Donnie Darko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Donnie Darko
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Richard Kelly
Käsikirjoittaja Richard Kelly
Tuottaja Adam Fields
Nancy Juvonen
Sean McKittrick
Säveltäjä Michael Andrews & Gary Jules (laulu)
Kuvaaja Steven Poster
Leikkaaja Eric Strand (käännä suomeksi)
Pääosat Jake Gyllenhaal
Jena Malone
Drew Barrymore
Mary McDonnell
Patrick Swayze
James Duval
Maggie Gyllenhaal
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Newmarket Films
Levittäjä Moviemax
Ensi-ilta 2001
Kesto 113/133 min (ohjaajan versio)
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 4 500 000 USD
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Donnie Darko on vuonna 2001 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen elokuva. Elokuva kertoo nuoresta Donnie Darkosta ja maailmanlopusta ja sijoittuu vuoden 1988 Yhdysvaltoihin Middlesexiin, Virginian osavaltioon. Elokuvassa on scifiä ja jännitystä sekä yleinen epätodellisen oloinen tunnelma.

Donnie Darko on ohjaaja-käsikirjoittaja Richard Kellyn ensimmäinen pitkä elokuva. Se ei menestynyt teatterilevityksessä, mutta DVD-julkaisun myötä siitä on kasvanut kulttiklassikko.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

On vuosi 1988. Teini-ikäinen Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) on käynyt useita kertoja psykiatrilla ongelmaisen taustansa vuoksi. Lokakuun 2. päivänä uhkaava ja demonimainen jänis nimeltä Frank (James Duval), jolla on aavemainen ja hypnoottinen ääni, raahaa Donnien huoneestaan ja kertoo tälle, että 28 päivän, 6 tunnin, 42 minuutin ja 12 sekunnin kuluttua tulee maailmanloppu. Donnien ollessa ulkona suihkuturbiini putoaa taivaalta hänen huoneeseensa. Seuraavana aamuna tri Fisher (Arthur Taxier) ja motivoivana puhujana toimiva Jim Cunningham (Patrick Swayze) löytävät Donnien nukkumasta golfkentällä. Donnie palaa kotiin ja löytää sieltä joukon poliiseja sekä palomiehiä. Kukaan ei tiedä, mistä suihkuturbiini oikein on peräisin, sillä lähiseuduilla ei lentänyt ainuttakaan lentokonetta eikä yksikään lentoyhtiö ole ilmoittanut menettäneensä suihkuturbiinia.

Seuraavana päivänä Donnie tapaa Gretchen Rossin (Jena Malone), joka on uusi oppilas Donnien koulussa ja josta tulee yksi niistä harvoista henkilöistä, joille Donnie kertoo saamistaan näyistä. Donnien isä Eddie (Holmes Osborne) vie Donnien terapeutilleen, tri Lillian Thurmanille (Katharine Ross), ja on miltei ajaa Roberta Sparrowin (Patience Cleveland) yli. Roberta on seniililtä vaikuttava nainen, jota kutsutaan ”isoäiti Kuolemaksi”. Tri Thurman lisää Donnien lääkitystä ja ryhtyy antamaan tälle hypnoterapiaa. Frank ilmestyy Donnielle useita kertoja ja manipuloi tätä tekemään useita rikoksia. Frank kertoo Donnielle myös aikamatkustuksesta tämän ollessa elokuvateatterissa Gretchenin kanssa. Donnie aiheuttaa koulussaan tulvan, varastaa isänsä aseen ja polttaa Cunninghamien talon, josta palomiehet löytävät myöhemmin ”lapsipornoringin”.

Donnie ja hänen isosiskonsa Elizabeth (Maggie Gyllenhaal) pitävät halloweenjuhlat sillä välin, kun heidän äitinsä Rose (Mary McDonnell) ja pikkusiskonsa Sam (Daveigh Chase) ovat tanssikilpailuissa. Kyynelehtivä Gretchen saapuu Donnien kotiin hakemaan turvaa, koska hänen äitinsä on kadonnut ilmeisesti hänen isäpuolensa toimesta. Vihjataan, että Gretchen ja Donnie harrastavat seksiä juhlien aikana. Keskiyöllä Donnie tajuaa, että 28 päivää on jo ehtinyt kulua ja että maailmanloppuun on aikaa enää kuusi tuntia. Donnie käy tapaamassa ”isoäiti Kuolemaa” Gretchenin ja kahden ystävänsä kanssa. He saavat kimppuunsa kaksi lukiolaiskiusaajaa (Alex Greenwald ja Seth Rogen), jotka iskevät Gretchenin tajuttomaksi. Eräs auto joutuu tekemään väistöliikkeen väistääkseen ”isoäiti Kuolemaa”, mutta päätyy siinä samalla ajamaan Gretchenin yli tappaen tytön. Kiusaajat pakenevat paikalta, kun autosta nousee jänisasuun pukeutunut mies, joka kauhistuu käsittäessään, että on ajanut Gretchenin yli. Kyseessä on Elizabethin poikaystävä nimeltä Frank. Frank huutaa Donnielle, joka ampuu Frankia silmään isältään varastamalla pistoolilla. Donnie kantaa Gretchenin elottoman ruumiin takaisin kotiin, asettaa sen perheen autoon ja ajaa pois katsellessaan samalla, miten kaupungin ylle muodostuu tornado. Hymyilevä Donnie vaikuttaa viimein saaneen rauhan pyörremyrskyn nielaistessa hänen äitinsä ja sisarensa lentokoneen. Juuri kun myrsky on riipimässä koneen suihkuturbiinin irti, Donnie siirtää turbiinin 28 päivää ajassa taaksepäin käyttäen hyväkseen madonreikää.

Peukaloidussa ajassa Donnie päättää pysyä sängyssään. Hän nauraa ja kääntää kylkeään juuri, kun suihkuturbiini rysähtää hänen huoneeseensa tappaen hänet. Kun Donnien ruumis siirretään aamulla pois, Gretchen polkee Donnien talon ohi ja saa kuulla eräältä naapurinpojalta yön tapahtumista. Gretchen kertoo pojalle, ettei hän tuntenut Donnieta, ja vilkuttaa sitten Roselle myötätuntoisesti.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.