Kaunotar ja hirviö (vuoden 1991 elokuva)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kaunotar ja hirviö
Beauty and the Beast
Alkuperäinen juliste vuodelta 1991.
Alkuperäinen juliste vuodelta 1991.
Ohjaaja Gary Trousdale
Kirk Wise
Käsikirjoittaja Linda Woolverton
Roger Allers
Kelly Asbury
Tuottaja Howard Ashman
Don Hahn
Sarah McArthur
Säveltäjä Alan Menken
Leikkaaja John Carnochan
Bill Wilner
Pääosat Paige O'Hara
Robby Benson
Richard White
Jerry Orbach
David Ogden Stiers
Angela Lansbury
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 13. marraskuuta 1991
Suomen lippu 18. joulukuuta 1992
Yhdysvaltain lippu 1. tammikuuta 2002 (erikoisversio)
Australian lippu 2. syyskuuta 2010 (3D)
Kesto 84 min (teatteriversio)
91 min (erikoisversio)
Alkuperäiskieli Englanti
Seuraaja Kaunotar ja hirviö – Lumottu joulu
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Kaunotar ja hirviö (engl. Beauty and the Beast) on vuonna 1991 ensi-iltansa saanut samannimiseen ranskalaiseen satuun perustuva The Walt Disney Companyn animaatioelokuva. Elokuva palkittiin muun muassa Oscarilla parhaasta sävellyksestä ja parhaasta laulusta. Elokuva oli myös ensimmäinen piirroselokuva, joka oli ehdolla parhaan elokuvan kategoriassa.

Elokuvasta on julkaistu kaksi versiota: teatteriversio (84 minuuttia) ja erikoisversio (91 minuuttia) vuodelta 2002. Lisäksi DVD:llä ja blu-raylla on julkaistu ns. työstöversio (engl. work-in-progress). Elokuvan kolmiulotteisen elokuvateatteriversion ensi-ilta oli syksyllä 2010. Elokuvasta on tehty myös teatterimusikaali, jota esitettiin muun muassa Broadwaylla.

Kaunotar ja hirviö julkaistiin DVD:nä syksyllä 2002 ja Blu-ray-versiona syksyllä 2010.

Elokuva valittiin vuonna 2002 Yhdysvaltojen kongressin kirjaston National Film Registryyn, johon kootaan esteettisesti, historiallisesti tai kulttuurisesti merkittäviä amerikkalaiselokuvia.[1] The New York Timesin kriitikot valitsivat Kaunottaren ja hirviön vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[2]

Kaunotar ja hirviö.jpg

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan prologissa vanhaksi kerjäläiseksi naamioitunut haltiatar tarjoaa nuorelle prinssille ruusua vastineeksi yösijasta. Kun prinssi kieltäytyy päästämästä haltijatarta sisään, tämä rankaisee häntä muuttamalla hänet rumaksi hirviöksi ja hänen palvelijansa huonekaluiksi ja muiksi talousesineiksi. Haltiatar antaa prinssille taikapeilin, jonka avulla tämä voi katsella kaukaisia paikkoja, ja sen lisäksi vielä aiemmin tarjoamansa ruusun, jonka on määrä kukkia, kunnes prinssi täyttää 21 vuotta. Ennen kuin ruusun kaikki terälehdet ovat pudonneet, prinssin on rakastuttava ja saatava osakseen myös vastarakkautta. Jollei näin käy, prinssi jää hirviöksi ikuisiksi ajoiksi.

Kuluu useita vuosia. Kaunis mutta epätavallinen nuori nainen nimeltä Belle elää läheisessä ranskalaisessa kylässä yhdessä keksijäisänsä Mauricen kanssa. Belle rakastaa lukemista ja kaihoaa päästä pois pienestä kotikylästään. Eräs paikallinen ja ylimielinen mies nimeltä Gaston kosiskelee Belleä vaimokseen, mutta Belle ei jaksa kiinnostua pöyhkeilevästä miehestä.

Mauricen viimeisin tekemä keksintö on eräänlainen puunhakkaajakone. Kun Maurice lähtee viemään keksintöään keksijämessuille läheisen metsän lävitse, hän eksyy ja saa kimppuunsa susia. Sudet ajavat Mauricen Hirviön linnan portille. Linnassa Maurice tapaa huonekaluiksi muuttuneita palvelijoita, kuten Lumièren, Könnin, rouva Pannun ja tämän pojan nimeltä Kippo. Hirviö vangitsee Mauricen tyrmäänsä. Sillä välin kylässä Gaston kosii Belleä, mutta tämä kieltäytyy kosinnasta. Pian sen jälkeen Belle löytää isänsä pakokauhun vallassa kotiin palaneen hevosen, joka johdattaa hänet Hirviön linnaan. Linnassa Belle tarjoutuu ottamaan isänsä paikan Hirviön vankina. Hirviö suostuu ja lähettää Mauricen kotiin. Kylässä Maurice kertoo Gastonille ja muille kyläläisille Bellen olevan Hirviön vankina, mutta kyläläiset uskovat hänen menettäneen järkensä. Niinpä Maurice lähtee pelastamaan Belleä yksin.

