Kurkunpää

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kurkunpään rustot.

Kurkunpää (lat. larynx) on rustoinen rakenne nielun jälkeen ennen henkitorvea.[1] Kurkunpäätä pitää koossa joukko jänteitä ja lihaksia. Edessä on kilpirusto, joka muodostaa miehillä luonteenomaisen ulokkeen kaulalle eli aataminomenan. Nimi aataminomena lienee saanut alkunsa uskosta, että se johtuu kurkkuun takertuneesta "kielletystä hedelmästä" (omena).

Kurkunpään rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kurkunkansi muodostuu kurkunkannen rustosta sekä sitä verhoavasta limakalvosta. Kurkunkansi sulkee tien nielusta henkitorveen muun muassa nieltäessä, jotta ruoka tai juoma ei pääse keuhkoihin. Kurkunkansi laskeutuu ja muu kurkunpää nousee sitä vastaan sekä äänihuulten päällä roikkuvat taskuhuulet sulkeutuvat. Kilpirusto on kurkunpään suurin rusto ja se suojaa kurkunpäätä iskuilta. Kurkunpään takana ovat kannurustot, johon äänijänteet ovat liittyneet. Äänihuulet muodostuvat näistä jänteistä, niihin liityvistä lihaksista sekä näitä verhoavista limakalvoista. Äänihuulet sulkeutuvat äänen muodostamisen lisäksi myös taakkaa nostettaessa ja ulostettaessa, jotta rintaontelon paine ei pääsisi karkaamaan. Kilpirusto kiinnittyy koko yläreunaltaan kieliluuhun sidekudoksen välityksellä. Kilpiruston alapuolella sijaitsee sormusrusto eli rengasrusto, joka on ainoa kurkunpään osa, joka ei pysty juurikaan laajenemaan. Sormusruston alapuolelta lähtee henkitorvi, joka on muodostunut rustokaarista, joita yhdistää takaa sidekudos. Rustokaarten joustavuus on tärkeää, jotta henkitorven takana sijaitsevassa ruokatorvessa kulkeva ravinto pääsee mahalaukkuun. Suurinta osaa kurkunpään lihaksista hermottaa vagushermon (kymmenes aivohermo) haara, palaava kurkunpäähermo (nervus laryngeus recurrens).

Äänen muodostus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ääni muodostuu kurkunpäässä äänihuulten liikkuessa sivusuunnassa uloshengityksen ilmavirrassa. Artikulaatiossa ovat tärkeitä suu, kieli ja huulet. Äänen kaikukammioina toimivat suuontelo sekä nenäontelo sivuonteloineen. Kurkunpää kasvaa puberteetin aikana enemmän pojilla kuin tytöillä, jolloin myös äänihuulet kasvavat. Tästä johtuu pojilla äänenmurros. Seurauksena kurkunpään kasvusta on myös se, että kurkunpään uloke erottuu paremmin miehillä kuin naisilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Wiik, Kalevi: Fonetiikan perusteet. Suomenkielinen oppikirja. Juva: WSOY kurssikirjat, 1981. ISBN 951-0-10324-1.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Wiik, s. 15–22.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta anatomia.