Kukkulan tyttö, sataman poika

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kukkulan tyttö, sataman poika
コクリコ坂から
Ohjaaja Gorō Miyazaki
Käsikirjoittaja Hayao Miyazaki
Keiko Niwa
Perustuu Chizuru Takahashin ja Tetsurō Sayaman mangaan Coquelicot-zaka kara
Tuottaja Toshio Suzuki
Säveltäjä Satoshi Takebe
Kuvaaja Atsushi Okui
Leikkaaja Takeshi Seyama
Pääosat Masami Nagasawa
Junichi Okada
Keiko Takeshita
Yuriko Ishida
Jun Fubuki
Takashi Naito
Shunsuke Kazama
Nao Omori
Teruyuki Kagawa
Valmistustiedot
Valmistusmaa Japani
Tuotantoyhtiö Studio Ghibli
Levittäjä Tōhō
Ensi-ilta
Kesto 91 minuuttia
Alkuperäiskieli japani
Budjetti 2,2 miljardia ¥
(22 miljoonaa $)
Tuotto 61,5 miljoonaa $ (maailmanlaajuinen)
4,5 miljardia ¥ (Japani)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kukkulan tyttö, sataman poika (jap. コクリコ坂から, Kokuriko-zaka Kara) on Gorō Miyazakin ohjaama ja Studio Ghiblin tuottama anime-elokuva vuodelta 2011. Suomessa elokuva sai ensi-iltansa 28. syyskuuta 2012.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Umi Matsuzaki on 16-vuotias lukiolainen, joka asuu eräässä Jokohamassa sijaitsevassa asuntolassa. Hänen äitinsä Ryoko on Yhdysvalloissa opiskeleva lääketieteen professori. Umi pitää huolta talosta sekä nuoremmista sisaruksistaan ja isoäidistään. Joka aamu hän nostaa lipputankoon joukon viestilippuja toivottaen niillä turvallista matkaa.

Eräänä päivänä runo lippujen nostamisesta julkaistaan paikallisessa sanomalehdessä. Paljastuu, että runon kirjoittaja Shun Kazama näki liput mereltä matkustaessaan kouluun isänsä veneellä. Aluksi Umi ei kiinnostu Shunista tämän hypätessä koulussa kerhotalosta uima-altaaseen mutta menee kuitenkin siskonsa kanssa pyytämään tältä myöhemmin nimikirjoitusta. Paljastuu, että kerhotalo on huonossa kunnossa ja siksi se uhataan purkaa. Umi saa vakuutettua Shunin sekä oppilaskunnan puheenjohtajan Shirō Mizunuman remontoimaan kerhotalon perusteellisesti. Vähitellen Umi ja Shun alkavat ihastua toisiinsa.

Myöhemmin Umi näyttää Shunille valokuvan kolmesta laivaston jäsenestä. Yksi heistä on Umin kuollut isä, Yūichirō Sawamura, joka kuoli palvellessaan rahtialuksella Korean sodassa. Yllätyksekseen Shun huomaa, että hänellä on mukanaan sama valokuva. Hänen isänsä Akio myöntää, että pian toisen maailmansodan jälkeen Yūichirō saapui heidän kotiinsa Shunin kanssa ja koska Kazamat olivat juuri menettäneet oman lapsensa, he adoptoivat Shunin. Aluksi Shun yrittää vältellä Umia, mutta paljastaa lopulta heidän olevan sisaruksia. Umi ja Shun hylkäävät romanttiset tunteensa, mutta pysyvät silti ystävinä.

Remontti valmistuu, mutta Kanagawan prefektuurin opetuslautakunta päättää siitä huolimatta jatkaa purkuprosessia. Shirō, Shun ja Umi matkustavat junalla Tokioon tavatakseen lautakunnan puheenjohtajan, Tokumarun, ja onnistuvat suostuttelemaan tämän vierailemaan kerhotalolla. Umi tunnustaa rakastavansa Shunia ja huolimatta heidän tilanteestaan myös Shun tunnustaa rakastavansa Umia.

Yhdysvalloista palannut Ryoko kertoo Umille, että Shunin isä on oikeasti toinen kuvassa esiintynyt mies nimeltään Hiroshi Tachibana, joka vuonna 1945 menehtyi laivaonnettomuudessa ollessaan matkalla kotiin. Shunin äiti kuoli synnytyksessä, ja hänen muut sukulaisensa kuolivat Nagasakin pommituksessa. Koska Ryoko odotti jo Umia, ei hän pystynyt huolehtimaan molemmista lapsista. Yūichirō rekisteröi Shunin omakseen, jotta tätä ei lähetettäisi orpokotiin, mutta antoi pojan lopulta Kazamoiden kasvatettavaksi.

Tokumaru vierailee kerhotalolla ja vaikuttuneena oppilaiden kädenjäljestä peruuttaa purkutuomion. Umi ja Shun tapaavat toisensa satamassa ja kohtaavat kuvan kolmannen miehen, Yoshio Onoderan, joka on nykyisin aluksen kapteeni. Yoshio vahvistaa, etteivät Shun ja Umi ole sisaruksia ja kertoo valokuvan miesten koko tarinan. Kaiken selvittyä Umi nostaa liput kuten tavallisesti, mutta tällä kertaa ei pelkästään isänsä muistolle.

Ääninäyttelijöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen ääninäyttelijä Englantilainen ääninäyttelijä Suomalainen ääninäyttelijä Rooli
Masami Nagasawa Sarah Bolger Saara Aalto Umi Matsuzaki
Junichi Okada Anton Yelchin Tuukka Leppänen Shun Kazama
Teruyuki Kagawa Beau Bridges Pertti Koivula Tokumaru
Hiroshi Tachibana Charlie Saxton Jon-Jon Geitel Mizunuma
Haruka Shiraishi Isabelle Fuhrman Taru Lehtosaari Sora Matsuzaki
Tsubasa Kobayashi Alex Wolff / Raymond Ochoa ? Riku Matsuzaki
Jun Fubuki Jamie Lee Curtis Henna Hyttinen Ryoko Matsuzaki
Yuriko Ishida Gillian Anderson Ringa Aarimo[1] Miki Hokuto
Nao Ōmori Chris Noth ? Akio Kazama
Takashi Naito Bruce Dern Yoshio Onodera
Rumi Hiiragi Aubrey Plaza Sachiko Hirokoji
Eiko Kanazawa Christina Hendricks Saori Makimura
Toshimi Kanno Emily Osment Heljä Heikkinen Nobuko
Aoi Teshima Bridget Hoffman ? Yuko
Gorō Miyazaki Ronan Farrow historianopettaja
? Joonas Saartamo Filo

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Äänityöt & musiikki Ringa Aarimo (Aflatuni). ”Kukkulan tyttö, sataman poika (From Up On Poppy Hill), Miki Hokuto, walla (2012)” Viitattu 12.11.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]