Tupakkamies

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tupakkamies (engl. Cigarette Smoking Man, "Savuketta polttava mies" tai Smoking Man, ”Tupakoiva mies”) on kuvitteellinen hahmo, joka esiintyi yhdysvaltalaisessa televisiosarjassa Salaiset kansiot. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui 10. syyskuuta 1993 nähdyssä jaksossa Punaiset pisteet (Pilot), joka esitettiin Suomessa 31. tammikuuta 1995. Tupakkamies kuitenkin puhui ensimmäisen kerran vasta jaksossa Vanha tuttu (Tooms).

Tupakkamiehen pääasiallinen näyttelijä oli kanadalainen William B. Davis, joka on paitsi William Davis Centre for Actors Study -näyttelijäkoulun perustaja, myös entinen maailmanluokan vesihiihtäjä. Sarjan jaksojen takaumaepisodeissa nuorta Tupakkamiestä ovat esittäneet Craig Warkentin ja Chris Owens.

Tupakkamiehen nähdään halki sarjan polttavan kuvitteellisia Morley-savukkeita.[1][2]

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tupakkamies on salamyhkäinen ja mysteerinen henkilö, joka kuuluu "Syndikaatti"-nimiseen salaseuraan, jonka tarkoituksena on salata avaruusolentojen ja ufojen olemassaolo tavalliselta kansalta. Hän on noin 60-vuotias mies, jolla on siniset silmät ja ruskeat hiukset. Hän pukeutuu mustaan päällystakkiin, asuu vaatimattomassa kerrostalohuoneistossa ja haaveilee kirjailijan ammatista. Hahmo on todennäköisesti saanut vaikutteita niin sanotuista "mustapukuisista miehistä", jotka ovat suosittuja amerikkalaisissa salaliittoteorioissa.

Varhaisissa esiintymisissään Tupakkamies oli pelkkä taustahahmo, joka nähtiin usein FBI:n apulaisjohtaja Walter Skinnerin toimistossa. Salaisten kansioiden toisella tuotantokaudella Tupakkamiestä alettiin kuitenkin nähdä useammin, ja kolmannen tuotantokauden alkaessa hänestä oli tullut yksi sarjan huomattavimmista konnista. Sarjan aikana Tupakkamiehelle kehittyy suorastaan antagonistinen suhde erikoisagentti Fox Mulderiin, joka itse suhtautuu Tupakkamieheen epäuskoisesti ja jopa vihamielisesti. Tupakkamiehestä annetaan kuva henkilönä, joka ei välitä laista eikä häikäile käyttää edes rikollisia toimia toteuttaakseen tavoitteensa. Hahmon näyttelijä William B. Davis on kuitenkin sanonut, että Tupakkamies pitää itseään sankarina ja uskoo toimivansa oikealla tavalla.

Tupakkamiehen todellista nimeä ei ole koskaan paljastettu. Hän ansaitsee nimensä sen vuoksi, että hän tupakoi jatkuvasti ja on yleensä sankan tupakansavun peitossa. Jaksossa Kaksi isää (Two Fathers) Fox Mulder saa selville, että Tupakkamiehen oikea nimi olisi C. G. B. Spender, mutta tämän on vihjattu saattavan olla pelkkä salanimi. Toisinaan Mulder kutsuu häntä "Syöpämieheksi" (Cancerman). Tupakkamies itse käyttää harrastelijakirjailijana toimiessaan salanimeä "Raul Bloodworth".

