Daveigh Chase

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Daveigh Chase
Daveigh Chase vuonna 2008.
Daveigh Chase vuonna 2008.
Syntymäaika 24. heinäkuuta 1990 (ikä 26)
Syntymäpaikka Yhdysvaltain lippu Las Vegas, Nevada
Aktiivisena 1998–
Oikea nimi Daveigh Elizabeth Chase
Muut nimet Daveigh Elizabeth Schwallier (syntymänimi)
Merkittävät roolit Samara Morgan
(Ring)
Lilo Pelekai
(Lilo ja Stitch)
Rhonda Volmer
(Big Love)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Palkinnot

Young Artist (2003)
MTV Movie Award (2003)
Annie (2003)

Ehdokkuudet

Young Artist (2002)
PFCS Award (2003)

Daveigh Elizabeth Chase (synt. Schwallier, s. 24. heinäkuuta 1990 Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä, jonka tunnetuimpia rooleja on Samara Morgan Ring-elokuvassa ja Rhonda Volmer Big Love -televisiosarjassa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Daveigh Chase syntyi Las Vegasissa ja kasvoi Albanyssa Oregonissa yksinhuoltajaäitinsä Cathy Chasen luona. Hänelle annettiin syntyessään isänsä sukunimi Schwallier, mutta se vaihdettiin Chaseksi vanhempien erotessa. Chase piti esiintymisestä jo lapsena ja voitti Little Miss America -missikisan laulukilpailun. Vuonna 1998 hän esitti mormonia lasta musikaalissa Utah. 7-vuotiaana hän esiintyi Campbell's Soupin mainoksessa.

Vuonna 2001 Chase ääninäytteli japanilaista 10-vuotiasta tyttöä Henkien kätkemä -elokuvassa, joka dubattiin japanista englanniksi. Internet Movie Database listaa Henkien kätkemä -elokuvan kaikkien aikojen 50 parhaan animaatioelokuvan joukkoon.

Chasen läpimurto tapahtui vuonna 2003, kun hän ääninäytteli Lilo Pelekaita Disneyn animaatiossa Lilo & Stitch. Chase teki ehkä tunnetuimman roolinsa esittäen kaltoin kohdeltua, ihmisiä tappamaan ryhtynyttä pikkutyttöä Samara Morgania kauhuelokuvassa Ring (2002). Hän voitti "Parhaan vihollisen" palkinnon MTV Movie Awards -gaalassa roolisuorituksestaan. Chase ei kuitenkaan enää saanut roolia elokuvan jatko-osasta, Ring 2 (2005), koska hän oli kasvanut jo liian isoksi esittämään kahdeksanvuotiasta. Hänet korvasi Kelly Stables.

Chasella oli sivurooli vuoden 2001 elokuvassa Donnie Darko, jossa hän näytteli päähenkilön sisarta. Hän uusi roolinsa elokuvan jatko-osassa S. Darko vuonna 2009. Tv-sitcomissa Oliver Beene Chase esitti päähenkilön tyttöystävää. Hän on lisäksi vieraillut useissa tv-sarjoissa, kuten Enkelin kosketuksessa ja Teho-osastossa.

Chase esiintyi HBO-kanavan sarjassa Big Love. Hän myös ääninäytteli elokuvan Leroy & Stitch, joka on jatkoa elokuvalle Lilo & Stitch.

Steven Spielberg huomasi Chasen laululahjakkuuden ja valitsi hänet laulamaan kappaleen ”God Bless America” elokuvassa A.I. – Tekoäly. Hän on lisäksi tehnyt laulukohtauksia televisiosarjoissa Big Love ja Oliver Beene.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]