Parafiini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Parafiini on seos lineaarisiaselvennä hiilivetyjä, jotka ovat vähintään 20-hiilisiä (C20H42). Se on vahamaista, väritöntä ja hajutonta läpikuultavaa ainetta. Parafiini erotetaan pohjista, jota maaöljyn tislauksessa jää. Termiä parafiini käytetään myös yleisesti teknisenä nimenä lineaarisille tyydyttyneille hiilivedyille, kun taas haaroittuneet hiilivedyt ovat isoparafiineja ja tyydyttymättömät olefiineja.

Parafiinivahan ominaisuudet ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parafiinivahaa

Parafiini on valkoista, haurasta vahaa, joka on hajutonta ja mautonta. Parafiinin sulamispiste on 40–70 celsiusasteen välillä. Parafiini ei liukene veteen, mutta liukenee eetteriin, bentseeniin ja joihinkin estereihin. Koska se on tyydyttynyttä hiilivetyä, se on reagoimatonta, mutta sitä voi polttaa. Se on erittäin hyvä sähköeriste.

Parafiinia käytetään etupäässä kynttilöissä steariinia halvempana vaihtoehtona, mutta myös kankaiden ja muiden huokoisten aineiden kyllästämiseen, sekä kiillotusvahojen ja voiteluaineiden valmistamiseen. Parafiinia käytetään myös fysikaalisissa hoidoissa ja naamioväreissä. Tietyntyyppisten suksien pohjaan laitetaan usein parafiinia luistavuuden lisäämiseksi.

Parafiinikynttilällä voi voidella vetoketjun[1], polkupyörän ketjun[2], laatikon liukupinnat[1] sekä avainketjun esimerkiksi.

Parafiiniöljyn ominaisuudet ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parafiini- eli mineraaliöljy ja petroli ovat raskaista, mutta parafiinivahaa kevyemmistä hiilivedyistä koostuvia nesteitä, esimerkiksi lampukoissa käytettyä parafiiniöljyä. Parafiiniöljyä käytetään muun muassa lääkkeenä ihmisten ja eläinten ummetuksen hoitoon,[3]‎ ja myös puun öljyämiseen, esimerkiksi leikkuulaudoissa ja saunan lauteissa. Lauteita öljytessä levittäminen tapahtuu huokoisella sienellä ja ylimääräinen öljy pyyhitään pois. Öljy tukkii puun huokoset ja estää hien ja lian pesiytymisen niihin.

Parafiiniöljyä saa marketeista, maatalous-, rauta- ja maalikaupoista sekä apteekista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Näin avaat jumittuneen vetoketjun: 5 uutta tapaa käyttää kynttilää Verkkouutinen. 12.9.2013. Mtv3uutiset.fi. Viitattu 17.11.2019.
  2. Jason Smith: chain lube efficiency tests - CeramicSpeed Verkko pdf. 13.12.2013. Friction Facts and Velo News. Arkistoitu 17.11.2019. Viitattu 17.11.2019.
  3. Koiran ummetus Verkkosivuapteekki.fi. Arkistoitu 2.6.2016. Viitattu 18.10.2015.