Salaiset kansiot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salaiset kansiot
The X-Files
Tyyli draama
kauhu
science fiction
Kestoaika 44 minuuttia
Luoja(t) Chris Carter
Pääosissa David Duchovny
Gillian Anderson
Robert Patrick
Annabeth Gish
Mitch Pileggi
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Fox
Esitetty Alkuperäinen versio:
10. syyskuuta 1993 –
19. toukokuuta 2002
Toinen versio:
24. tammikuuta 2016 – 21. maaliskuuta 2018
Tuotantokausia 11
Jaksoja 218 (luettelo jaksoista)
Tuotanto
Tuottaja(t) Paul Rabwin
Vastaava(t) tuottaja(t) Chris Carter
Kim Manners
Vince Gilligan
Frank Spotnitz
R. W. Goodwin
John Shiban
Howard Gordon
Glen Morgan
James Wong
Ohjaaja(t) Kim Manners
Rob Bowman
David Nutter
R. W. Goodwin
Käsikirjoittaja(t) Chris Carter
Frank Spotnitz
Vince Gilligan
John Shiban
Howard Gordon
Glen Morgan
James Wong
David Duchovny
Darin Morgan
Seuraaja The Lone Gunmen
The X-Files -minisarja
Aiheesta muualla
IMDb

Salaiset kansiot (The X-Files) on yhdysvaltalainen science fiction -draamasarja, jonka on luonut Chris Carter. Sarjaa esitettiin alun perin Yhdysvalloissa Fox-kanavalla vuosina 1993–2002 yhteensä yhdeksän tuotantokauden ja 202 jakson ajan. Sarjasta on tehty kaksi täyspitkää elokuvaa, joista ensimmäinen X-Files – taistelu tulevaisuudesta ilmestyi vuonna 1998 ja toinen X-Files: Usko koetuksella 2008. Salaiset kansiot sai myös lyhytikäisen spin-off-sarjan The Lone Gunmen vuonna 2001. Uusi, sarjan tarinaa jatkava kuusiosainen samanniminen minisarja alkoi Fox-kanavalla 24. tammikuuta 2016.[1]

Sarja seuraa kahden liittovaltion agentin, Fox Mulderin ja Dana Scullyn, yrityksiä selvittää selittämättömiä tapauksia, joihin yleensä liittyy paranormaaleja ilmiöitä. He työskentelevät pienellä X-files -osastolla (X-arkistot), mistä sarjan alkuperäinen nimikin tulee. Sinne arkistoidaan FBI:n selvittämättömät tapaukset, jotka sisältävät usein teemoja kauhusta, lääketieteellisistä ihmeistä, salaliitoista sekä Maan ulkopuolisesta elämästä. Päähahmoista Mulder uskoo avaruusolentoihin ja ufoihin, kun taas Scully on paljon skeptisempi ja tieteellisempi. Toisaalta Scully on uskovainen, kun taas Mulder kritisoi uskontoja. Sarjan jaksot jakautuivat kahteen pääluokkaan. Osassa jaksoista käsitellään koko sarjan läpi jatkuvaa pääjuonta ja osassa taas käsitellään jokin yksittäinen tapaus, mille fanien parissa annettiin nimitys "Monster of the Week" (viikon hirviö).

Sarja alkoi Suomessa MTV3-kanavalla 31. tammikuuta 1995[2] Erityisesti ohjelman ensimmäiset tuotantokaudet saavuttivat suuren katsojakunnan.lähde? Vuoden 2005 kesällä sarjan uusintaesitys alkoi Subilla. Myös keväällä 2007 alkoi sarjan uusintaesitys Subilla.

Sarjan luojan, Chris Carterin mukaan huomattava osa sarjan tarinoista on tavalla tai toisella peräisin keltaisen lehdistön sensaatiouutisista ja kaupunkitarinoista, jotka tavalla tai toisella liittyivät paranormaaleihin tai yliluonnollisiin asioihin. Toinen keskeinen vaikuttava tekijä on erityisesti 1950-luvulla pinnalla ollut UFO-kultti ja huhupuheina levinneet salaliittoteoriat hallituksen ja avaruusolioiden yhteydestä. Vastoin satunnaisesti esitettyä käsitystä [3] Salaiset kansiot ei luonut näitä teorioita, vaan toi ne uudelleen arkipäiväiseen keskusteluun.

