Henkien kätkemä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Henkien kätkemä
千と千尋の神隠し
(Sen to Chihiro no kamikakushi)
DVD-julkaisun kansikuva.
DVD-julkaisun kansikuva.
Ohjaaja Hayao Miyazaki
Käsikirjoittaja Hayao Miyazaki
Tuottaja Toshio Suzuki
Säveltäjä Joe Hisaishi
Pääosat Rumi Hiiragi
Miyu Irino
Mari Natsuki
Takashi Naitō
Yasuko Sawaguchi
Valmistustiedot
Valmistusmaa Japani
Tuotantoyhtiö Studio Ghibli
Ensi-ilta Japanin lippu 20. heinäkuuta 2001
Suomen lippu 29. marraskuuta 2002
Kesto 125 min
Alkuperäiskieli japani
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Henkien kätkemä (jap. 千と千尋の神隠し, Sen to Chihiro no kamikakushi) on Hayao Miyazakin ohjaama ja Studio Ghiblin tuottama anime-elokuva vuodelta 2001. Elokuva voitti parhaan animaatioelokuvan Oscarin vuonna 2003 ja on Japanin katsotuin elokuva. Suomessa elokuva sai ensi-iltansa marraskuussa 2002.

Vuonna 2016 Henkien kätkemä äänestettiin BBC:n kyselyssä kuluvan vuosisadan neljänneksi parhaaksi elokuvaksi. Äänestäjinä oli 177 elokuva-asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.[1] The New York Timesin kriitikot valitsivat Henkien kätkemän vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[2]

Henkien Kätkemällä oli suuri vaikutus Animen länsimaalaisen suosion nousussa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Chihiro Ogino on 10-vuotias tyttö, joka eksyy vanhempiensa kanssa ilmeisen hylättyyn huvipuistoon. Chihiron vanhemmat maistavat eräässä tyhjässä kojussa olevaa ruokaa ja Chihiro vaeltaa omille teilleen. Eräs poika lähestyy häntä ja varoittaa, että heidän tulee lähteä pois ennen iltaa. Kun Chihiro juoksee takaisin vanhempiensa luo, hän saa huomata heidän muuttuneen sioiksi. Huvipuisto alkaa täyttyä hirviöistä.

Chihiro saa tietää aiemmin tapaamaltaan pojalta, Hakulta, että hänen vanhempansa ovat jääneet loukkuun henkimaailmaan. Haku paljastaa myös, että hän on tuntenut Chihiron pienestä tytöstä asti. Haku tuo Chihiron kylpylään, missä hän käskee tätä hakemaan töitä Kamajilta. Lopulta Chihiro saa töitä kylpylää johtavalta noidalta, Yubabalta, sillä ehdolla, että Chihiron nimi muutetaan Seniksi, joka on Chihiron japanilaisittain kirjoitetun etunimen ensimmäinen kirjain. Haku on kertonut Chihirolle, että Yubaba kontrolloi työntekijöitään ottamalla heidän nimensä, ja Chihiroa varoitetaan, että jos hän unohtaa oikean nimensä, hän jää loukkuun henkimaailmaan ikuisiksi ajoiksi.

Työskennellessään Linin apulaisena Sen sallii salaperäisen naamioituneen hengen astua kylpylään. Myöhemmin kylpylään saapuu myös ”haisuhenki”. Sen puhdistaa haisuhengen, joka paljastuu saastuneen joen hengeksi. Palkkioksi puhdistuksestaan henki lahjoittaa Senille oksetemykyn.

Ennen pitkää Sen tajuaa, että Haku on tosiasiassa lohikäärme. Kun Haku loukkaantuu vakavasti lohikäärmehahmossaan shikigamin hyökkäyksessä, Yubaba määrää palvelijansa tappamaan hänet. Sen kuitenkin pelastaa Hakun. Shikigami paljastuu Zenibaksi, Yubaban kaksossiskoksi. Zeniba ilmoittaa, että Haku varasti hänen kultaisen sinettinsä Yubaban määräyksestä, ja muuttaa Bohin sitten hiireksi vaatien sinettiä takaisin. Haku ja Sen pakenevat ja putoavat jälleen pannuhuoneeseen, missä Sen syöttää Hakulle osan oksetemykyä. Haku yskii suustaan kultaisen sinetin sekä mustan kotilon, jonka Sen murskaa jalallaan. Kamaji antaa Senille junalipun Zeniban luo, jotta tämä voisi pyytää noitaa poistamaan sinetissä olevan kirouksen. Hiireksi muuttunut Boh tulee Senin mukaan.

