Näin koulutat lohikäärmeesi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo vuoden 2010 animaatioelokuvasta. Samannimisestä vuonna 2025 julkaistavasta elokuvasta on eri artikkeli.
Näin koulutat lohikäärmeesi
How to Train Your Dragon
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Chris Sanders
Dean DeBlois
Käsikirjoittaja Adam F. Goldberg
Peter Tolan
Dean DeBlois
Chris Sanders
Cressida Cowell (kirja)
Tuottaja Bonnie Arnold
Michael Connolly
Tim Johnson
Säveltäjä John Powell
Kuvaaja Roger Deakins
Leikkaaja Darren T. Holmes
Tuotantosuunnittelija Grant Major
Pääosat Jay Baruchel
America Ferrera
Jonah Hill
Gerard Butler
Christopher Mintz-Plasse
Craig Ferguson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö DreamWorks SKG
Levittäjä Paramount Pictures
UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta 26. maaliskuuta 2010
Kesto 98 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 165 milj. USD[1]
Seuraaja Näin koulutat lohikäärmeesi 2
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Näin koulutat lohikäärmeesi (engl. How to Train Your Dragon) on DreamWorks Animationin tuottama fantasiateemainen animaatioelokuva, joka sai ensi-iltansa 26. maaliskuuta 2010. Elokuva perustuu löyhästi Cressida Cowellin vuonna 2003 julkaistuun samannimiseen kirjasarjaan.

Elokuva sijoittuu kuvitteelliseen viikinkien ja lohikäärmeiden kansoittamaan maailmaan. Tarinan päähenkilö on teini-ikäinen Hikotus (engl. Hiccup), joka päätyy heimonsa perinteiden vastaisesti ystävystymään lohikäärmeen kanssa sen surmaamisen sijasta.

Ensi-iltaviikonlopun melko keskinkertaista tuotosta huolimatta Näin koulutat lohikäärmeesi osoittautui taloudelliseksi menestykseksi, minkä perusteella DreamWorks Animation ilmoitti vuoden 2010 huhtikuun lopulla tuottavansa elokuvalle jatko-osan, ja lisäksi suunnitteilla on myös muun muassa televisiosarja.[2] Jatko-osa ilmestyi 4. kesäkuuta 2014.[3]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Hikotus asuu Öystilän (engl. Berk) saarella viikinkikylässä, jota vaivaavat alinomaa lampaita ryöväävät lohikäärmeet. Kylän soturit ovat erikoistuneet lohikäärmeiden surmaamiseen, mutta Hikotuksen isä, heimopäällikkö Aimo Mahtimurikka, ei usko pienen ja hintelän poikansa mahdollisuuksiin lohikäärmeensurmaajana. Erään taistelun aikana Hikotus onnistuu ampumaan alas yhden lohikäärmeen, vieläpä harvinaisen ja suuresti pelätyn ”yön raivon”, itse kehittämänsä kanuunan avulla. Myöhemmin samana päivänä hän lähtee maastoon etsimään pudonnutta saalistaan. Lopulta hän löytääkin lohikäärmeen, joka on takertunut hänen ampumaansa verkkoon. Hikotus on jo aikeissa viiltää lohikäärmeen vatsan auki veitsellään, mutta huomattuaan lohikäärmeen pelokkaan katseen ei henno tappaa sitä. Sen sijaan Hikotus leikkaa köydet poikki ja lohikäärme pakenee.

Hikotuksen isä antaa poikansa viimein liittyä muiden kylän nuorten joukkoon harjoittelemaan lohikäärmeitä vastaan taistelemista. Pian hän lähtee viikinkiryhmän kanssa etsimään lohikäärmeiden pesää, jonka tuhoamisen uskoo olevan keino niiden lopulliseen karkottamiseen. Koulutuksessa Hikotukselle kerrotaan, että lohikäärmeet pyrkivät aina tappamaan vastustajansa, mikä saa hänet ihmettelemään miksei hänen kohtaamansa lohikäärme surmannutkaan häntä. Niinpä hän palaa metsään ja löytää lohikäärmeen kanjonista, jonne se on jäänyt vangiksi menetettyään pudotessaan osan lentämisen kannalta välttämättömästä pyrstöstään. Ajan myötä Hikotuksen onnistuu kesyttää lohikäärme, jonka hän nimeää Hampaattomaksi (engl. Toothless), koska lohikäärmellä on sisäänvedettävät hampaat. Hän myös rakentaa sille satulan ja keinotekoisen pyrstösiivekkeen, jonka avulla lentäminen on taas mahdollista. Hampaatonta kesyttäessään Hikotus oppii lohikäärmeistä paljon sellaista, mitä Öystilässä ei tiedetä. Tietojensa avulla hän voi yhtäkkiä loistaa harjoitustunneilla kaikkien suureksi hämmästykseksi.

