Clostridium botulinum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Clostridium botulinum
Mikroskooppivalokuva Clostridium botulinum -bakteereista
Mikroskooppivalokuva Clostridium botulinum -bakteereista
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Bakteerit Bacteria
Kunta: Bakteerit Eubacteria
Pääjakso: Firmicutes
Luokka: Clostridia
Lahko: Clostridiales
Heimo: Clostridiaceae
Suku: Clostridium
Laji: botulinum
Kaksiosainen nimi

Clostridium botulinum
van Ermengem (1896)[1]

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Clostridium botulinum Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Clostridium botulinum Commonsissa

Clostridium botulinum on grampositiivinen bakteeri, joka kasvaa hapettomassa ympäristössä ja pystyy tuottamaan itiöitä. Bakteeri on sauvanmuotoinen ja sitä esiintyy maaperässä, vesistöjen pohjissa ja kalojen suolistoissa.[2] Clostridium botulinum ei kasva alle +3 °C:n lämpötilassa, mutta itiöt kestävät hyvin korkeita lämpötiloja.

Clostridium botulinum tuottaa ihmisille vaarallista hermomyrkkyä botuliinia. Botuliini ihmisen elimistössä voi aiheuttaa botulismi-sairauden, joka johtaa pahimmillaan kuolemaan.[3] Elintarvikkeissa bakteerin itiöitä esiintyy hunajassa ja kaloissa. Alle yksivuotiaiden suolistofloora ei ole tarpeeksi kehittynyt estääkseen Clostridium botulinum -bakteerien kasvua, mikä lisää riskiä imeväisbotulismiin sairastumiselle. Tästä syystä Elintarvikevirasto Suomessa ei suosittele hunajaa alle yksivuotiaille.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. James Monroe Jay, Martin J. Loessner & David Allen Golden: Modern food microbiology, 7. versio, s. 7. Springer, 2005. ISBN 9780387231808. Google book. (englanniksi)
  2. Marjatta Rahkio: Lihateollisuus kouluttaa, osa 6: Botulismi – pahamaineinen sairaus (pdf) Lihakeskusliitto. [vanhentunut linkki]
  3. Clostridium botulinum ja botulismin ehkäisy Elintarviketurvallisuusvirasto. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 23.8.2015.
  4. Hunajan käyttö Hunajayhtymä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.