Clostridium botulinum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Clostridium botulinum
Mikroskooppivalokuva Clostridium botulinum -bakteereista
Mikroskooppivalokuva Clostridium botulinum -bakteereista
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Bakteerit Bacteria
Kunta: Bakteerit Eubacteria
Pääjakso: Firmicutes
Luokka: Clostridia
Lahko: Clostridiales
Heimo: Clostridiaceae
Suku: Clostridium
Laji: botulinum
Kaksiosainen nimi

Clostridium botulinum
van Ermengem (1896)[1]

Katso myös

  Clostridium botulinum Wikispeciesissä
  Clostridium botulinum Commonsissa

Clostridium botulinum on grampositiivinen bakteeri, joka kasvaa hapettomassa ympäristössä ja pystyy tuottamaan itiöitä. Bakteeri on sauvanmuotoinen ja sitä esiintyy maaperässä, vesistöjen pohjissa ja kalojen suolistoissa.[2] Clostridium botulinum ei kasva alle +3 °C:n lämpötilassa, mutta itiöt kestävät hyvin korkeita lämpötiloja.

Clostridium botulinum tuottaa ihmisille vaarallista hermomyrkkyä botuliinia. Botuliini ihmisen elimistössä voi aiheuttaa botulismi-sairauden, joka johtaa pahimmillaan kuolemaan.[3] Elintarvikkeissa bakteerin itiöitä esiintyy hunajassa ja kaloissa. Alle yksivuotiaiden suolistofloora ei ole tarpeeksi kehittynyt estääkseen Clostridium botulinum -bakteerien kasvua, mikä lisää riskiä imeväisbotulismiin sairastumiselle. Tästä syystä Elintarvikevirasto Suomessa ei suosittele hunajaa alle yksivuotiaille.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. James Monroe Jay, Martin J. Loessner & David Allen Golden: Modern food microbiology, 7. versio, s. 7. Springer, 2005. ISBN 9780387231808. Google book. (englanniksi)
  2. Marjatta Rahkio: Lihateollisuus kouluttaa, osa 6: Botulismi – pahamaineinen sairaus (pdf) Lihakeskusliitto. [vanhentunut linkki]
  3. Clostridium botulinum ja botulismin ehkäisy Elintarviketurvallisuusvirasto. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 23.8.2015.
  4. Hunajan käyttö Hunajayhtymä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.