Ring (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ring
Ohjaaja Gore Verbinski
Käsikirjoittaja Ehren Kruger
Scott Frank
Kōji Suzuki
Hiroshi Takahashi
Tuottaja Walter F. Parkes
Roy Lee
Laurie MacDonald
Michael Macari
Säveltäjä Hans Zimmer
Kuvaaja Bojan Bazelli
Leikkaaja Craig Wood
Pukusuunnittelija Julie Weiss
Pääosat Naomi Watts
David Dorfman
Martin Henderson
Daveigh Chase
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö DreamWorks SKG
Levittäjä UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta 2002
Kesto 115 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 48 000 000 USD
Seuraaja Ring 2
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Ring (The Ring) on vuonna 2002 ensi-iltansa saanut Gore Verbinskin ohjaama kauhuelokuva, joka perustuu japanilaiseen elokuvaan Ringu (1998). Pääosassa on toimittaja ja pienen pojan yksinhuoltajaäiti Rachel, jota esittää Naomi Watts. Muissa osissa nähdään mm. David Dorfman (Aidan, Rachelin poika), Martin Henderson (Noah, Rachelin entinen mies) ja Daveigh Chase (Samara Morgan, yliluonnollinen murhaaja). Elokuvalle on tehty jatko-osat Ring 2 (2005) ja Rings (2017).

Viittaukset aiemmasta elokuvasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisessä japanilaisessa versiossa "Ringu" on ympyrän muotoinen pala yötaivasta. Silti, vanhassa Ringussa on mahdollisesti vahinkoviittauksiaselvennä uuteen.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva rakentuu eräänlaisen tappavan videonauhan nauhan ympärille: jokainen, joka katsoo tämän videonauhan, kuolee tasan seitsemän päivän päästä. Alkaessaan tutkia eriskummallista nuoren tytön kuolemaa, Rachel saa käsiinsä videonauhan ja katsoo sen. Videossa näytetään erilaisia esineitä, eläimiä ja tapahtumia, jotka tulevat näyttäytymään jollain tavoin videon katsojalle ennen kuolemaa. Viimeisenä objektina tulee juuri ennen kuolemaa olemaan pyöreä kuvio, "The Ring". Heti videon loputtua puhelin soi ja Rachel saa vastattuaan järkytyksekseen kuulla, että hänellä on vain seitsemän päivää elinaikaa.

Rachel tekee nauhasta kopion ja antaa sen katsottavaksi entiselle miehelleen Noahille pääosin tämän omasta halusta. Noah ei usko Rachelin kertomusta, eikä suostu uskomaan videonauhan vaarallisuuteen. Rachel näkee painajaisia nauhasta: yhdessä niistä eräs tyttö polttaa hänen käteensä kämmenen muotoisen merkin, joka oli hänen kädessään kun hän heräsi.

Rachel alkaa tutkia nauhan avulla sen alkuperää. Hän löytää nauhalta muun muassa majakan, ja sen avulla löytää vanhan hevostilan Moesko Island -nimiseltä saarelta. Pian hänelle valkenee sen menneisyys: majatalossa on asunut perhe, jonka Samara Morgan -niminen adoptiotytär oli erikoinen. Hän olikin joutunut psykiatriseen sairaalaan.

Rachel palaa näiden havaintojen kanssa kotiin, missä hän huomaa kauhukseen, että hänen poikansa Aidan oli katsonut elokuvan. Hänen entinen miehensä Noah alkaa uskoa häntä koettuaan itsekin yliluonnollisia asioita (muun muassa videon nähneiden kasvot vääristyvät televisio- ja valokuvissa). Yhdessä he alkavat keksiä keinoa pelastua julmalta kohtalolta. Johtolangat vievät heidät psykiatriseen sairaalaan ja hevostilalle, jossa menneisyys paljastuu yhä enemmän. Rachel luulee, että perheen salaperäinen isä on murhannut Samaran. Perheen isä tekee kuitenkin itsemurhan aiheuttamalla itselleen voimakkaan sähköiskun kylpyammeessa ennen kuin asia saadaan varmistettua. Läheisestä tallista Noah ja Rachel löytävät tasanteen, jossa Samaraa oli pidetty. Huoneesta he löytävät seinään kärvennetyn, ison puun sommitelman.

He palaavat takaisin mökille, jossa Rachel katsoi ensimmäistä kertaa videonauhan seitsemän vuorokautta sitten. Rachelilla oli aikaa enää auringonlaskuun saakka, ennen kuin tasan viikko tulisi kuluneeksi. Jo lähes toivottomassa tilanteessa ja ilman varsinaisia johtolankoja he tajuavat yhtäkkiä, että mökin alla on kaivo. Rachel putoaa kaivoon lattian petettyä Samarasta peräisin olevien yliluonnollisten voimien vuoksi ja television liu'uttua alas lattiaa pitkin tönäisten Rachelia. Noah yrittää löytää keinoa pelastaa Rachel ylös. Kaivossa Rachel näkee vision: Samaran adoptioäiti tukehdutti Samaran mustalla muovipussilla kaivon reunalla ja heitti hänet syvään kaivoon. Hän ei tosin ollut kuollut vielä putoamishetkellä ja oli seitsemän päivän ajan yrittänyt päästä pois kaivosta, kunnes menehtyi. Merkkinä Samaran yrityksistä päästä pois kaivosta Rachel näkee raapimisjälkiä ja kynnenpalasia kaivon seinämillä. Rachel pääsee ylös kaivosta ja luulee Samaran jättäneen heidät nyt lopullisesti rauhaan.

Kotona hän huomaa kauhukseen, että Aidaniin oli poltettu samanlainen kämmenen merkki mikä häneen oli aiemmin. Rachel tajuaa, ettei Samara ollutkaan vielä jättänyt heitä rauhaan. Hän yrittää varoittaa Noahia, mutta tämä on jo kuollut Rachelin tullessa paikalle. Samara oli tullut television läpi ja tappanut Noahin.

Rachel on järkyttynyt Noahin kohtalosta, ja siitä, että hänen poikansa oli yhä vaarassa. Hän ei ole vielä tajunnut, miksi Samara ei tappanut häntä, vaikka hän oli katsonut videon jo aikaisemmin kuin Noah, mutta nähdessään ottamansa kopion hän tajuaa, että kaikki jotka videon nähtyään ottavat nauhasta kopion ja näyttävät sen jollekin toiselle, säästyvät Samaran kostolta. Niinpä Aidan ottaa nauhasta kopion, ja hän selviytyy. Alkuperäinen nauha on tosin edelleen olemassa.

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Sanomien Päivi Valotien mielestä Gore Verbinskin ohjaama Ring ei kanna alkuaan pidemmälle: ”Kuolemaa kylvävän videokasetin ympärille rakennettu mysteeri osoittautuu ennen pitkää järjen hiventäkään vailla olevaksi puuroksi, jossa elokuvan sisäisen maailman epäuskottavuus nakertaa pohjan pois koko tarinalta.”[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Valotie, Päivi: Ring - Video kylvää kuolemaa Turun Sanomat. 8.3.2003. Arkistoitu 20.4.2019. Viitattu 20.4.2019.