T-paita

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
T-paita muistuttaa T-kirjainta. Kuvassa Wikipedia-T-paita.

T-paita tai t-paita[1] on yleensä napiton, kaulukseton ja taskuton paita, jossa on yleensä lyhyet hihat ja pyöreä tai V-mallinen pääntie. T-paidan nimen alkuperä on epäselvä. Usein nimen ajatellaan juontuvan paidan T-kirjainta muistuttavasta muodosta, mutta myös toisenlaisia teorioita nimen synnystä on olemassa. On esitetty mm. että nimi juontaisi Yhdysvaltain armeijan käyttämästä nimityksestä ”training shirt”.

T-paitoja käytettiin alun perin aluspaitoina, mutta nykyään niitä käytetään tavallisesti myös ylävartalon ainoana asusteena (lukuun ottamatta naisia, jotka yleensä käyttävät rintaliivejä paidan alla). T-paitoja on useita eri malleja sekä miehille että naisille ja eri ikäryhmille. T-paidat on usein koristeltu erilaisilla teksteillä tai kuvilla.

Monissa maissa esimerkiksi kansalaisliikkeet käyttävät T-paitoja yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinona. Paitoihin kirjoitetaan iskulauseita, joiden toivotaan kiinnittävän vastaantulijoiden huomiota.

T-paitoja tuottaa tekstiiliteollisuus. Ne on tavallisesti valmistettu puuvillasta, polyesteristä tai näiden kahden sekoituksesta. Kustannusten säästämiseksi suuri osa T-paidoista valmistetaan nykyisin halvan työvoiman maissa, kuten Bangladeshissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. T-paita. Kielitoimiston sanakirja. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta T-paita.
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.