A.I. – Tekoäly

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
A.I. – Tekoäly
A.I.: Artificial Intelligence
A I Tekoäly.jpg
Ohjaaja Steven Spielberg
Käsikirjoittaja Brian Aldiss (novelli)
Ian Watson (tarina)
Steven Spielberg (käsikirjoitus)
Tuottaja Jan Harlan,
Walter F. Parkes,
Stanley Kubrick
Säveltäjä John Williams
Kuvaaja Janusz Kamiński
Leikkaaja Michael Kahn
Pääosat Haley Joel Osment
Jude Law
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö DreamWorks
Ensi-ilta 2001
Kesto 146 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

A.I. – Tekoäly (A.I.: Artificial Intelligence) on vuonna 2001 ensi-iltansa saanut tieteiselokuva, joka käsittelee tekoälyä ja ihmisen luonnollista älyä. Teos oli pitkään Stanley Kubrickin suunnitelmissa. Hän työsti tarinaa yhdessä Steven Spielbergin kanssa ja päätyi siihen, että Spielbergin tulisi ohjata elokuva. Spielberg kirjoitti Kubrickin kuvakäsikirjoituksen pohjalta käsikirjoituksen. Kubrick kuoli ennen kuvausten alkua, ja hänet on merkitty elokuvan tuottajaksi.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmaston lämpeneminen on saanut aikaan napajäätiköiden sulamisen, minkä seurauksena rannikot ovat jääneet veden alle ja ihmisten lukumäärä on vähentynyt. Ihmiset ovat kehitelleet uudentyyppisiä mecha-nimisiä robotteja, jotka pystyvät ajattelemaan ja tuntemaan ihmisten lailla. David (Haley Joel Osment) on Cybertronicsin kehittämä prototyyppi, joka on tehty ihmislapsen näköiseksi ja tuntemaan rakkautta ihmisisäntiään kohtaan. Yhtiö testaa luomustaan yhden työntekijänsä, Henry Swintonin (Sam Robards), perheellä. Henryn ja tämän Monica-vaimon (Frances O’Connor) poika Martin (Jake Thomas) on vaivutettu koomaan, kunnes tämän harvinaiseen sairauteen löytyy parannuskeino. Vaikka Monica ensi alkuun pelkää Davidia, hän alkaa lopulta lämmetä tälle käynnistäen tämän leimautumisprotokollan. Sen seurauksena David alkaa rakastaa Monicaa niin kuin kuka tahansa lapsi rakastaa omia vanhempiaan. David ystävystyy myös Teddyn (äänenä Jack Angel) kanssa, joka on robottinalle ja ottaa henkilökohtaisesti vastuun Davidin hyvinvoinnista.

Ennen pitkää Martinin sairaudelle löydetään parannuskeino, minkä seurauksena poika pääsee takaisin kotiin. Martinin ja Davidin välille syntyy pian kilpailua. Martin taivuttelee Davidin menemään Monican luo keskellä yötä ja leikkaamaan kiehkuran tämän hiuksista. Vanhemmat kuitenkin heräävät ja kauhistuvat nähdessään Davidin seisovan Monican vieressä sakset kädessään. Eräissä allasjuhlissa yksi Martinin kavereista käynnistää Davidin itsepuolustusohjelman tökkimällä Davidia veitsellä. David kaappaa Martinin syliinsä, ja sitten kummatkin pojat putoavat altaaseen, missä painava David uppoaa pohjaan Martin yhä sylissään. Martin pelastuu hukkumiselta, mutta Henry on kuitenkin hyvin järkyttynyt Davidin teosta. Henry taivuttelee Monican palauttamaan Davidin Cybertronicsille tuhottavaksi. Monica päättää kuitenkin hylätä Davidin sen sijaan metsään (yhdessä Teddyn kanssa), jotta tämä voisi piileskellä siellä rekisteröimättömänä mechana. Mechoihin vihamielisesti suhtautuva ihmisryhmä sieppaa Davidin ja vie hänet eräänlaiseen rituaaliin, jossa käytöstä poistetut mechat tuhotaan hurraavan yleisön edessä. David on kohtaamaisillaan loppunsa, mutta yleisö vaikuttuu hänen realistisesta käytöksestään ja luonteestaan (David anoo armoa toisin kuin muut mechat). David pääsee pakoon yhdessä Gigolo Joen (Jude Law) kanssa. Gigolo Joe on miespuoliseksi prostituoiduksi suunniteltu mecha ja joutunut lähtemään pakoon, kun hänet lavastettiin kerran syylliseksi murhaan.

