Hyperkalsemia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hyperkalsemia tarkoittaa elimistön veren kohonnutta kalsium (Ca2+) pitoisuutta. (Normaali: 9–10,5 mg/dL tai 2,2–2,6 mmol/L).

Syyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lievissä tapauksissa yleisin syy on lisäkilpirauhasten liikatoiminta eli primäärinen hyperparatyreoosi.[1] Myös kasvainten paraneoplastiset syyt voivat aiheuttaa hyperkalsemiaa. D-vitamiinimyrkytys on myös yksi syy. Aikuisilla D-vitamiiniannoksen tulee tyypillisesti olla yli 1000 mikrogrammaa useiden viikkojen ajan, että myrkytys syntyy.[2] Syynä voi olla myös herkistyminen D-vitamiinille kuten sarkoidoosissa. Muita syitä ovat myeloomat, leukemiat ja lymfoomat. Myös hypokortisolismi, akromegalia, hypertyreoosi, feokromosytooma ja milk-alkali-oireyhtymä. Viimeksi mainittu johtuu suurista suun kautta nautituista kalsium- tai bikarbonaattipitoisuuksista.

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuropsykiatrisia oireita ovat väsymys, lihasheikkous, voimattomuus, depressio, sekavuus. Muita oireita ovat mm. ruuansulatuskanavan oireet, munuaisoireet ja sydänperäiset mm. QT-ajan lyheneminen ja rytmihäiriöt.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen hoito on dehydraation korjaus eli nesteytys. D-vitamiinimyrkytyksessä ja sarkoidoosissa annetaan kortikosteroideja. Vakavissa tapauksissa tarvitaan dialyysia. Primäärisessa hyperparatyreoosissa on edelleenkin ainut parantava hoitomuoto adenooman poisto joko kirurgisesti tai lisäkilpirauhasen angiografian yhteydessä tehdyllä adenoomaan kohdistuvalla alkoholi-injektiolla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kilpirauhasliitto
  2. [1] Vitamin D overdose