Populaarikulttuurin puolella Salaisten kansioiden suurimpana vaikuttajana voidaan pitää Jonathan Demmen kauhutrilleriä Uhrilampaat, joka on vaikuttanutkenen mukaan? varsinkin sarjan sankarilliseen FBI-kuvaan. Myös muutama vuosi aiemmin ilmestynyt Twin Peaks vaikuttikenen mukaan? osaltaan sarjan yliluonnollisiin ja surrealistisiin elementteihin, sekä sarjassa esiintyvään viistoon huumoriin. Vanhemmista vaikuttajista mainittakoon 1970-luvun Night Stalker TV-sarja. [3] Sarjan luonne muuttui esityskausien lisääntyessä yhä totisemmaksi ja erityisesti kuudennen kauden jälkeen David Fincherin trillerin Seitsemän vaikutus näkyykenen mukaan? groteskien yksityiskohtien ja raa'an väkivallan lisääntymisenä.

Salaisten kansioiden takana oli käsikirjoittaja-tuottaja Chris Carter, joka perusti sarjaa varten oman tuotantoyhtiönsä Ten Thirteen Productionsin. Carterin jälkeen kaksi merkittävintä henkilöä olivat Glen Morgan ja James Wong, joiden käsikirjoittamia jaksoja suurin osa Salaisten kansioiden faneista pitää juoneltaan sarjan laadukkaimpina. Juuri Morgan ja Wong keksivät useimmat sarjan sivuhahmoista, kuten Lone Gunmenit sekä Walter Skinnerin. He myös kehittivät sarjan niin sanottua "mytologiaa", jossa Mulder ja Scully yrittävät paljastaa Yhdysvaltain hallituksen salaliiton avaruusolentojen olemassaolon salaamiseksi. Sarjan edetessä mytologiajaksojen tapahtumat muuttuvat monimutkaisemmiksi, ja Mulderin ja Scullyn välistä suhdetta tutkittiin tarkemmin. Salaisten kansioiden käsikirjoittajajoukkoon kuului myös Vince Gilligan, joka sittemmin on tunnettu Breaking Bad -sarjan luojana.

Alun perin sarjan ei uskottu menestyvän, mutta jo kolmanteen tuotantokauteen mennessä se oli saavuttanut menestystä ympäri maailmaa. Suosionsa huipun sarja saavutti viidennellä tuotantokaudella, ja suosion katsotaan kääntyneen laskuun vasta kahden viimeisen tuotantokauden aikana.

Seitsemännestä tuotantokaudesta lähtien sarjaa ryhdyttiin hiljalleen lopettamaan. Näihin aikoihin Mulder poistui sarjasta hahmoa esittäneen David Duchovnyn jouduttua sopimuskiistaan FOX-kanavan kanssa, tosin Mulder myöhemmin nähtiin muutamassa kahdeksannen tuotantokauden jaksossa sekä sarjan päätösjaksossa. Mulderin ja Scullyn korvasivat nopeasti erikoisagentit John Doggett ja Monica Reyes, jotka eivät kuitenkaan ikinä nousseet sarjan fanien suosioon. Yhdeksännellä tuotantokaudellaan sarja päättyi 19. toukokuuta 2002 esitettyyn kaksiosaiseen jaksoon nimeltä The Truth.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Fox William Mulder
Fox Mulder syntyi 13. marraskuuta 1961 Chillmarkissa Massachusettsissa Teena ja Bill Mulderin esikoisena. Myöhemmin hänelle kuitenkin selvisi, että hänen oikea isänsä onkin C. G. B. Spender eli sarjassa usein nähty X-osaston vihollinen Tupakkamies.