Tupakkamiehellä on suuri joukko erilaisia kätyreitä, mukaan lukien Scott Blevins, Marita Covarrubias, Alex Krycek ja Luis Cardinal. Tupakkamies värvää heitä suorittamaan erilaisia laittomia toimia, joihin kuuluvat vakoilu, kidnappaukset ja salamurhat. Useimmiten uhreina ovat henkilöt, joilla on liian paljon Syndikaatille vaarallista tietoa paranormaaleista ilmiöistä tai Yhdysvaltain hallituksen salaisuuksista.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa Tupakkamiehen menneisyyttä koskevista tiedoista kerrottiin jaksossa Tupakkamiehen tarina (Musings of a Cigarette Smoking Man). Jakson mukaan Tupakkamies syntyi Louisianan osavaltion pääkaupungissa Baton Rougessa vuonna 1940. Hänen isänsä oli kommunisti, jota syytettiin vakoilusta ja joka teloitettiin sähkötuolissa. Pian tämän jälkeen äiti menehtyi keuhkosyöpään, ja nuori Tupakkamies joutui orpokotiin. Hänellä ei ollut lapsuudessaan ystäviä, ja niinpä hän vietti vapaa-aikaansa lukien kirjallisuutta, minkä vuoksi hän halusi aikuisena kirjailijaksi. Saatuaan myönteisen julkaisupäätöksen eräälle kirjalleen hän oli jättää eroanomuksensa, lopettaa tupakanpolton ja antautua kirjalliselle uralle, mutta pettyi ja perui päätöksensä kun teos julkaistiinkin vain jatkosarjana pornoaiheisessa aikakauslehdessä.

Joko 1950-luvun loppupuolella tai 1960-luvun alussa hän liittyi Yhdysvaltain armeijaan, ja kohosi armeijan arvoasteikossa aina kapteeniksi asti. Armeija-aikanaan hän ystävystyi Fox Mulderin William-isän kanssa. Armeijassa palvellessaan Tupakkamiehen oli väitetty osallistuneen muiden muassa diktaattori Rafael Leónidas Trujillon ja itsenäisyystaistelija Patrice Lumumban salamurhiin sekä Sikojenlahden maihinnousuussa toimineiden vastavallankumouksellisten koulutukseen. Jossakin vaiheessa hänet värvättiin CIA:n agentiksi.

Kokemuksensa vuoksi hän sai vuonna 1962 kenraali Francisilta käskyn salamurhata Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedy. Tupakkamieheltä meni kokonainen vuosi salamurhan suunnitteluun, mutta lopulta vuonna 1963 hän onnistui murhaamaan presidentin. Hän oli myös läsnä Texas Theatre -elokuvateatterissa, kun Lee Harvey Oswald (jonka Tupakkamies oli värvännyt "syntipukiksi") joutui poliisien pidättämäksi syytettynä presidentin salamurhasta. Tupakkamies otti Oswaldin tyhjältä istuimelta savukeaskin ja poltti ensimmäisen tupakkansa.

Seuraavien vuosien aikana Tupakkamies värvättiin Syndikaatin jäseneksi ja suoritti joukon uusia tehtäviä. Uransa aikana hän muun muassa murhasi Martin Luther Kingin, kidnappasi Vladislav Tretjakin ja muokkasi Super Bowlia siten, ettei Buffalo Bills voisi ikinä voittaa mestaruutta. Tupakkamiehellä oli myös yhteyksiä esimerkiksi J. Edgar Hooveriin ja Saddam Husseiniin.

Salaisien kansioiden pilottijaksossa Punaiset pisteet Tupakkamies nähtiin ensi kerran FBI:n jaostonjohtajan Scott Blevinsin toimistossa, kun Blevins kutsui luokseensa erikoisagentti Dana Scullyn ja kertoi tälle Fox Mulderista ja X-arkistoista. Jakson loppukohtauksessa Tupakkamies vie Mulderin ja Scullyn löytämän avaruusolentojen metalliesineen Pentagonissa sijaitsevan valtaisan varastohuoneen arkiston kätköihin.

Tupakkamies oli vastuussa siitä, että jaksossa Duane Barry – vainottu (Ascension) Alex Krycek lähetettiin FBI:n agentiksi naamioituneena vakoilemaan Mulderia. Hän oli myös vastuussa vainoharhaisuudesta kärsineen entisen FBI-agentin Duany Barryn kuolemasta, joskin Barryn tappoi Krycek. Hän oli myös sekaantunut siihen, että Barry oli kidnapannut Scullyn ja luovuttanut tämän avaruusolennoille ihmiskokeita varten.

