Lilo (hahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lilo Pelekai
Kustantaja Disney Channel
Henkilötiedot
Sukupuoli Tyttö
Ikä 4.5-8
Asuinpaikka Kauai, Havaiji
Suhteet
Muut sukulaiset Nani, kuolleet vanhemmat
Tutut Stitch, Jumba, Pleakley, Reuben, Gantu, koekappaleet, Victoria, Mertle, Yuki, Elena, Teresa, Yuna ja Keoni

Lilo Pelekai on kuvitteellinen hahmo Disneyn Lilo & Stitch elokuvissa ja televisiosarjassa. Hän on reipas havaijilaistyttö ilman vanhempia, mutta kuuluu silti erikoiseen perheeseen. Lilon alkuperäinen ääninäyttelijä on Daveigh Chase, suomessa hän on Annituuli Kasurinen ja Ada Forsberg.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Lilon ja hänen isosiskonsa Nanin vanhemmat kuolivat auto-onnettomuudessa, joten nykyisin he joutuvat elämään kahdestaan. Nani on Lilon virallinen huoltaja, mutta työn ja arjen välillä tasapainoilu ei oikein suju, joten sosiaalityöntekijä Cobra Bubbles uhkaa viedä Lilon pois, jos homma ei ala sujua. Lilo on melko yksinäinen. Hänen ainoa ystävänsä Nanin lisäksi on hänen itse tekemänsä räsynukke Molla. Muut tytöt, Mertle, Yuki, Elena ja Teresa, pitävät Liloa outona, eivätkä siksi halua leikkiä tämän kanssa. Tähdenlennon nähtyään Lilo toivoo itselleen ystävää, joka ei lähtisi pois, ja toiveen kuultuaan Nani päättää ostaa Lilolle koiran koiratarhasta heti seuraavana päivänä. Lilo valitsee itselleen siniturkkisen, oudon näköisen koiran, vaikka koiratarhan omistaja onkin sitä mieltä, että siitä koituu vielä harmia. Lilo päättää kuitenkin valita kyseisen olion lemmikikseen ja nimeää tämän Stitchiksi. Stitch ei osaa käyttäytyä alkuunkaan ja Naniltakin menee työpaikka kun Stitch oli syödä yhden asiakkaan, joka todellisuudessa oli toinen häntä takaisin avaruuteen hakeva ihmiseksi naamioitunut avaruusolio. Niin, Stitchän on itsekin avaruusotus, laiton geenimutaatio, koe numero 626, jonka pidätetty ilkeä nero Jumba on luonut tuhoamistehtäviin. Lilo ei tiedä avaruusolioista mitään ennen kuin Jumba ja Pleakley hyökkäävät heidän taloonsa napatakseen Stitchin. Talosta jää tuskin mitään jäljelle, joten Cobra vie Lilon pois Nanin vastustelusta huolimatta. Lilo kuitenkin karkaa ja joutuu vaikeuksiin, joten Nani turvautuu Stitchin, Jumban ja Pleakleyn puoleen, vaikka hänen onkin vaikea uskoa koko avaruusoliojuttua. Lopulta kaikki kuitenkin käy parhain päin: Nani saa jatkaa Lilon huoltamista, eikä Stitchiäkään viedä avaruuteen. Myös Jumba ja Pleakley jäävät ohanan jäseniksi. Lilon toive on alkanut toteutua.

Elokuvassa Lilo & Stitch 2 Lilo tahtoo voittaa tulevan hulakilpailun, jonka hänen äitinsäkin kerran voitti. Hän suunnittelee Stitchin kanssa hienoa tanssia, mutta kyseisen geenimutaation "tuhmuuskohtaukset" pilaavat kaiken. Lilo ei tiedä ollenkaan, mistä on kysymys, joten hän suuttuu Stitchille kaiken pilaamisesta. Ennen hulakilpailua Stitch tulee pyytämään anteeksi ja Lilo alkaa pikkuhiljaa tajuta, ettei Stitch hallitse itseään ilkiökohtaustensa aikana. Stitch pakenee metsään, mutta Lilo päättää esittää tanssinsa, joka kertoo, että "rakkaus voi voittaa kuolemankin". Hän ei voi kuitenkaan esittää tanssiaan loppuun, sillä huolestuu ihan liikaa Stitchistä. Kyseisen tanssin voittaja jää tässä elokuvassa mysteeriksi. Yleisössä olleet Nani ja David lähtevät tämän perään, ja tapaavat Jumban ja Pleakleyn, jotka kertovat, että Stitchin virrat ovat kulumassa loppuun, sillä niitä ei ehditty ladata täyteen silloin aikoinaan. Viisikko lähtee avaruusaluksella paenneen mutaation perään pelastaakseen tämän. Ainoa keino olisi laittaa Stitch Jumban koneeseen ennen kaiken virran kulumista, silloin sininen avaruusolentomme latautuisi täyteen. Lilo pääsee Stitchin luo ottamallaan etumatkalla, mutta liian myöhään, Stitch ei enää liiku. Lilo on todella pahoillaan ja pyytelee kovasti anteeksi häneltä. Äkkiä Stitch kuitenkin avaa silmänsä. Rakkaus voi todellakin voittaa jopa kuoleman.

