Lee Harvey Oswald

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Marina Oswaldin ottama ns. takapihakuva Lee Harvey Oswaldista. Kuvassa Oswald on kiväärinsä kanssa, jolla hänen uskotaan ampuneen Kennedyn ja pistoolin kanssa, jolla hänen uskotaan ampuneen J. D. Tippitin.
Jack Ruby ampuu Lee Harvey Oswaldin.

Lee Harvey Oswald (18. lokakuuta 1939 New Orleans, Louisiana24. marraskuuta 1963 Dallas, Texas) oli yhdysvaltalainen entinen merijalkaväen sotilas, joka virallisten selvitysten mukaan murhasi presidentti John F. Kennedyn ja dallasilaisen poliisin J. D. Tippitin 22. marraskuuta 1963. Poliisi pidätti Oswaldin Texas Theatre -elokuvateatterissa noin kaksi tuntia Kennedyn ampumisen jälkeen.

Oswald itse kiisti syyllisyytensä murhiin ja sanoi joutuneensa syntipukiksi, koska oli asunut Neuvostoliitossa. Oswald oli asunut muutamia vuosia Neuvostoliitossa ennen Kennedyn murhaa, mutta palasi takaisin Yhdysvaltoihin koska "maa ei vastannut odotuksia."[1]

Dallasilainen yökerhon omistaja Jack Ruby ampui Oswaldin kaksi päivää myöhemmin, kun poliisi oli siirtämässä Oswaldia piirikunnan vankilaan. Ruby ampui Oswaldia vatsaan kello 11.21. Ampuminen näkyi suorana televisiolähetyksessä. Ambulanssia odoteltaessa konstaapeli Combest tiedusteli pahoin haavoittuneelta Oswaldilta olisiko hänellä mahdollisesti jotain kerrottavaa "ennen kuin on liian myöhäistä". Combest toisti kysymyksen mutta tajuissaan ollut Oswald pudisti vain päätään. Oswald vietiin samaan sairaalaan, jossa hänen oletettu uhrinsa – presidentti Kennedy – oli todettu kuolleeksi kaksi päivää aiemmin. Vasta 24-vuotias Oswald julistettiin kuolleeksi kello 13.07.[2]

John F. Kennedyn murhan virallinen tutkijalautakunta, Warrenin komissio, totesi raportissaan Oswaldin olevan syyllinen ja että hän oli toiminut yksin. Sen sijaan murhaan liittyvissä salaliittoteorioissa on usein esitetty, että ampujia oli useampia eikä Oswald ehkä osallistunut murhaan lainkaan. Yksimielisyyttä murhaajan henkilöllisyydestä ei ole saavutettu.

Warrenin komissio myös päätteli, että Lee Harvey Oswald oli yrittänyt murhata eläkkeelle jääneen kenraalimajurin Edwin Walkerin 10. huhtikuuta 1963. Myöhemmin myös salamurhakomitea House Select Committee on Assassinations totesi, että todisteet vahvasti viittaavat siihen, että Lee Harvey Oswald yritti murhata Walkerin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Posner, Gerald: Case Closed - Lee Harvey Oswald and the assassination of JFK, s. 75; 104-105. New York: Anchor Books, 1993, 2003. ISBN 1-4000-3462-0.
  2. Tieteen kuvalehti Historia 16/2013, s.14-21

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lee Harvey Oswald.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.