Stitch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
KOE 626
Stitch vasemmalla
Stitch vasemmalla
Näyttelijä(t) Chris Sanders
Ensi-
esiintyminen
Lilo & Stitch
Kustantaja Disney Channel
Henkilötiedot
Asuinpaikka Kauai, Havaiji
Suhteet
Muut sukulaiset Koekappaleet
Tutut Jumba, Pleakley, Lilo, Nani, Gantu, Yuna, Reuben ja Seireeni

Stitch on kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy kaikissa Lilo & Stitch -elokuvissa ja televisiosarjassakin. Hän on suosituksi tullut sininen avaruusolio, laiton geenimutantti, joka esiintyy Maassa Lilon lemmikkikoirana. Hänen alkuperäinen ääninäyttelijänsä on Chris Sanders. Suomessa hahmon äänenä on Jukka Rasila.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ilkeä tiedemies Jumba luo sinisen ja häijyn pienen geenimutaation, koe numero 626:n, jonka ainoa tarkoitus on tuhota. Jumba pidätetään useammankin laittoman geenihirviön teosta, vankilaan joutuu myös 626. Hän pääsee kuitenkin pakoon ja lentää punaisella poliisisukkulalla Maahan, Havaijille. Siellä hän joutuu koiratarhaan, josta hänet poimii pieni, yksinäinen ihmistyttö Lilo luullen sinistä mutaatiotamme koiraksi. 626 saa nimen Stitch ja alkaa käyttää Liloa suojakilpenään, jotteivät häntä takaisin hakemaan lähteneet Jumba ja Pleakley saisivat häntä kiinni. Elämä kahden ihmistytön kanssa ei kuitenkaan ole helppoa. Stitchin tuhoamistoiminto on päällä koko ajan, ja huonosta käytöksestä hän saa tietenkin rangaistuksia. Pian Galaksin neuvoston puheenjohtaja tulee hakemaan Stitchiä, mutta antaakin tämän jäädä maahan, sillä sehän on virallisesti Lilon ostama lemmikkieläin. Myös Jumba ja Pleakley jäävät asumaan Lilon ja tämän isosiskon Nanin kanssa. Stitchin tuhoamisvietti toimii edelleen, mutta hän ei kuitenkaan tuhoa ihan mitä sattuu.

Elokuvassa Lilo & Stitch 2 perhe-elämä alkaa jo sujua. Stitch tosin alkaa saada välillä outoja kohtauksia, joiden aikana hän ei ollenkaan hallitse itseään, hän vain tuhoaa kaiken, mikä tielle osuu. Jumban mukaan kyseiset kohtaukset johtuivat siitä, että Stitchiin ei aikoinaan ehditty lataamaan kaikkea tarvittavaa virtaa. Nyt tämä virta on valumassa tyhjiin, ja ennemmin tai myöhemmin Stitch kuolisi. Hänet saadaan kuitenkin pelastettua Jumban latauskoneen ja Lilon rakkauden avulla.

Elokuvassa Stitch! Avaruuskoe 626 käy ilmi, että Jumba on salakuljettanut kaikki aiemmat 625 koettaan Maahan. Ne ovat pienissä pallon tai kuulan tapaisissa esineissä, jotka aktivoituvat kosketettuaan nestettä. Ilkeä kapteeni Gantu on lähetetty hakemaan niitä, ja Lilon ja Stitchin on estettävä tämä. Kaikilla kokeilla on jokin ilkeä toiminto, joten hankaluuksia on luvassa kun aktivoitumattomat koekapselit hajaantuvat ympäri saarta. Lilon ja Stitchin on löydettävä nämä kaikki serkuiksi kutsutut koekappaleet, muutettava ne hyviksi ja löydettävä niille oma koti. Helppoa se ei tule kuitenkaan olemaan, ei edes supervahvalle Stitchille.