Erikoisagentti Fox Mulder opiskeli Oxfordin yliopistossa psykologiaa ja valmistui vuosikurssinsa priimuksena. Tämän jälkeen hän haki FBI-akatemiaan ja valmistui sieltä niin ikään luokkansa parhaana 1984. Akatemiassa Mulder sai lempinimen "Spooky" (suom. "Huuhaa"), koska hänen teoriansa olivat aina sieltä villeimmästä päästä - ja yleensä osuivat oikeaan. Uransa FBI-agenttina hän aloitti väkivaltarikosyksikössä ja häntä kuvailtiin äärimmäisen lahjakkaaksi ja taitavaksi profiloijaksi ja hänen tekemänsä sarjamurhaajista ja salatieteistä kertova tutkielma oli ratkaisevan tärkeä kuuluisan sarjamurhaaja Monty Propsin kiinnisaamisessa. Huolimatta menestyksestään FBI:ssa hän päätti jättää lupaavan uransa FBI:n väkivaltarikosyksikössä ja siirtyä FBI:n kellarikerroksessa sijaitseviin X-arkistoihin, joihin oli arkistoitu yliluonnolliseen liittyviä selittämättömiä tapauksia.

Kiinnostus yliluonnolliseen juontaa juurensa hänen pikkusiskonsa Samanthan katoamiseen tämän ollessa vain 8-vuotias ja Mulderin ollessa 12-vuotias. Mulder uskoo että avaruusoliot tai hallituksen sisäisen salaliiton juonineet vaikutusvaltaiset miehet kaappasivat Samanthan suorittaakseen tälle kokeita ihmis-alien-hybridin luomista varten. Vain hänen yhteytensä kongressiin ja muihin vaikutusvaltaisiin tahoihin salli hänen jatkaa työtään yleisestä vastustuksesta huolimatta.

Luonteeltaan Mulder on itsepäinen, vainoharhainen, pakkomielteiseen käytökseen taipuvainen seksiin addiktoitunut työnarkomaani, joka pitää urheilusta ja napostelee jatkuvasti auringonkukansiemeniä. Jostain syystä Mulderilla on lemmikkinä akvaariokaloja ja hän käyttää makuuhuonettaan romuvarastona ja nukkuu siksi sohvalla. Myöhempinä tuotantokausina Mulderilla on käytössä myös makuuhuone, joka juontaa juurensa tapahtumiin, jotka saivat alkunsa kun aika-avaruusjatkumo vääristyi ja Mulderin ja Morris Fletcher-nimisen elämäänsäkyllästyneen hallituksen työntekijän tietoisuudet vaihtoivat kehoja vahingossa joksikin aikaa. Mulder inhoaa Fox-nimeä, joten hän haluaa häntä kutsuttavan sukunimellä.

Dana Katherine Scully
Dana Scully syntyi 23. helmikuuta 1964 Annapolisissa Marylandissa. Scullylla on kolme sisarusta, Charles, Bill Jr. ja jo edesmennyt sisko Melissa. Hänen vanhempansa ovat Margaret ja Bill Scully. Dana Scully on sarjan alussa hyvin skeptinen paranormaaleille ilmiöille, mutta sarjan edetessä hänen skeptisyytensä vähentyy huomattavasti. Ylemmät tahot palkkasivat hänet Fox Mulderin pariksi raportoimaan X-arkiston toiminnasta, ja todistamaan X-arkiston tapaukset huuhaaksi 1992. Hän opiskeli Marylandin yliopistossa vuosina 1982–1986 pääaineenaan fysiikka ja valmistui vuonna 1986. Scully kirjoitti väitöskirjan Einstein's Twin Paradox: A New Interpretation (Einsteinin kaksoisparadoksi: Uusi tulkinta), joka valmistui vuonna 1990. FBI palkkasi Scullyn suoraan lääketieteellisen jälkeen koulutukseen Quanticoon. Scully työskenteli Quanticon koulutuskeskuksessa opettajana, kunnes hänet määrättiin Mulderin työpariksi. Scullyn ystävyys Mulderiin on todella voimakas, ja on valmis tekemään mitä tahansa pelastaakseen tämän.

Scully uskoo vahvasti tieteeseen, mutta samalla hänen katolinen uskonsa on vahva.