Jaksossa Talita kuum! (Talitha Cumi) paljastuu Fox Mulderin Teena-äidin läheiseksi ystäväksi. Tästä lähtien sarjassa aletaan vihjailla, että Tupakkamies oli joko Fox tai Samantha Mulderin biologinen isä. Samassa jaksossa myös kerrotaan, että pitkäaikaisen tupakoinnin vuoksi Tupakkamiehellä on vakava keuhkosyöpä. Jakson Potilas X (Patient X) mukaan Tupakkamiehellä on Jeffrey Spender -niminen poika, jonka hän sai avioliitosta Cassandra Spenderin kanssa. Vaikka Tupakkamies ammutaankin jakson Paluu 2/2 (Redux II) lopussa ja hänen uskotaan menehtyneen, hän tekee paluun jaksossa Punaista ja mustaa (The Red and the Black).

Jaksossa Yksi poika (One Son) Tupakkamies pettää Syndikaatin jäsenet ja antaa muukalaiskapinallisten surmata nämä. Kuolonuhrien joukossa on myös Cassandra Spender. Jaksossa Sielunmessu (Requiem) Alex Krecyk työntää pyörätuolissa istuvan, keuhkosyövän heikentämän Tupakkamiehen alas portaista. Tupakkamiehen uskotaan vihdoinkin kuolleen, kunnes hän tekee paluun Salaisien kansioiden viimeisessä jaksossa Totuus (The Truth). Siinä hän paljastaa Fox Mulderille ja Dana Scullylle, että avaruusolennot valloittavat Maapallon ja hävittävät ihmiskunnan 22. joulukuuta 2012. Hetkeä myöhemmin salaperäiset, mustaksi värjätyt helikopterit ilmestyvät ja aloittavat pommituksen, joka tuhoaa Tupakkamiehen piilopaikkana toimineen pueblon. Tupakkamies kuolee lopullisesti valtaisassa räjähdyksessä.

Tupakkamies tekee kuitenkin paluun vuoden 2016 minisarjassa, jossa paljastuu että hän on yhä elossa mutta hänen koko kehonsa arpeutui räjähdyksen seurauksena. Monica Reyes siirtyi auttamaan Tupakkamiestä löydettyään tämän sairaalasta. Tupakkamiehen kunto on huonontunut ja hänelle on jouduttu tekemään trakeostomia mutta hän polttaa siitä huolimatta yhä tupakkaa. Tupakkamies saa myös Walter Skinnerin puolelleen tarjoamalla hänelle mahdollisuutta selviytyä maailmanlopusta. Tupakkamiehen suunnitelmana on aiheuttaa maailmanloppu tappavan viruksen avulla. Hän paljastuu myös Williamin biologiseksi isäksi oltuaan aiemmin vastuussa Scullyn hedelmöityksestä. Joukko entisiä Syndikaatin jäseniä on ajautunut konfliktiin Tupakkamiehen kanssa ja nämä pyytävät Mulderia tappamaan tämän. Yhdessä Reyesin kanssa Tupakkamies jäljittää Williamia johtaen konfliktiin Mulderin ja Scullyn kanssa. Tupakkamies päätyy lopulta ampumaan vahingossa Williamia tämän naamioiduttua Mulderiksi, minkä jälkeen Mulder ampuu Tupakkamiestä neljä kertaa oletettavasti tappaen tämän ja estäen ainakin tilapäisesti tämän suunnitteleman maailmanlopun.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The fascinating history of Morley Cigarettes, the favorite fake brand of Hollywood Memorable Entertainment Television. 28.7.2016. Viitattu 27.8.2018. (englanniksi)
  2. Lundstrom, Jim: Smoke ’em If You Got ’em! Following the Cinematic Lineage of Morley Cigarettes Door County Pulse. 16.9.2016. Viitattu 27.8.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]