John F. Kennedyn salamurha

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kennedy Dallasin Main Streetillä vain minuutteja ennen salamurhaa.
Kennedy vaimoineen autossa hetkeä ennen salamurhaa
Kennedyn Lincoln
Dealey Plaza ilmakuvassa
Oswaldin kivääri Carcano M91/38
Kennedyn päävammat

Entinen merijalkaväen sotilas Lee Harvey Oswald ampui Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedyn (1917–1963) Dallasissa, Texasissa 22. marraskuuta 1963 hänen matkatessaan autosaattueessa vaimonsa Jacqueline Kennedyn kanssa. Kennedy oli neljäs salamurhassa surmansa saanut Yhdysvaltain presidentti.

Murhaa tutki kymmenen kuukauden ajan Warrenin komissio. Sen raportin mukaan murhasta vastasi Lee Harvey Oswald, joka oli toiminut yksin ja ampui kuolettavat kiväärinlaukaukset työpaikaltaan Texasin koulukirjavarastosta. House Select Committee on Assassinations (HSCA) päätyi tutkimuksissaan 1976–1979 esittämään, että ampujia oli suurella todennäköisyydellä kaksi.[1] Kansallisen tiedeakatemian vuonna 1982 julkaiseman raportin mukaan HSCA:n akustiikkaan liittyvä johtopäätös on täysin virheellinen, eikä akustinen aineisto raportin mukaan tue oletusta toisen ampujan olemassaolosta.[2] Murhasta on esitetty lukuisia salaliittoteorioita.

Tapahtuman taustoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presidentti Kennedy oli voittanut niukalla enemmistöllä presidentinvaalit vuonna 1960. Voiton hänen edukseen ratkaisi Texasin osavaltio.selvennä Kennedyn varapresidenttiehdokas Lyndon B. Johnson oli suosittu senaattori Texasista. Vuoden 1960 vaaleissa voitto oli kuitenkin ollut äärimmäisen tiukka. Vuoden 1964 presidentinvaaleja silmällä pitäen Kennedy päätti yhdessä Johnsonin kanssa lähteä laajalle Texasin kiertueelle.

Kuukautta aikaisemmin Dallasissa Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Adlai Stevenson oli joutunut uhkaavaan tilanteeseen väkijoukon edessä ja Salainen palvelu oli huolestunut saattueen turvallisuudesta. Sekä presidentti Kennedy itse että presidentin turvallisuudesta vastannut salainen palvelu olivat ottaneet esille salamurhayrityksen mahdollisuuden murhapäivän aamuna.

Salamurha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perjantaina 22. marraskuuta Texasin kiertue saapui Dallasiin. Autosaattue lähti lentokentältä Texasin kuvernööri John Connallyn otettua presidenttiparin vastaan ja heidän asetuttua presidentin Lincoln Continental -avoautoon. Lähes tunnin kestänyt kiertomatka keskustassa oli juuri loppumassa, kun autosaattue saapui Dealey Plaza -aukiolle puolenpäivän aikaan.

Kello 12.30 kajahtivat kuolettavat kiväärinlaukaukset kohti presidenttiä. Autosaattueen kohdalla Abraham Zapruder kuvasi autosaattuetta kaitafilmikameralla, tallentaen ainoan koko tapahtuman sisältävän kuvatallenteen. Presidentin auto hiljensi vauhtiaan ensimmäisen laukauksen jälkeen ja viimeisen laukauksen jälkeen kiihdytti nopeasti pois paikalta. Ampumisen jälkeen presidentin vaimo Jacqueline Kennedy kiirehti šokissa auton takakontin päälle poimimaan sinne lennähtäneen presidentin kallonpalasen.

Presidentti Kennedy kiidätettiin Parklandin sairaalaan, jossa hänet todettiin kuolleeksi. Varapresidentti Johnson vannoi presidentin virkavalan presidentin lentokoneessa, Air Force Onessa, matkalla takaisin Washington DC:hen.

Haavoittuneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laukaustenvaihdossa haavoittui kriittisesti myös samassa autossa etupenkillä istunut Texasin kuvernööri John Connally, joka selviytyi vammoistaan. Lääkärit totesivat jälkeenpäin, että kuvernöörin vaimo oli ottanut loukkaantuneen miehen syliinsä ja samalla auttanut rinnassa olevaa haavaa sulkeutumaan (ilmaa ei päässyt enää suoraan rintaonteloon luhistuneen oikean keuhkopussin ympärille) ja näin auttanut miehensä pelastamisessa.

Autosaattuetta seurannut James Teague sai vähäisen haavan oikeaan poskeensa seistessään 80 metrin päässä tapahtumapaikasta. Vamma johtui luodin aiheuttamasta kimmokkeesta sen osuessa tien reunukseen.

Murhatutkimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lee Harvey Oswald pidätettiin runsas tunti murhan jälkeen dallasilaisen poliisin murhasta. Myöhemmin samana iltana häntä syytettiin myös presidentti Kennedyn murhasta. Oswald itse kiisti osallisuutensa murhaan ja väitti joutuneensa syntipukiksi. Oswald ei koskaan joutunut oikeuden eteen, sillä vain kaksi päivää myöhemmin dallasilainen yökerhonomistaja Jack Ruby ampui Oswaldin Dallasin poliisiasemalla 70 poliisin edessä, suoran tv-lähetyksen aikana.

Presidentti Johnson asetti korkeimman oikeuden puheenjohtaja Earl Warrenin johdolla komission tutkimaan presidentti Kennedyn salamurhaa. Komissio totesi 10 kuukauden tutkimusten perusteella, että Lee Harvey Oswald oli yksin vastuussa salamurhasta, eikä komissio löytänyt todisteita kotimaisesta tai ulkomaisesta salaliitosta.

Komission raporttia on kritisoitu erittäin paljon ja vuonna 1976 perustettu House Select Committee on Assassinations (HSCA) päätyi tutkimuksissaan esittämään vuonna 1979, että ampujia oli suurella todennäköisyydellä kaksi ja luoteja ammuttiin neljä; Lee Harvey Oswald ampui Carcano-kiväärillään kolme kertaa osuen toisella ja kolmannella luodilla, joka oli kuolettava. Toinen, tuntematon henkilö ampui järjestyksessä kolmannen luodin, joka ei osunut. Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian vuonna 1982 julkaiseman raportin mukaan HSCA:n akustiikkaan liittyvä johtopäätös on virheellinen, eikä akustinen aineisto raportin mukaan tue oletusta toisen ampujan olemassaolosta.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta John F. Kennedyn salamurha.