Tämä on lupaava artikkeli.

Gillian Anderson

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gillian Anderson
Anderson vuonna 2017.
Anderson vuonna 2017.
Syntymäaika 9. elokuuta 1968 (ikä 50)
Syntymäpaikka Chicago, Illinois, Yhdysvallat
Oikea nimi Gillian Leigh Anderson
Ammatti näyttelijä
Merkittävät roolit Salaiset kansiot
The Fall
Palkinnot

British Independent Film Awards (2000)
Emmy (1997)
Evening Standard Theatre Awards (2014) Golden Globe (1997)
SAG-palkinto (1996, 1997)
Theatre World -palkinto (2001)

Ehdokkuudet

Baftan televisiopalkinto (2006, 2011)
Emmy (1996, 1998, 1999, 2006)[1]
Golden Globe (1996, 1998, 1999, 2007)[2]
Olivier-palkinto (2009)
SAG-palkinto (1997, 1998, 1998, 1999, 1999, 2000, 2001)[3]

Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet

Gillian Leigh Anderson (s. 9. elokuuta 1968 Chicago, Illinois) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja kirjailija. Hänet tunnetaan erityisesti roolistaan FBI-erikoisagentti Dana Scullyna televisiosarjassa Salaiset kansiot sekä sarjan pohjalta tehdyistä elokuvista. Sen lisäksi hän on näytellyt useissa muissakin televisiosarjoissa, elokuvissa ja teatterissa ja kirjoittanut muun muassa fantasiakirjatrilogian.

Nuoruus ja opiskelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gillian Anderson syntyi Yhdysvaltojen Chicagossa 9. elokuuta 1968.[4] Hänen vanhempansa olivat Rosemary ja Homer Anderson. Rosemary työskenteli tietokoneanalyytikkona ja Homer omisti tuotantoyhtiön.[5] Gillian oli pieni, kun perhe muutti Puerto Ricoon ja sieltä pian Englantiin.[6] Andersonit muuttivat takaisin Yhdysvaltoihin, kun Gillian oli 11-vuotias.[5] Perheeseen kuului Gillianin lisäksi myös kaksi nuorempaa lasta, Zoe ja Aaron.[7]

Andersonit asettuivat Yhdysvalloissa Michiganin Grand Rapidsiin.[6] Anderson suunnitteli high school -aikana uraa meribiologina, mutta hän kiinnostui näyttelemisestä osallistuttuaan yhteisöteatteritoimintaan.[4] Anderson valmistui vuonna 1986 high schoolista ja meni sen jälkeen opiskelemaan DePaulin yliopiston Goodman Theatreen.[6] Valmistuttuaan yliopistosta hän kävi Cornellin yliopiston kuninkaallisen kansallisteatterin järjestämän kesäkurssin.[4]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teatterista Salaisiin kansioihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anderson oli saanut teatterikoulutuksen, joten hän muutti New Yorkiin etsimään läpimurtoansa teatterilavoille.[5] Hän sai heti huomiota ensimmäisestä roolistaan Off Broadway -näytelmässä Absent Friends.[8] Hänet palkittiin siitä vuonna 1991 Theatre World -palkinnolla.[4] Sen jälkeen hän näytteli The Philanthropist -näytelmässä ja itsenäisessä elokuvatuotannossa.[8]

The Philanthropistia tehdessään Anderson tapasi nuoren miehen, jonka kanssa hän muutti Los Angelesiin.[8] Los Angelesissa Anderson pyrki ensin elokuviin, mutta oltuaan melkein vuoden työttömänä hän alkoi hakea myös televisiorooleja. Läpimurtonsa Anderson teki vuonna 1993 alkaneessa Salaisissa kansioissa. Sarjan luoja ja tuottaja Chris Carter piti Andersonista, mutta FOX-televisiokanava vaati rooliin Andersonia ”seksikkäämpää” näyttelijää. Carterin tuella Anderson kuitenkin lopulta valittiin Dana Scullyn rooliin.[5]

Anderson näytteli Salaisissa kansioissa skeptistä tieteilijää ja lääkäriä Dana Scullyä, joka tutki FBI:ssä parinsa Fox Mulderin, jota näytteli David Duchovny, kanssa paranormaaleja tapauksia. Salaisista kansioista muodostui osittain Andersonin ja Duchovnyn kemian ansiosta 1990-luvun suosituimpia televisiosarjoja.[4] Vuosina 1993–2002 esitetystä sarjasta Anderson voitti muun muassa kaksi kertaa SAG-palkinnon sekä Emmyn ja Golden Globen naispääosasta draamasarjassa.[6]

Salaisten kansioiden aikana Anderson teki myös joitakin elokuvia. Vuonna 1998 julkaistiin sarjaan perustunut X-Files – taistelu tulevaisuudesta ja Ystävykset sekä vuonna 2000 Sydän vieraassa talossa. Siitä hän sai brittiläisen independent-elokuvien palkinnon parhaasta naispääoasta.[6]

Keskittyminen brittituotantoihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gillian Anderson ja Salaisten kansioiden vastanäyttelijänsä David Duchovny vuonna 2013.

