Nenä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elintä. Samannimisestä oopperasta katso Nenä (ooppera).
Ihmisen nenä

Nenä (lat. nasus) on selkärankaisilla esiintyvä uloke, jonka pääasiallinen tarkoitus on toimia hengityksessä yhdessä suun kanssa ilman sisääntuloväylänä sisäänhengityksessä ja ilman ulostuloväylänä uloshengityksessä. Nenästä hengitystie kulkee nenäonteloon ja sieltä edelleen muualle hengityselimistöön. Nenään liittyvät sieraimet ja nenäkarvat, jotka suodattavat hengitysilmasta epäpuhtauksia. Ihmisen nenä sijaitsee keskellä kasvoja. Vastaavaa osaa kutsutaan kissoilla ja koirilla kirsuksi.

Nenän merkitys nisäkkäille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nisäkkäillä nenä toimii ilman lämmittäjänä, puhdistajana ja kosteuttajana ennen sen saapumista keuhkoihin. Useimmilla nisäkkäillä nenä on pääasiallinen elin haistamiseen. Koirat ja monet muut eläimet käyttävät hajuaistiaan ihmistä tehokkaammin. Hajuhermot muuntavat nenän limakalvoon saapuvien molekyylien viestit hajureseptorien avulla hajuaistimukseksi. Hajureseptorit reagoivat nenän limakalvolle liuenneisiin molekyyleihin ja niistä lähtee aisti-impulsseja hajuhermoja pitkin aivojen kuorikerroksen primaariselle hajualueelle.

Ihmisen sieraimet toimivat vuorotellen, mikä helpottaa esimerkiksi hengitysilman lämmittämistä ja parantaa hajuaistia[1].

Meressä elävien nisäkkäiden sieraimet ovat muuntuneet hyvin pelkistetyiksi ja korostavat eläimen virtaviivaisuutta. Merieläimet voivat sulkea sieraimensa sukelluksen ajaksi.

Nisäkkäillä nenän rakenteet ja tarkoitukset ovat erilaiset ne ovat muodostuneet aikojen saatossa tarkoituksiinsa. Esimerkiksi norsujen nenä eli kärsä on suuri, pitkä, lihaksikas, joustava ja massiivinen, joten norsu voi käyttää sitä monipuolisesti eri tarkoituksiin. Valailla taas sieraimet ovat vähitellen evoluution myötä siirtyneet päälaelle niin, että kuono eli yläleuka ja varsinaiset hengityselimet eli sieraimet sijaitsevat kokonaan eri kohdissa päätä.

Sairauksia ja oireita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuha tarkoittaa vuotavaa tai tukkoista nenää. Se on hyvin usein esimerkiksi flunssan tai allergian oire. Tunnetuimpia nenän sairauksia ovat muun muassa nenäsyöpä ja nenän polyyppi. Anosmia taas merkitsee hajuaistin puutetta. Nenän agenesia on äärimmäisen harvinainen tila, jossa nenä on synnynnäisesti osittain tai kokonaan puuttunut.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tiesitkö: Nuhaisena vain toinen sierain on tukossa, koska ihmisen elimistö on suorastaan nerokas. 29.12.2016. https://www.iltalehti.fi/flunssa/a/201612292200046792
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nenä.