Aimo ja selviytyneet viikingit palaavat epäonnistuneen etsintäretken jälkeen ja Aimo kuulee Hikotuksen menestyksestä, jolle myöhemmin hehkuttaa ylpeyttään. Pian vastentahtoisella Hikotuksella on edessään valmistumisriitti: lohikäärmeen surmaaminen. Sitä ennen Astrid, Hikotuksen epäluuloinen ikätoveri, seuraa häntä Hampaattoman luo. Siellä Hikotus jää kiinni ja Astrid on jo juoksemassa kylään kertomaan Hikotuksen lemmikkilohikäärmeestä, kun Hikotus ja Hampaaton nappaavat hänet ja Hikotus pyytää tätä mukaan kanssaan lennolle vakuuttaakseen hänet lohikäärmeiden todellisesta luonteesta. Hampaaton alkaa kuitenkin lennellä ympäriinsä villisti. Hädissään Astrid pyytää anteeksi Hikotukselta ja pyytää tätä viemään hänet maahan. Kuultuaan tämän Hampaaton alkaa lennellä rauhallisesti ja tyynesti, jolloin Astrid tajuaa olleensa väärässä. Kesken lennon he kuitenkin joutuvat keskelle suurta lohikäärmeparvea, joka lentää niiden keskellä merta sijaitsevalle pesäsaarelle. Siellä Hikotus ja Astrid näkevät pesää hallitsevan jättimäisen lohikäärmeen (Punakalma), jota muut ruokkivat. Jättilohikäärme on syy muiden lohikäärmeiden käytökseen.

Hikotus ja Astrid tajuavat, että lohikäärmeet ovat orjia, jotka varastavat viikinkien kylistä lampaita, koska niiden täytyy tyydyttää valtavan lohikäärmeen pohjatonta ruokahalua tai joutuvat itse syödyksi kuten kävi yhdelle sen tuotua liian pienen kalan. Hikotuksen suuri lohikäärmeensurmaamispäivä saapuu, mutta Hikotus ei halua tappaa lohikäärmettä. Hikotus yrittää näyttää muille viikingeille pystyvänsä koskemaan turvallisesti häntä uhkaavaan Liskojen yöhön. Homma menee kuitenkin pieleen ja lohikäärme miltei kärventää Hikotuksen elävältä. Silloin kuitenkin paikalle saapuu Hampaaton, joka pelastaa Hikotuksen. Viikingit ottavat Hampaattoman kiinni ja päättävät käyttää tätä oppaana, jotta löytävät lohikäärmeiden pesälle.

Hikotus on surullinen menetettyään ystävänsä ja hänen isänsä ei tunnusta häntä enää pojakseen. Viikingit saapuvat lohikäärmeiden pesälle, mutta suututtavat jättilohikäärmeen, joka hyökkää viikinkien kimppuun. Juuri kun tilanne on pahimmillaan, Hikotus ja Astrid ystävineen saapuvat paikalle taisteluharjoituksissa käytetyillä lohikäärmeillä lentäen. Hikotus yrittää pelastaa Hampaattoman, joka tulipalon keskellä uppoaa kylmään mereen, kun jättilohikäärmeen jalka lähes osui heihin, mutta on vähällä itsekin hukkua. Aimo kuitenkin sukeltaa veteen ja pelastaa Hikotuksen sekä Hampaattoman, kertoen pojalleen olevansa pahoillaan kaikesta. Hikotus ja Hampaaton houkuttelevat jättilohikäärmeen peräänsä korkealle pilvien sekaan ja pommittavat tätä odottaen otollista hetkeä iskeä.

Kun jättimäinen lisko hyökkää ja alkaa jahdata Hampaatonta, se avaa valtavan kitansa jonne Hampaaton ampuu tulipallon. Lohikäärmeen koko vatsa räjähtää aiheuttaen valtavan pamahduksen. Hampaattoman tekosiiveke kuitenkin irtoaa ja se menettää lentotasapainonsa samalla kun he törmäävät jättilohikäärmeen nuijamaiseen häntään. Hikotus putoaa Hampaattoman selästä kohti räjähdyksen lieskoja, mutta Hampaaton säntää tämän perään ja pelastaa Hikotuksen.

Kaikki on hyvin ja viikingit uskovat vihdoin lohikäärmeiden olevan kilttejä. Niin lohikäärmeet saavat asua viikinkien kylässä yhtenä suurena parvena. Elokuva päättyy kun onnettomuudessa jalkansa menettänyt Hikotus lentää Hampaattomalla korkealle taivaalle ja katoaa pilvien taakse.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Suomenkieliset ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Aksu Palmén   Hikotus  
 Iina Kuustonen   Astrid  
 Jarmo Mäkinen   Aimo Mahtimurikka  
 Hannu-Pekka Björkman   Raivo  
 Oskari Tamminen   Limalotja  
 Henri Piispanen   Suomusintti  
 Kristiina Wheeler   Ronski  
 Olavi Uusivirta   Karski  
  1. How to Train Your Dragon Box Office Mojo. Viitattu 24.7.2010. (englanniksi)
  2. Bond, Paul: 'Train Your Dragon' sequel in the works The Hollywood Reporter. 27.4.2010. Viitattu 24.7.2010. (englanniksi)
  3. Näin Koulutat Lohikäärmeesi IMDb. 4.6.2014. Viitattu 3.5.2015. (englanniksi)