Anderson muutti Salaisten kansioiden jälkeen takaisin Lontooseen, missä hän palasi myös teatterilavoille. Hän näytteli syksystä 2002 helmikuulle 2003 Michael Wellerin näytelmässä What the Night Is For. Teatterista Anderson jatkoi muihin brittituotantoinsa. Hän näytteli muun muassa televisiosarjassa Kolea talo (2005) sekä elokuvissa The Last King of Scotland (2006) ja Straightheads (2007). Toinen Salaiset kansiot -elokuva X-Files: Usko koetuksella julkaistiin vuonna 2008.[9]

Anderson näytteli vuonna 2009 näytelmässä Nukkekoti, mistä hän oli Olivier-palkintoehdokkaana. Televisiossa Anderson näytteli vuonna 2010 Edvard VIII:n tulevaa vaimoa Wallis Simpsonia minisarjassa Pieni ihmissydän, josta hän sai ehdokkuuden Baftan televisiopalkintoon, ja vuonna 2011 hän esiintyi minisarjassa Suuria odotuksia. Tennessee Williamsin näytelmän Viettelyksen vaunu vuoden 2014 tuotannosta Anderson keräsi kehuja. Hän toisti roolinsa kaksi vuotta myöhemmin New Yorkissa.[6] Britanniassa Anderson palkittiin roolistaan Evening Standardin teatteripalkinnolla.[10]

Andersonin 2010-luvun televisiosarjoihin kuuluvat myös BBC Twon ja RTÉ Onen yhteistuotanto The Fall (2013–2016) ja NBC:n Hannibal (2013–2015). Ensin mainitussa Anderson näytteli etsivä Stella Gibsonia ja jälkimmäisessä Hannibal Lecterin psykiatria. Anderson palasi agentti Dana Scullyksi Salaisten kansioiden kymmenennelle (2016) ja yhdennelletoista (2018) tuotantokaudelle. Kesällä 2018 puolestaan sai ensi-iltansa komediaelokuva The Spy Who Dumped Me, jossa Andersonilla on komediallinen rooli.[6]

Kirjailijana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anderson on 2010-luvulla tehnyt uraa myös kirjailijana. Hän on kirjoittanut Jeff Rovinin kanssa niin sanotun The EarthEnd Saga -trilogian. Kirjasarja seuraa Caitlin O’Hara -nimistä lastenpsykologia, joka tutkii paranormaaleja tapahtumia. Sarjaan kuuluvat teokset Liekkien näkijät (2014), Jään salaisuudet (2015) ja The Sound of Seas (2016). Jennifer Nadelin kanssa Anderson kirjoitti vuonna 2017 ilmestyneen itseapukirjan We: A Manifesto for Women Everywhere.[6]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anderson raskaana vuonna 2008.

Anderson oli vuosina 1994–1997 naimisissa Clyde Klotzin kanssa. Klotz toimi Salaisten kansioissa apulauisohjaajana. He saivat syksyllä 1994 tyttären, joka sai nimekseen Piper Maru.[6] Piperin kummisetä on Salaisten kansioiden luoja Chris Carter,[11] ja hänen mukaansa on nimetty sarjan kolmannen tuotantokauden jakso ”Piper Maru”.[12]

Anderson meni toista kertaa naimisiin vuonna 2004, kun hänet vihittiin elokuvantekijä Julian Ozannen kanssa. Pari erosi vuonna 2006, ja pian sen jälkeen Anderson alkoi seurustella liikemies Mark Griffithsin kanssa. Andersonilla on Griffithsin kanssa kaksi lasta, vuonna 2006 syntynyt Oscar ja vuonna 2008 syntynyt Felix. Pari erosi vuonna 2012.[6]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiotuotannot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filmografian lähde: [13]

Teatteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Absent Friends (1991)
  • The Philanthropist (1992)
  • Vaginamonologit (The Vagina Monologues, 1999, 2000)
  • What the Night is For (2002–2003)
  • The Sweetest Swing in Baseball (2004)
  • Nukkekoti (2009)
  • Viettelyksen vaunu (2014, 2016)
Teatteriroolien lähteet: [14][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gillian Anderson Academy of Television Arts & Sciences. Viitattu 21.9.2018. (englanniksi)
  2. Gillian Anderson The Hollywood Foreign Press Association. Viitattu 21.9.2018. (englanniksi)
  3. Nominees & Recipients (haku Gillian Anderson) SAG-AFTRA. Viitattu 21.9.2018. (englanniksi)
  4. a b c d e Gillian Anderson Encyclopædia Britannica. 2018. Encyclopædia Britannica, Inc. Viitattu 25.8.2018. (englanniksi)
  5. a b c d Perdoja, Cammy: The untold truth of Gillian Anderson The List. Viitattu 25.8.2018. (englanniksi)
  6. a b c d e f g h i j k Gillian Anderson Biography Biography.com. 8.8.2018. A&E Television Networks. Viitattu 25.8.2018. (englanniksi)
  7. Mottram, James: X-Files to YBAs: Gillian Anderson takes on the art world Independent. 10.4.2010. Viitattu 21.9.2018. (englanniksi)
  8. a b c Gillian Anderson Remembers Her First Big Break as an Actress Variety. 28.11.2014. Variety Media, LLC. Viitattu 25.8.2018. (englanniksi)
  9. Gillian Anderson Lifetime. AETN. Viitattu 25.8.2018. (englanniksi)
  10. Powell, Emma & Vipers, Gareth: Evening Standard Theatre Awards 2014: Tom Hiddleston and Gillian Anderson win best actor and actress at glittering London awards Evening Standard. 30.11.2014. Viitattu 21.9.2018. (englanniksi)
  11. About Gillian: Biography The Official Gillian Anderson Website. Viitattu 21.9.2018. (englanniksi)
  12. Soto, Kaly: ‘The X-Files’ Season 10, Episode 4: Back in the Day NYTimes.com. 8.2.2016. The New York Times Company. Viitattu 21.9.2018. (englanniksi)
  13. Gillian Anderson IMDb. IMDb.com, Inc. Viitattu 15.10.2018. (englanniksi)
  14. Filmography The Official Gillian Anderson Website. Viitattu 15.10.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]