Tarina jatkuu elokuvassa Stitch! Avaruuskoe 626, jossa käy ilmi, että Jumba on salakuljettanut Maahan kaikki aiemmat 625 koettaan, jotka ovat vielä aktivoimattomia, mutta aktivoituvat kosketettuaan nestettä. Galaksin ilkeä kapteeni Gantu, joka työskentelee pahalle Tohtori Johannes von Hamsterille, tahtoo kokeet, jotta hänen pomonsa voisi valloittaa koko galaksin. Gantu nappaa Jumban ja yhden kokeen, joka on vielä koekapselissaan, joten Lilo ja Stitch päättävät aktivoida toisen kokeen pelastusta varten. He aktivoivat kokeen 221, jonka primääritoiminto on sähköiskujen luominen, mutta se pystyy hallitsemaan muutenkin sähköä. Lilo antaa sille nimen Välkky. Pelastuspuuhien jälkeen on aika etsiä Välkylle paikka, jonka se tuntisi kodikseen. Välkylle kodiksi löytyi vanha majakka. Lilo & Stitch lähtevät etsimään muita koekappaleita, jotka ovat levinneet ympäri saarta. Kaikki ne täytyy napata, muuttaa hyviksi, nimetä ja löytää paikka, jonne ne kuuluvat (katso edellä).

Lähes joka jaksossa televisiosarjassa aktivoituu uusi koe, joka Lilon ja Stitchin on napattava ennen Gantua. Lilo nimeää kokeet pääosin, mutta muita nimeäjiä ovat olleet mm. Pleakley ja Gantu. Hänen kokeille antamansa nimet liittyvät usein jotenkin niiden toimintoihin (esim. etsimiskoe on Vainu ja jäädyttäjäkoe Routa), mutta myös muunlaisia nimiä löytyy (maanjäristyskoe on Richter ja rosvokokeet Bonnie ja Clyde). Lilolta löytyy usein hyviä strategioita kokeiden nappaamiseksi ja niiden kodin etsimiseksi. Stitch useimmiten ottaa kuitenkin kokeet kiikkiin. Lilo myös huolehtii, ettei niihin satu, kun ne napataan. Lilo täytti lupauksen pelastaa yhdessä Stitchin tyttöystävän Seireenin viimeisessä jaksossa.

Elokuvassa Leroy & Stitch ovat Lilo, Stitch, Jumba ja Pleakley suorittaneet tehtävänsä napata kaikki kokeet, muuttaa ne hyviksi ja löytää niille sopiva koti. Kaikki saavat palkintonsa, Lilo saa kunniamerkin ja palaa Kauaille kokeiden kaitsijaksi, toisin kuin hänen avaruusolentoystävänsä. Lilo alkaa ikävöidä Stitchiä, joka päätti ottaa vastaan tehtävänsä ryhtyä IPA:n (Iso Punainen Alus) kapteeniksi. Tytöstä tuntuu kuin jokin olisi vialla. Hän päättää soittaa Stitchille galaksien välisellä kommunikointilaitteella "avaruuspuhelimella", mutta sellainen löytyisi vain Gantun alukselta. Gantua ei kuitenkaan näy, sen sijaan Lilo tapaa hänen laiskan apurinsa koe numero 625:n, joka ei ole yhteistyönhaluinen rikkinäisen puhelimen korjaamisen suhteen. Ei ennen kuin Lilo tajuaa, ettei hän ole antanut 625:lle vielä nimeä. Kokeesta tulee Reuben ja hän päättää auttaa Liloa korjaamaan sekä puhelimen että aluksen, sillä soiton jälkeen selvisi, että alusta ei ohjaakaan Stitch vaan jokin kovin tämän näköinen. Kaksikko päättää varoittaa galaksin neuvoston puheenjohtajaa, mutta tulevat liian myöhään, Hamsteri on jo ehtinyt ottaa paikan neuvoston päänä. Hän pistää Lilon ja Reubenin tyrmään ja lähtee itse maahan sen Stitchiä muistuttavan kokeen, Leroyn luo, tuhoamaan kaikki muut koekappaleet. Gantu auttaa Lilon ja entisen apurinsa ulos tyrmästä ja lähtee heidän kanssaan Maahan. Matkalla he kohtaavat Stitchin, Jumban ja Pleakleyn. Maassa heitä odottaa oikea taistelu, joka voitetaan lopulta. Lopulta Stitchin on tehtävä valinta, jäädäkö Maahan Lilon luo vai jatkaako IPA:n kapteenina.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Luonne ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lilo on luonteeltaan reipas ja päättäväinen. Hän ei menetä toivoaan juuri ollenkaan ja nappaa kokeita tarvittaessa vaikka yksin. Lilolla on tapana kinastella Mertlen kanssa ja valittaa aina silloin tällöin nuorta ikäänsä, sillä Nani ja joskus Jumba ja Pleakleykin kieltävät häneltä asioita juuri tytön iän vuoksi.

Lilon iho on ruskettunut ja hänellä on mustat suorat hiukset, jotka ulottuvat suurin piirtein ristiselälle asti. Hänen silmänsä ovat ruskeat ja nenä melko suuri, perunamainen, kuten hän itse ja eräs koe ovat sanoneet. Lilo käyttää usein mekkoja, jotka ovat yksivärisiä, mutta niissä on valkoisia kuvioita. Mekko on usein tummanpunainen, mutta vihreääkin on nähty. Toisinaan hänellä on yllään vihreä T-paita ja siniset shortsit.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]