Psyllium

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Psyllium eli ispaghul on jänönratamon (Plantago ovata) kuivatuista siemenistä valmistettua jauhetta, jota käytetään apuaineena gluteenittomassa leivonnassa. Jauhe on kuitupitoista, ja se antaa gluteenin tapaan taikinaan sitkoa. Psyllium on hajutonta, eikä sen käyttö muuta leivonnaisten makua. [1][2]

Psylliumia voi käyttää myös ummetuksen hoidossa kuitulisänä, sillä se sitoo itseensä vettä, jolloin ulosteen massa kasvaa ja se virtaa paremmin suolessa. Ripulia se ei aiheuta.

Psylliumia on myös käytetty vaihtoehtona hevosten hiekkaähkyn hoidossa, mutta sen tehosta ei ole laajaa yksimielisyyttä[3].

Psylliumin on kuvattu aiheuttaneen ammattitautina allergisia reaktioita henkilöille, jotka ovat runsaasti aineen kanssa tekemisissä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Psyllium antaa sitkoa ja korvaa gluteenia www.hs.fi. 22.9.2011. Helsinki: Helsingin Sanomat. Viitattu 4.11.2011.
  2. Mitä on Psyllium ja mistä sitä voi ostaa? www.myllynparas.fi. Hyvinkää: Myllyn Paras Oy. Viitattu 4.11.2011.
  3. a b Pekkarinen, Henna: Magnesiumsulfaatin ja psylliumin käyttö hiekkaähkyn hoidossa Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan lisensiaatin tutkielma. toukokuu 2012. Viitattu 5.4.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.