Kaksikko lähtee etsimään Sinistä haltijatarta, jonka David muistaa Pinocchio-sadusta. David on vakuuttunut siitä, että Sininen haltijatar voi muuttaa hänet oikeaksi pojaksi, niin että Monica ryhtyisi jälleen rakastamaan häntä ja ottaisi hänet taas luokseen. Joe ja David päätyvät lopulta Rouge Cityyn. David ja Joe suuntaavat ”tri Tieto” -nimiseltä holograafiselta vastauskoneelta (Robin Williams) saamansa tiedon perusteella Rockefeller Centerin huipulle, veden alle jääneen Manhattanin raunioille. Päästäkseen liikkumaan veden alla he varastavat Joeta jahtaavilta poliiseilta amfikopteri-nimisen sukellusvälineen. David tapaa ihmisluojansa, professori Hobbyn (William Hurt), joka kertoo hänelle innoissaan, että tänne asti pääseminen oli testi, jolla mitattiin hänen rakkautensa ja kiintymyksensä syvyyttä. Paljastuu myös, että Davidista on jo ryhdytty tekemään lisää kopioita, joista osa on naispuolisia. Näin ollen David tajuaa suureksi surukseen, ettei hän olekaan ainutlaatuinen. Lamaantuneena David yrittää tehdä itsemurhan hyppäämällä kielekkeeltä mereen, mutta Joe pelastaa hänet amfikopterilla. David kertoo Joelle nähneensä Sinisen haltijattaren veden alla ja tahtovansa mennä haltijattaren luokse. Samassa poliisit kuitenkin nappaavat Joen sähkömagneetin avulla. David ja Teddy menevät amfikopterilla haltijattaren luo, mutta haltijatar paljastuu patsaaksi, joka sijaitsee veden alle joutuneessa Coney Islandin huvipuistossa. David ja Teddy jäävät ansaan veden alle, kun maailmanpyörä kaatuu heidän amfikopterinsa päälle. David uskoo Sinisen haltijattaren olevan elävä olento, joten hän pyytää tätä muuttamaan hänet oikeaksi pojaksi. David toistaa toivettaan päivästä toiseen siihen asti, kunnes meri jäätyy.

Kaksituhatta vuotta myöhemmin Manhattan on jäänyt useiden satojen metrien paksuisen jäätikön alle ja ihmiset ovat kuolleet sukupuuttoon. Mechat ovat kehittyneet älykkäiksi avaruusolioiden näköisiksi humanoideiksi ja löytävät lopulta Davidin ja Teddyn jään alta. David ja Teddy ovat ainoat yhä toimintakykyiset mechat, jotka ovat nähneet eläviä ihmisiä. David virvoitetaan, minkä jälkeen hän kävelee kauttaaltaan jäätyneen Sinisen haltijattaren patsaan luo. Kun hän koskettaa patsasta, se romahtaa.

Mechat rekonstruoivat Swintonien kodin käyttäen hyväkseen Davidin muistia ja kertovat sitten Davidille Sinistä haltijatarta esittävän mechan (Meryl Streep) avulla, ettei tästä voi tulla ihmistä. Mechat kuitenkin herättävät Monican henkiin Teddyn säästämästä hiuskiehkurasta saadun DNA:n avulla. Valitettavasti Monica ei siitä huolimatta voi elää kuin ainoastaan yhden päivän, eikä uutta Monicaa voi enää sen jälkeen luoda. David viettää elämänsä onnellisimman päivän Monican ja Teddyn kanssa. Monica kertoo Davidille rakastavansa tätä nyt ja aina ennen kuin nukahtaa lopullisesti. David käpertyy Monican viereen, sulkee silmänsä ja menee ”paikkaan, jossa unet syntyvät”.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Haley Joel Osment  David  
 Frances O’Connor  Monica Swinton  
 Sam Robards  Henry Swinton  
 Jake Thomas  Martin Swinton  
 Jude Law  Gigolo Joe  
 William Hurt  Prof. Hobby  
 Ken Leung  Syatyoo-Sama  
 Clark Gregg  Supernerd  
 Kevin Sussman  Supernerd  
 Tom Gallop  Supernerd  
 Eugene Osment  Supernerd  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2016 A.I. äänestettiin BBC:n kyselyssä tämän vuosisadan 100 parhaan elokuvan joukkoon. Vastaajina oli 177 elokuva-asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.[1] The New York Timesin kriitikot valitsivat A. I.:n vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The 21st Century’s 100 Greatest Films, BBC Culture 24.8.2016.
  2. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 4.7.2016.