Jatkoa seuraa Lilo & Stitch televisiosarjassa, jossa koekappaleet aktivoituvat vuorotellen, ja ne kaikki on löydettävä ennen Gantua, joka työskentelee Galaksin herruudesta havittelevalle Tohtori Johannes von Hamsterille. Stitch toimii yhteistyössä Lilon kanssa kokeiden nappaamiseksi. Jaksojen aikana ehtii kuitenkin tapahtua kaikkea: Stitch sairastuu, riitaantuu Lilon kanssa, joutuu toimimaan yksin kokeiden nappaamiseksi, menettää voimansa, kuuroutuu ja vaikka mitä muuta. Kaikesta kuitenkin selvitään yhteistyön ja lopussa hänen ja Seireenin (624) välisen rakkauden voimalla.

Leroy & Stitch, jossa hän, Lilo, Jumba ja Pleakley saavat kunniaa ja lahjoja tehtävänsä suorittamisen kunniaksi. Stitchistä tulisi IPA:n (Iso Punainen Alus) kapteeni, mikäli hän jäisi avaruuteen, eikä palaisi Maahan. Aluksi Stitch seuraa Liloa Kauaille, mutta myöhemmin tyttö päästää hänet ja kaksi muuta avaruusolentoa omien kutsumuksiensa pariin. Ensityökseen Stitch saa vangita vankilasta paenneen Johannes von Hamsterin, joka pakottaa Jumban tekemään uuden ilkeän koekappaleen, Leroyn, joka on muuten aivan samanlainen kuin 626, vain vahvempi ja häijympi. Leroy onnistuu vangitsemaan Stitchin, Jumban ja Pleakleyn, ja lähettää nämä Hamsterin käskystä musta-aukkoon kuolemaan. He onnistuvat pelastautumaan, ja lähtevät Lilon sekä hyväksi muuttuneiden Gantun ja koe 625/Reubenin kanssa Maahan pelastamaan Stitchin serkut, sillä Hamsteri aikoo tuhota ne. Siitä seuraakin taistelu, jossa Stitch pääsee uudelleen kasvotusten Leroyn kanssa. Tällä kertaa koekappalejoukko voittaa Leroyklooniarmeijan. Lopussa Stitchillä on kaksi vaihtoehtoa: joko hän jatkaa IPA:n kapteenina tai palaa Maahan perheensä luo. Stitch valitsee jälkimmäisen vaihtoehdon ja tulee varmasti olemaan tyytyväinen päätökseensä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Luonne ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonteeltaan Stitch on äkkipikainen, taistelunhaluinen ja päättäväinen. Hän ei luovuta helpolla ja jos hän on jotain päättänyt, hän myös tekee sen. Stitch asettaa kuitenkin perheensä etusijalle ja suojelee heitä mielellään. Hän käyttäytyy paremmin vain ainoastaan Seireenin kanssa.

Stitchin turkki on sininen. Hänen selässään ja takaraivossaan on tummemman sininen läikkä, jälki tai jokin vastaava. Maha ja silmänympärykset tällä kokeella ovat vaaleansiniset. Hänellä on mustat, ehkä hieman ilkeän näköiset silmät ja terävät valkoiset hampaat, joissa on pientä keltaisen sävyä. Myös hänen nenänsä on tummansininen. Kummankin korvan ulkopinnassa on pieni halkio. Sormien tilalla Stitchillä on sormista käyvät mustat kynnet. Pituudeltaan hän on hieman Liloa lyhyempi.

Toiminnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stitchin primääritoiminto on tuhoaminen. Hänelle on ohjelmoitu myös supervahvuus, nopeus, ketteryys, rohkeus, tuhoutumattomuus ja kyky ajatella supertietokonettakin nopeammin. Hän on myös fiksu ja nokkela sekä hyvin ilkeä. Hän pystyy kasvattamaan itselleen toiset kädet, terät selkäänsä ja "tuntosarvet" päähänsä. Monien muiden kokeiden tapaan Stitchin kieli on niin pitkä, että sillä voi kaivaa omaa nenää.

Stitch ei kuitenkaan osaa uida, sillä hänen molekyylinsä painavat. Hän pelkää vettä, mutta pystyy silti liikkumaan sen läheisyydessä. Monien serkkujensa tapaan Stitch ymmärtää hyvin ihmiskieltä, mutta osaa puhua sitä vain pari sanaa.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.