Sillä välin linnassa Hirviö määrää Bellen syömään kanssaan päivällistä, mutta Belle kieltäytyy kunniasta. Hirviö kieltää palvelijoitaan antamasta Bellelle ruokaa, mutta Lumière uhmaa käskyä. Könni vie Bellen kierrokselle linnaan, minkä jälkeen Belle lähtee omille teilleen linnan kiellettyyn siipeen ja löytää sieltä haltijattaren Hirviölle antaman ruusun. Hirviö ajaa raivoissaan Bellen tiehensä. Hirviön säikäyttämänä Belle yrittää paeta linnasta, mutta hän ja hänen hevosensa joutuvat susien hyökkäyksen kohteeksi. Hirviö saapuu pelastamaan Bellen, minkä jälkeen Belle ryhtyy hoitamaan tämän kamppailussa saamia haavoja. Hirviö antaa Bellelle lahjaksi linnan kirjaston, ja Bellestä ja Hirviöstä alkaa vähitellen tulla ystäviä. Myöhemmin he syövät yhdessä upean illallisen ja tanssivat romanttisesti tanssisalissa. Kun Hirviö antaa Bellen käyttää taikapeiliään, Belle näkee, että hänen isänsä makaa metsässä kuoleman kielissä. Vaikka haltijattaren antama ruusu on menettänyt miltei kaikki terälehtensä, Hirviö antaa Bellen lähteä ja lahjoittaa tälle taikapeilin muistoksi itsestään. Palvelijat kauhistuvat Hirviön päätöstä, sillä he pelkäävät, etteivät he enää ikinä muutu takaisin ihmisiksi. Katsellessaan Bellen lähtöä Hirviö myöntää Könnille rakastavansa tyttöä.

Belle löytää Mauricen ja vie tämän kotiin. Kesken kaiken Gaston saapuu kuitenkin paikalle mukanaan suuri väkijoukko. Gaston uhkaa, että jollei Belle mene hänen kanssaan naimisiin, paikallisen hourulan omistaja lukitsee Mauricen iäksi hullujenhuoneelle. Belle todistaa Mauricen kertomukset Hirviöstä todeksi Hirviöltä saamallaan taikapeilillä. Kun Belle sanoo Hirviötä ystäväkseen ja nimittää Gastonia puolestaan todelliseksi ”hirviöksi”, Gaston tulee sairaalloisen mustasukkaiseksi. Gaston kiihottaa väkijoukon Hirviötä vastaan ja lähtee johtamaan hyökkäystä Hirviön linnaan tappaakseen Hirviön. Gaston lukitsee Bellen ja Mauricen heidän omaan kellariinsa, mutta Bellen laukkuun piiloutunut Kippo hakkaa kellarin oven palasiksi Mauricen puunhakkaajakoneella.

Sillä välin linnan palvelijat tekevät parhaansa ajaakseen väkijoukon ulos linnasta. Gaston ehtii kuitenkin löytää Hirviön ja hyökkää tämän kimppuun. Hirviö on ensi alkuun liian masentunut puolustautuakseen, mutta asiat muuttuvat, kun hän näkee Bellen palaavan linnaan. Gaston ja Hirviö käyvät kiihkeän kamppailun, minkä päätteeksi voittoisa Hirviö päättää säästää Gastonin hengen. Sitten hän kiipeää parvekkeella odottavan Bellen luo. Gaston seuraa Hirviötä ja puukottaa tätä selkään. Samalla hän kuitenkin menettää tasapainonsa ja putoaa kuolemaansa.

Hirviö kuolee vammoihinsa, mutta Belle ehtii tunnustaa tälle rakkautensa ennen kuin haltiattaren ruusu pudottaa viimeisen terälehtensä. Sen seurauksena lumous raukeaa. Hirviö herää henkiin, ja hänestä ja hänen palvelijoistaan tulee taas ihmisiä. Elokuva päättyy Bellen ja prinssin tanssiessa yhdessä tanssisalissa ympärillään Maurice ja prinssin ihmisiksi muuttuneet palvelijat.

Suomenkieliset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen näyttelijä Suomalainen näyttelijä Rooli
Paige O'Hara Mervi Hiltunen Belle
Robby Benson Matti Olavi Ranin Hirviö
Richard White Esa Ruuttunen Gaston
Jerry Orbach Juha Muje Lumiere
David Ogden Stiers Tom Wentzel Könni
Angela Lansbury Anneli Saaristo Rouva Pannu
Bradley Pierce Mika Ranin Kippo
Rex Everhart Matti Ranin Maurice
Jesse Corti Jyrki Kovaleff Töppö
Jo Anne Worley Rauha Rentola Liina
Mary Kay Bergman Hanna Härmänmaa Huiska
Tony Jay Jyrki Korhonen Herra Kammo
Alvin Epstein Aarre Karén Kirjakauppias
Jo Anne Worley Eeva-Kaarina Vilke Wardrobe
David Odgen Stiers Esa Saario Kertoja

Suomennoksen ja suomenkielisen version ohjasi Matti Ranin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Complete National Film Registry Listing, National Film Preservation Board, Library of Congress. Viitattu 3.7.2016.
  2. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 4.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]