Sillä välin Senin kylpylään päästämä naamioitunut henki paljastaa olevansa ”Kasvoton”-niminen hirviö. Hirviö nielaisee yhden Yubaban palvelijoista voidakseen puhua ja tarjoaa sitten henkilökunnalle kultaa vastineeksi suuresta määrästä ruokaa. Kasvoton jatkaa syömistä ja kasvaa sen myötä valtavasti, ja lopulta hän alkaa syödä myös useita kylpylän työntekijöitä. Myöhemmin Sen syöttää Kasvottomalle loput oksetemykystä, mikä saa hirviön oksentamaan kaiken syömänsä ulos. Kasvoton palautuu takaisin alkuperäiseen, harmittomaan muotoonsa ja lähtee Senin mukana Zeniban luo.

Haku palaa takaisin tajuihinsa ja saa kuulla, että Sen on mennyt tapaamaan Zenibaa. Senin lähdöstä ja Kasvottoman aiheuttamista vahingoista raivostunut Yubaba määrää Senin vanhemmat tapettaviksi. Haku ilmestyy paikalle ja varoittaa Yubabaa, että tältä on kadonnut jotain arvokasta. Yubaba tajuaa, että Boh on hävinnyt, jolloin Haku kertoo hänelle, että Boh on Zeniban luona. Haku tekee Yubaban kanssa sopimuksen, jonka mukaan hän hakee Bohin takaisin, jos Yubaba puolestaan lupaa antaa Senin ja tämän vanhempien palata takaisin ihmisten maailmaan. Yubaba kuitenkin vaatii, että Senin on suoriuduttava sitä ennen vielä yhdestä kokeesta.

Sen, Boh ja Kasvoton saapuvat Zeniban talolle ja huomaavat Zeniban olevankin varsin ystävällinen vanha nainen. Zeniba kertoo, että Senin rakkaus mursi sinetin kirouksen ja että Senin murskaama kotilo oli kirous, jolla Yubaba oli orjuuttanut Hakun. Illan venyessä yöksi Kasvoton ja Boh kutovat Senille purppuranvärisen, kiiltävän hiusnauhan. Zeniba kehottaa Seniä pitämään sitä hiuksissaan, sillä se suojelisi häntä, koska se on hänen ystäviensä tekemä. Haku ilmestyy lohikäärmemuodossaan hakemaan Senin ja Bohin, kun taas Kasvoton jää Zeniban luo. Sen käsittää, että hän putosi kerran pikkutyttönä Kohaku-nimiseen jokeen, ja arvaa että Haku on sen saman joen henki, joka pelasti hänet tuolloin hukkumiselta. Senin oivalluksen myötä Haku vapautuu Yubaban loitsusta.

Haku palauttaa Bohin Yubaballe. Jälleen Chihiroksi muuttunut Sen joutuu viimeiseen kokeeseen, jossa hänen on etsittävä vanhempansa isosta sikalaumasta. Chihiro arvaa oikein, etteivät hänen vanhempansa ole sikojen joukossa. Haku saattaa Chihiron huvipuiston sisäänkäynnille ja lupaa, että he tapaavat toisensa vielä. Chihiro kohtaa jälleen vanhempansa, jotka eivät muista mitään koettelemuksistaan. Perhe lähtee yhdessä pois huvipuistosta. Huvipuiston suuaukolla, kun vanhemmat kummastelevat kuinka heidän autonsa vaikuttaa seisseen paikallaan päiväkausia, Chihiro katsoo vielä taakseen, jolloin aurinko valaisee hänen purppuranväristä hiusnauhaansa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japaninkielinen versio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Rumi Hiiragi  … Chihiro  
 Miyu Irino  …  Haku  
 Mari Natsuki  …  Yubaba/Zeniba  
 Takashi Naitō  …  Chihiron isä  
 Yasuko Sawaguchi  …  Chihiron äiti  

Suomenkielinen versio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Adeliina Sankari  … Chihiro  
 Rasmus Lehtosaari  … Haku  
 Marja Packalén  … Yubaba/Zeniba  
 Pertti Koivula  … Chihiron isä/Työnjohtaja  
 Varpu Virta  … Chihiron äiti  
 Katja Sirkiä  … Lin  
 Ossi Ahlapuro  … Kamaji  
 Matti Olavi Ranin  … Ban/Ya  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The 21st Century’s 100 Greatest Films, BBC Culture 24.8.2016.
  2. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 13.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.