Walter Sergei Skinner
Toisesta tuotantokaudesta lähtien X-arkistot kuuluvat apulaisjohtaja Walter Skinnerin valvontaan. Skinner liittyi Yhdysvaltain merivoimiin vuonna 1968. Hän palveli taistelutehtävissä Vietnamin sodan aikana. Hänelle myönnettiin Purple Heart sen jälkeen, kun hänet noudettiin ainoana eloonjääneenä vihollisen väijytyksestä. Tämän tapahtuman yhteydessä hän oletettavasti koki jonkinlaisen yliluonnollisen ilmiön jonka on vihjattu vaikuttaneen hänen myötämielisyyteensä Mulderin ja Scullyn myöhempiin tutkimuksiin. Asepalveluksen jälkeen Skinner liittyi FBI:hin. Hän nousi nopeasti arvoasemaan ja hänestä tuli aluetoimiston johtava agentti ennen siirtoa FBI:n päämajaan Washingtoniin. Tästä seurasi nopeita ylennyksiä, joiden tuloksena hänestä tuli apulaisjohtaja ja hän sai tehtäväkseen valvoa X-arkistoja. Skinner on tärkeä liittolainen Mulderille ja Scullylle, vaikka häntä ei varsinaisesti voidakaan pitää näiden ystävänä.
John Jay Doggett
Ennen FBI:hin liittymistä John Doggett palveli Yhdysvaltain merijalkaväessä ja myöhemmin (NYPD)-poliisivoimissa . Mulderin kadottua varajohtaja Alvin Kersh määräsi Doggettin Scullyn uudeksi työpariksi X-arkistoihin.
Monica Julieta Reyes
Monica Reyes joutui lapsena meksikolaisen pariskunnan adoptoimaksi, minkä vuoksi hänellä ei ole muistikuvia oikeista vanhemmistaan. Hän opiskeli mytologiaa Brownin yliopistossa ja myöhemmin liittyi FBI:hin. Hänen ensimmäisiin tehtäviinsä kuuluivat muun muassa satanististen rituaalien sekä silloisen poliisin John Doggettin 8-vuotiaan Luke-pojan murhan tutkiminen. Scullyn erottua FBI:sta Reyes nimitettiin John Doggettin työpariksi X-arkistoihin.
Cigarette Smoking Man/Tupakkamies
Tupakkamies (Cigarette Smoking Man) on salamyhkäinen ja mysteerinen henkilö, joka kuuluu "Syndikaatti"-nimiseen salaseuraan, jonka tarkoituksena on salata avaruusolentojen ja viruksen olemassaolo tavalliselta kansalta. Tupakkamies on vastuussa Scullyn syövästä ja Mulderin siskon, Samanthan, kaappaamisesta. Koko sarjan ajan Tupakkamies käyttää Mulderia ja Scullya pelinappulanaan, mutta samalla jollain omituisella tavalla näyttää kiintyneen agenttipariin ja suojelevan näitä toisinaan. Myös nimellä C. G. B. Spender tunnettu mies paljastuu lopulta Fox Mulderin biologiseksi isäksi. Tupakkamies valvoo usein Walter Skinnerin toimia ja kiristää tätä saadakseen tahtonsa läpi.

Tupakkamies harrastaa kirjoittamista salanimellä Raul Bloodworth. Hän asuu pienessä asunnossa, jonka osoite on 900 West Georgia Street, Washington (DC).

Well-Manicured Man / Manikyyrimies

Tuntemattomassa, mutta korkeassa asemassa syndikaatissa hääräävä "herrasmies", jolla välillä tuntuu olevan erimielisyyksiä Tupakkamiehen kanssa siitä, miten asiat pitäisi hoitaa.

1st Elder

Yksi salaperäisen Syndikaatin johtohahmoista, joka usein pytää Tupakkamiestä hoitamaan likaiset hommansa.

