Rustokudos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rustokudos (lat. textus cartilagineus) on verisuonetonta tukikudosta, josta puuttuvat verisuonten lisäksi hermot ja imusuonet[1]. Rustokudos saa ravintoaineensa diffuusiolla viereisistä kudoksista[1]. Sitä on ihmisellä ja eläimillä muun muassa nivelten yhteydessä, korvalehdissä ja nenässä. Merkittävästi rustokudosta on myös kurkunpäässä ja rintalastaan niveltyvissä kylkirustoissa. Kliinisesti merkittävä on selkärangan nikamien välinen taipuisa rusto, nikamavälilevy. Rusto on taipuisampaa kuin luu, mutta murruttuaan vaikeammin korjaantuvaa. Rustokudostyyppejä ovat lasirusto eli hyaliinirusto, elastinen rusto eli kimmorusto ja syyrusto[1]. Rustokudostyyppien luokittelu tehdään ruston sisältämien säikeiden perusteella.

Rustosolut eli kondrosyytit ovat kuutiomaisia. Ne sisältävät pääosin vettä, rasvaa ja glykogeenia. Rustoissa oleva solujen väliaine on suurimmaksi osaksi vettä, mutta siinä on myös hyaliinia ja kollageenia. Hyaliinirustot ovat kovempia, kollageenirustot taipuisampia. Eräisiin rustoihin kuten kylkirustoihin saattaa ilmaantua ikääntymisen yhteydessä mineraaleja, erityisesti kalsiumfosfaattia, jolloin rusto luutuu.

Kaloilla ruodot ovat yleensä luumaista kudosta, mutta haista ja rauskuista käytetään tukirangan rakenteen vuoksi nimitystä rustokala.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Sjastaad, Hove, Sand: "Physiolgy of Domestic Animals".Scandinavian Veterinary Press, 2003, s. 57.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.