Ripuli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shigella dysenteriaen (kuvassa) aiheuttaman punataudin eräs oire on ripuli.

Ripuli on oire, jossa ulosteen mukana poistuu tavallista runsaammin vettä. Se on tila, jossa uloste on löysää tai vetistä kolme kertaa tai enemmän päivässä.[1] Toisen määritelmän mukaan kyseessä on tällöin pitkittynyt eli krooninen ripuli[2]. Kolmannen määritelmän mukaan ripuli tarkoittaa ulosteen vetisyyttä tai ulosteen toistuvaa löysyyttä ja pitkittynyt ripuli tarkoittaa yli 3 viikkoa kestänyttä ripulia[3].

Ripuli voi johtua nesteen imeytymisen heikkenemisestä, sen "vuotamisesta" takaisin suoleen, tai suolen liikkeiden voimakkaasta lisääntymisestä, jolloin vesi ei ehdi imeytyä. Tämän seurauksena uloste on löysää tai vetistä ja ulostustarve lisääntyy.

Ripulin tavallisimpia aiheuttajia ovat virukset (esimerkiksi norovirukset tai muut kalikivirukset) ja bakteerit (esimerkiksi stafylokokki, jonka erittämä toksiini aiheuttaa ruokamyrkytyksen, jonka seurauksena on äkillinen ripuli). Tunnetaan myös dietäärinen ripuli, jollaiseksi voidaan laskea esimerkiksi liiasta makeisten syönnistä aiheutunut ripuli, iatrogeeninen ripuli, joka voi aiheutua ulostuslääkkeistä sekä rasvaripuli tai sappihapporipuli, jotka ovat oireita muista taudeista.

Sokerialkoholeista sorbitoli (E-koodi E420), mannitoli (E421), maltitoli (E965) ja laktitoli (E966) voivat aiheuttaa ripulia etenkin suurina annoksina.

Kehitysmaissa likaisesta vedestä tarttuvan ripulin aiheuttama nestehukka on yleisin lasten kuolinsyy. Siihen kuolee vuosittain noin 1,8 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta.

Ripulin hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ripulin hoitoon käytettäviä lääkkeitä.

Ruoansulatusjärjestelmää rauhoittavissa ripulilääkkeissä Suomessa käytetään loperamidia, joka on opioidi. Suomessa myytiin oopiumia sisältävää ripulilääkettä ilman reseptiä vuoteen 2008 asti, jonka jälkeen lääkkeen valmistus lopetettiin.[4] Yhdysvalloissa on myös saatavilla ilman reseptiä Paregoric-tinktuuraa: oopiumiuutetta johon on lisätty kamferia.

Vakavassa ripulissa kehosta poistuu ripulin mukana runsaasti vettä, mikä johtaa kehon kuivumiseen ja nestehukkaan. Ripulista kärsivän on huolehdittava riittävästä nesteytyksestä. Veden sekaan lisätään ruokasuolaa ja tavallista sokeria. Kehitysmaiden ripulikuolemia voitaisiin estää nimenomaan tällä sokerin, suolan ja puhtaan veden seoksella. Vakavasta ripulista kärsivälle voidaan antaa nesteytystä myös tiputuksessa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Diarrhoea World Health Organization. Viitattu 28.7.2011.
  2. Pitkittynyt (krooninen) ripuli. Lääkärikirja Duodecim. 9.10.2019. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00059
  3. Ripuli. touko 1, 2013. http://www.seitsemanveljesta.fi/ripuli/
  4. Markkula, Hannes: Oopiumia sisältänyt ripulilääke otettiin pois markkinoilta Ilta-Sanomat. 15.7.2008. Viitattu 31.12.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ripuli.