Alex Krycek
Alex Krycek esitellään kokemattomana FBI-agenttina, mutta hän paljastuu Tupakkamiehen ja syndikaatin luotetuksi mieheksi. Sarjan aikana Krycekilla on sormensa pelissä monessakin sotkussa ja hän on yksi sarjan inhotuimmista hahmoista, joka ilmestyy paikalle silloin kun häntä viimeisenä kaivataan ja pettää kaikkien luottamuksen yksi toisensa jälkeen.
Syväkurkku / Deep Throat
Jerry Hardinin esittämä Syväkurkku toimii ensimmäisellä tuotantokaudella Mulderin salaisena neuvonantajana. Deep Throat saa surmansa kun hän auttaa Scullya vaihtamaan hybridisikiön Mulderiin, jonka syndikaatti on siepannut.
Crew-Cut Man

Syndikaatin likaiset hommat hoitava murhamies, joka tappaa mm. Deep Throatin.

Scott Ostelhoff

Puolustusministeriössä työskentelevä vakooja, joka toimii myös mystisen Roush-yhtiön palveluksessa. Suorittaa hämärähommia FBI:n osastojohtaja Scott Blevinsin alaisuudessa.

X
X tai mr. X on Syndikaatin työntekijä, joka muulta ryhmältä salaa seuraa Deep Throatin jalanjäljissä ja vuotaa tietoja Mulderille. X:n saadessa surmansa hän viimeisillä voimillaan jättää Mulderille vihjeen, joka johtaa tämän seuraavan tietolähteen, Marita Covarrubiasin luo.
Marita Covarrubias

Työskentelee YK:ssa ja toimii Mulderin liittolaisena ja tietolähteenä sen jälkeen, kun X tapetaan. Marita on myös Alex Krycekin rakastajatar ja joutuu lopulta itsekin julmien kokeiden kohteeksi.

Alien Bounty Hunter / Palkkiometsästäjä

Alien Bounty Hunter toimii syndikaatin ja avaruusolentojen sekä kapinallisten välissä, ja usein on hankala päästä perille, kenen etua tämä todella ajaa. Palkkiometsästäjät pystyvät muuttamaan kasvonsa ja rakenteensa kenen tahansa ihmisen näköiseksi. Heidän vihreä verensä on myrkyllistä ja sille altistuminen tietää hengenahdistusta sekä silmä- ja suualueiden syöpymistä. Kuten myös kloonit, heidät tappaa isku terävällä esineellä kallon takaosaan. Myös tarkkaan ammuttu luoti ajaa asian.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Maapallon alkuperäiset asukkaat joutuivat hylkäämään planeetan viime jääkauden aikana. He aikovat ottaa planeetan uudelleen haltuunsa, ja tarkkailevat sitä. Yksi heidän aluksistaan putosi 1947 New Mexicossa. Tämän jälkeen muutamat henkilöt lähinnä Yhdysvalloissa muodostivat Syndikaatin, joka sai Harmaiden avaruuden muukalaisten tekniikkaa vastineeksi ihmisten selviytymisestä (lähinnä Syndikaatin ja heidän perheenjäsentensä) orjarotuna toimivien ihmis-muukalaishybridien muodossa (projekti Purity Control) Kolonistien palatessa 2012. Syndikaatti saa kuitenkin haltuunsa venäläisten tiedemiesten kehittämän heikon rokotteen muukalaisten virusta vastaan. Kolonistien joukossa toimii myös kapinallisryhmittymä, joka vastustaa planeettojen kolonisaatiota ja sitä myötä Syndikaattia.

