Hypokalemia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaliumkloridia

Hypokalemia tarkoittaa alhaista veren kaliumia. Yleisin hypokalemian syy on nesteenpoistolääkkeiden eli diureettien käyttö, jonka takia kaliumsuolaa poistuu tavallista enemmän virtsaan.

Kaliumia voidaan menettää myös runsaiden oksennusten ja ripuliulosteiden yhteydessä. Lievä hypokalemia ei yleensä aiheuta oireita mutta saattaa altistaa sydämen rytmihäiriöille. Lievää hypokalemiaa hoidetaan kaliumtableteilla, jotka sisältävät kaliumkloridia.[1]

Syyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmisen ravinnossa on aina runsaasti kaliumia, joten edes yksipuoliset ruokailutottumukset eivät yksinään johda liian vähäiseen kaliumin saantiin. Hypokalemian syynä on yleensä aina lisääntynyt kaliumin menetys elimistöstä.[2]

Yleisin hypokalemian syy on nesteenpoistolääkkeiden eli diureettien käyttö. Lääkkeen vaikutuksesta kaliumsuolaa poistuu tavallista enemmän virtsaan. Kaliumia voidaan menettää myös runsaiden oksennusten ja ripuliulosteiden yhteydessä. Harvinaisempia syitä on suolahormonin liikatuotanto lisämunuaisista, jolloin kaliumia poistuu virtsaan ja myös verenpaine kohoaa. Samantapainen tilanne kehittyy joillekin ihmisille lakritsin syönnin yhteydessä.

Jos potilas saa sairaalassa suonen sisäistä nestehoitoa, hänelle kehittyy kaliumin puute, elleivät annetut nesteet sisällä riittävästi kaliumia. Nestehoitopotilaan kaliumarvoja seurataan säännöllisesti, ja nesteiden kaliummääriä säädellään niiden mukaan.

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lievä hypokalemia ei yleensä aiheuta oireita mutta saattaa altistaa sydämen rytmihäiriöille. Vaikeaan hypokalemiaan liittyy voimattomuutta, lihasheikkoutta ja ummetusta.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lievää hypokalemiaa hoidetaan kaliumtableteilla, jotka sisältävät kaliumkloridia. Käytetty annos on yleensä 2–4 grammaa päivässä. Vaikeaa hypokalemiaa hoidetaan sairaalassa antamalla kaliumliuosta suoraan laskimoon.

Hoidossa pyritään aina poistamaan tai hoitamaan hypokalemian aiheuttanut syy.

Ehkäisy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nesteenpoistolääkkeitä (diureetteja) käytettäessä kaliumin puutetta voidaan ehkäistä käyttämällä samaan aikaan kaliumtabletteja. Toinen mahdollisuus on käyttää nesteenpoistolääkkeitä, joihin on lisätty kaliumia säästäviä aineosia (triamtereeni tai amiloridi). Näitä lääkkeitä kutsutaan kaliumia säästäviksi diureeteiksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Potassium Chloride Information The Drugsite Trust. Viitattu 15.06.2009. (englanniksi)
  2. Human Anatomy Online MyHealthScore. Viitattu 15.06.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]