Ummetus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Röntgenkuva, jossa ympyröitynä on kertynyt uloste

Ummetuksella (lat. obstipatio, constipat) tarkoitetaan ulostamishäiriötä, joka johtuu siitä, että ruokasula viipyy liian pitkään paksusuolessa, jolloin siitä ehtii imeytyä liikaa nestettä verenkiertoon. Peräsuoleen saapuvasta ulosteesta tulee tällöin kuivaa ja kovaa.[1]

Haitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ummetus voi altistaa divertikuloosille ja peräpukamille.[2] Vaikea ummetus voi johtaa suolitukoksen kaltaiseen tilaan[3]. Mahdollisiin komplikaatioihin lukeutuu myös esimerkiksi peräaukon haavauma.[4] Ummetus voi aiheuttaa lisäksi väsymystä[5], raskasta oloa tai ärtymystä.

Ummetuksen selviä merkkejä ovat ulostuksen vaikeutuminen[6] ja ulostuskertojen väheneminen alle kahteen kertaan viikossa. Monilla ummetukseen liittyy turvotusta ja kipua. Ummetus on yleinen vaiva erityisesti lapsilla ja vähän liikkuvilla vanhuksilla.[7] Viitisen prosenttia suomalaisista kärsii niin kovasta vatsasta, että joutuu hakemaan siihen apua[8], ja vähäisesti liikkuvista vanhuksista jopa 80 prosenttia.[9] Naisilla ummetusta esiintyy enemmän kuin miehillä.[10]

Aiheuttajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ummetus aiheutuu usein elintapatekijöistä kuten liikunnan puutteesta[6], vääränlaisesta ruokavaliosta ja liian kuivasta ravinnosta tai nesteiden liian vähäisestä nauttimisesta[11].

Ummetus voi liittyä myös nerologisiin sairauksiin kuten esimerkiksi MS-tautiin ja Parkinsonin tautiin tai sen ennakko-oireisiin[12]. Muita ummetusta aiheuttavia sairauksia ovat esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä, masennus[13], diabetes ja kilpirauhasen vajaatoiminta. Myös lääkkeet, kuten kipulääkkeinä käytettävät opioidijohdannaiset, kodeiinia sisältävät kipulääkkeet ja sydänlääke verapamiili sekä yksilöllisesti myös rautavalmisteet ja jotkin närästyslääkkeet[14] voivat aiheuttaa ummetusta.

Ennaltaehkäisy ja hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikunta, vihannesten ja hedelmien runsas käyttö[15], ja niistä etenkin kaali[16] ja luumut sekä niistä valmistetut tuotteet voivat auttaa ummetukseen.[17]. Myös puuro, täysjyväriisi, leseet ja muut kuituvalmisteet, täysjyväleipä kohtuullisessa määrin nautittuna, säännöllinen ateriointi rauhalliseen tahtiin ja hyvin pureskellen sekä riittävä nesteiden nauttiminen ehkäisevät ummetusta.

Ummetuksen hoidossa voidaan turvautua elämäntapamuutoksiin, ulostuslääkkeisiin, psylliumiin tai muihin kuitulisiin tai suolihuuhteluun. Hoito kohdistetaan ummetuksen aiheuttajaan, jos taustalla on muu sairaus.[18] Ummetuslääkkeet eivät auta Parkinsonin taudista johtuvaan ummetukseen[19].

Vauvan ummetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äidinmaitoa juovilla vauvoilla on vain poikkeustapauksessa ummetusta, mutta äidinmaidonkorviketta syövillä se on yleistä. Pelkkää äidinmaidonkorviketta syövän vauvan ummetuksen hoitaminen on erilaista kuin aikuisten, koska heille ei voi antaa ummetusta vähentäviä ruoka-aineita tai ylimääräistä nestettä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]