Rooliluettelo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Näyttelijä/Näyttelijätär Hahmo Vuodet Esiintymisjaksojen lukumäärä
David Duchovny Fox Mulder 1993–2002 193
Gillian Anderson Dana Scully 1993–2002 217
Mitch Pileggi Walter Skinner 1994–2002 87
Robert Patrick John Doggett 2000–2002 40
Annabeth Gish Monica Reyes 2001–2002 26
Näyttelijä/Näyttelijätär Hahmo Vuodet Esiintymisjaksojen lukumäärä
William B. Davis Tupakkamies 1993–2000, 2002 42
Nicholas Lea Alex Krycek 1994–2002 24
Chris Owens Jeffrey Spender 1998–1999, 2002 13
Mimi Rogers Diana Fowley 1998–1999 7
James Pickens, Jr. Alvin Kersh 1998–2002 19
Cary Elwes Brad Follmer 2001–2002 6
Jerry Hardin Syväkurkku 1993–1996, 1999 13
Steven Williams X 1994–1997, 2002 15
Laurie Holden Marita Covarrubias 1996–2000, 2002 10
Tom Braidwood Melvin Frohike 1994–2002 40
Dean Haglund Richard Langly 1994–2002 37
Bruce Harwood John Fitzgerald Byers 1994–2002 37
Peter Donat William Mulder 1995–1999 7
Rebecca Toolan Teena Mulder 1995–2000 11
Vanessa Morley
Megan Leitch
Samantha Mulder 1994–2000 6+5
Don Davis William Scully 1993–1994 2
Sheila Larkin Margaret Scully 1993–2002 17
Pat Skipper William "Bill" Scully Jr. 1997–1998 4
Melinda McCraw Melissa Scully 1994–1997 4
Don S. Williams Vanhin 1995–1999 14
John Neville Manikyyrimies 1995–1998 8
Adam Baldwin Knowle Rohrer 2001–2002 5

Ensimmäinen X-Files-elokuva, X-Files – taistelu tulevaisuudesta julkaistiin viidennen tuotantokauden jälkeen sarjan ollessa suosituimmillaan vuonna 1998. Se oli aluksi valtaisa menestys, mutta lipputulot hiipuivat heti ensi-iltaviikonlopun jälkeen. Elokuva jakoi mielipiteitä fanien ja tavallisten katsojien keskuudessa. Taistelu tulevaisuudesta on luonteeltaan suuren budjetin scifi-elokuva, joka perustuu kiinteästi itse tv-sarjan juonikuvioihin. Tapahtumat sijoittuvat viidennen ja kuudennen tuotantokauden väliin.

Toinen X-files elokuva X-Files: Usko koetuksella valmistui vuonna 2008, noin kymmenen vuotta ensimmäisen elokuvan ja vajaa kuusi vuotta itse sarjan loppumisen jälkeen. Elokuvassa eläkkeelle jäänyt Mulder ja lääkärinä työskentelevä Scully vedetään mukaan tutkimaan FBI-agentin katoamista länsi-Virginian lumisiin maisemiin. Elokuva muistuttaa enemmän kauhuelokuvaa ja muistuttaa juoneltaan ja tunnelmaltaan erityisesti Uhrilampaita enemmän kuin mikään osa koko sarjasta, jonka innoittaja kyseinen elokuva on ollut. Elokuva on sarjan luoja Chris Carterin valkokangasdebyytti ohjaajana. Elokuvan ensi-ilta oli Suomessa 1. elokuuta 2008.

Sarjaa kuvattiin pitkään Vancouverissa Kanadassa. Kuudennen tuotantokauden aikana kuvaukset siirrettiin Yhdysvaltoihin Los Angelesiin.

Sarjan musiikin teki Mark Snow. Tunnuskappaleen nimi on Materia Primoris ja se on voittanut lukuisia palkintoja parhaasta TV-tunnarista.

Dana Scully sai nimensä baseballiin erikoistuneen toimittaja Vin Scullyn mukaan. 20th Century Fox Television -yhtiö olisi alun perin halunnut Scullyn rooliin tunnetun Hollywood-tähden.

Yksikään sarjan näyttelijä ei esiinny kaikissa 202 jaksossa.

Tv-sarjan tunnuslauseesta muodostui varsin tunnettu. MTV3 käänsi "The Truth is Out There" -lauseen aluksi virheellisesti muotoon "Totuus on tuolla ulkona". Sittemmin lause korjattiin muotoon "Totuus on tuolla jossain".

Sarja sai 56 Emmy-ehdokkuutta ja se voitti niistä 15.

  1. http://www.fox.com/the-x-files (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Hämäläinen, Tuukka: The X-Files Suomessa tasan 20 vuotta – syväluotaava katsaus kaikkien aikojen scifi-sarjaan Dome.fi. 31.1.2015. Viitattu 5.2.2016.
  3. a b Gothic Chic, 2005, sivut 135-141

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]