melbournessa. Australian tuotannon levytys show’n lauluista julkaistiin jouluna 2008. Viimeinen esitys Melbournessa oli 9. elokuuta 2009 ja tuotanto siirrettiin Sydneyyn, missä esitykset alkoivat 5. syyskuuta 2009.

Wicked Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wickedin Helsingin tuotanto oli ensimmäinen, joka ei ole ulkoasultaan alkuperäisen Broadway-version kopio. Wicked sai ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterissa 26. elokuuta 2010. Helsingissä päärooleissa olivat Maria Ylipää Elphabana ja Anna-Maija Tuokko Glindana. Muissa rooleissa nähtiin mm. Tuukka Leppänen (Fiyero), Eero Saarinen (Velho), Ursula Salo (Madame Morrible), Vuokko Hovatta (Nessarose), Antti Lang (Boq) ja Heikki Sankari (Tohtori Dillamond).

Kööpenhamina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kööpenhaminassa Wickedistä nähdään toinen ei-kopioitu tuotanto. Esitykset alkoivat alkuvuodesta 2011.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. http://www.ibdb.com/production.asp?ID=13485
 2. http://www.ibdb.com/production.asp?ID=13485
 3. http://www.broadwayworld.com/viewcolumn.cfm?colid=14090
 4. David Cote (2005). Wicked: The Grimmerie: A Behind-the-Scenes Look at the Hit Broadway Musical.
 5. http://www.playbill.com/features/section/7.html
 6. http://www.broadwayworld.com/viewcolumn.cfm?colid=14009
 7. http://www.playbill.com/news/article/101022.html

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]