Chris Sanders (animaattori)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chris Sanders
Chris Sanders Annie-palkintogaalassa vuonna 2014.
Chris Sanders Annie-palkintogaalassa vuonna 2014.
Henkilötiedot
Syntynyt12. maaliskuuta 1962 (ikä 61)
Colorado Springs, Colorado, Yhdysvallat
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Ammatti animaattori
käsikirjoittaja
Muut tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Kotisivu

Christopher Michael ”Chris” Sanders (s. 12. maaliskuuta 1962 Colorado) on yhdysvaltalainen Annie-palkittu animaattori, käsikirjoittaja ja ääninäyttelijä, joka tunnetaan muun muassa Lilo ja Stitch -elokuvista ja televisiosarjasta Stitchin äänenä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanders syntyi ja kasvoi Coloradossa. Hän kiinnostui animaatioista kymmenvuotiaana nähtyään Ward Kimballin lyhytanimaatioita Disneyn ihmeellinen maailma -televisiosarjassa. Myöhemmällä iällä Sanders ryhtyi harrastamaan piirtämistä ja siirtyi opiskelemaan California Institute of the Artsiin isoäitinsä neuvosta. Hän valmistui hahmojen animoijaksi vuonna 1984.

Animaattorina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmistumisensa jälkeen Sanders pääsi töihin Marvel Comicsille ja suunnitteli hahmoja Pikkumuppetit-animaatioon. Vuonna 1987 hän sai töitä Disneyltä ja toimi hahmojen suunnittelijana elokuvassa Bernard ja Bianca Australiassa, minkä myötä Sanders sai enemmän vastuuta Disneyn projekteissa. Hän oli mukana käsikirjoittamassa elokuvia Kaunotar ja hirviö, Aladdin, Leijonakuningas ja Mulan, joista viimeksi mainitusta Sanders voitti Annien käsikirjoittamisesta ja storyboardaamisesta. Menestyksen myötä hän sai olla pääroolissa tekemässä vuoden 2002 Lilo ja Stitch -elokuvaa, joka sai parhaan elokuvan Oscar-ehdokkuuden. Lisäksi Sanders sai kolme Annie-ehdokkuutta elokuvan käsikirjoittamisesta, ohjaamisesta ja hahmojen suunnittelusta. Sanders toimi myös elokuvan pääosassa Stitchin äänenä. Vuotta myöhemmin sarjasta tuotettiin televisiosarja, jossa Sanders jatkoi ääninäyttelemistä ja animaattorina työskentelyä. Lilo ja Stitch -sarjan päätyttyä vuonna 2006 Sanders siirtyi Disneyltä työskentelemään Dreamworks Animationille.

Dreamworksilla hän ohjasi ja käsikirjoitti muun muassa vuoden 2010 elokuvan Näin koulutat lohikäärmeesi. Sanders palkittiin myös elokuvan ohjaamisesta ja käsikirjoittamisesta kahdella Anniella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]