Ruokamyrkytys

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ruokamyrkytys (lat. intoxicatio alimentaria) on talousvedestä tai elintarvikkeesta aiheutunut sairastuminen: tarttuva tauti (esimerkiksi salmonella) tai äkillinen myrkytys (esimerkiksi sienimyrkytys).

Ruokamyrkytyksen yleisiä oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu, ripuli ja kuumeilu. Vastustuskyvyn heikentyessä, sairauden tai oireiden kestäessä useita päiviä lääkärillä käynti on tarpeen. Aika ruokamyrkytyksen aiheuttavan tuotteen nauttimisesta oireiden ilmenemiseen riippuu ruokamyrkytyksen aiheuttajasta: äkilliset myrkytysoireet voivat ilmetä jo noin tunnin kuluttua, kun taas virus- ja bakteeritautien itämisaika voi olla useita päiviä, Listeria monocytogenes -bakteerin aiheuttamassa listerioosissa jopa useita viikkoja.

Ruokamyrkytyksen analysointia varten epäilyttävä tuote pakastetaan ja viedään lähimmälle terveystarkastajalle. Terveystarkastaja tarkastaa tuotteen ja ottaa tarvittavat elintarvike- ja puhtausnäytteet. Ravintoloissa toiminnanharjoittaja on velvollinen ilmoittamaan terveystarkastajalle heti, jos epäilee käsittelemässään elintarvikkeessa ruokamyrkytysriskiä.

Myrkytyksen syynä on usein ruoan riittämätön kypsentäminen, jonka jälkeen bakteerit, loiset tai alkueläimet jäävät henkiin. Muita aiheuttajia ovat ruokien hidas jäähtyminen sekä ruoan huonoista säilytysolosuhteista (kuten vääristä säilytyslämpötiloista) johtuva ruoan pilaantuminen, joka aiheuttaa bakteerien tai homeiden liiallista kasvua ruoassa. Myös ruoankäsittelijän riittämätön käsienpesu saattaa edistää itiöllisten bakteerien (kuten Clostridium botulinumin tai Bacillus cereusin) kasvua.

Ruokamyrkytysten ennaltaehkäisemiseksi tulee pestä kädet hyvin ennen ruoan käsittelyä, pestä vihannekset ja salaatit huolellisesti juoksevalla vedellä, kypsentää ruoka yli 75° C:een, säilyttää ruokia jääkaapissa alle viiden asteen lämpötilassa, noudattaa elintarvikkeiden tuoteselosteiden viimeisiä käyttöpäiviä ja pitää työvälineet ja työpiste puhtaina.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]