Suolihuuhtelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suolihuuhtelupussi ja -letku.

Suolihuuhtelu tai paksusuolen vesipesu on toimenpide, jonka tavoitteena on paksusuolen täydellinen tyhjentyminen[1]. Peräsuoleen ajetaan siinä peräaukon kautta pienellä paineella kehonlämpöistä vettä, johon on saatettu lisätä esimerkiksi maitohappobakteereja. Veden on tarkoitus tunkeutua aina paksusuoleen asti. Tämän jälkeen suoli tyhjennetään.

Suolihuuhtelu tehdään manuaalisesti suolihuuhtelupussin ja -letkun avulla tai koneellisesti, jolloin peräaukkoon laitetussa suulakkeessa voi olla erilliset meno- ja tulovesiletkut. Koneellisessa suolihuuhtelussa saatetaan käyttää suuria määriä vettä, jolloin se kestää vajaan tunnin[2].

Suolihuuhtelua käytetään esimerkiksi suolen tyhjentämiseen ennen leikkausta ja esimerkiksi selkäydinvammoihin liittyvän ummetuksen ja ulosteinkontinenssin hoitoon[3][4].

Paksusuoliavanneleikatuilla suolihuuhtelu on keino paksusuolen tyhjentämiseen[5][6]. Suolihuuhtelua käytetään myös nestepaaston alkuvaiheessa, koska suolta voi olla vaikea saada tyhjentymään sen jälkeen, kun kiinteän ruoan nauttiminen on lopetettu. Myrkytyspotilaiden hoidossa annetaan nenämahaletkun kautta huuhteluliuosta, jonka annetaan kulkeutua koko suoliston läpi. Sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Markku Voutilaisen mukaan suolihuuhtelulla ei saavuteta elimistön yleistä puhdistumista[7].

Suolihuuhtelua saatetaan käyttää myös hoitona esimerkiksi väsymyksen, päänsäryn, turvotuksen ja ilmavaivojen poistoon. Muita raportoituja vaikutuksia ovat mielen ja ruumiin rauhoittuminen, älyllisten toimintojen koettu paraneminen, unenlaadun paraneminen ja kuumeen laskeminen[8].

Suolihuuhtelun tehoa on tutkittu vain vähän. Suolihuuhtelun säännöllisen harrastamisen syitä kartoittaneessa kyselyssä tuli ilmi, että sen koetaan auttavan muun muassa päänsärkyyn, niveltulehdukseen ja väsymykseen. Sen mahdollinen teho saattaa johtua siitä, että paksusuolessa saattaa olla suuria määriä elävien ja kuolleiden bakteereiden tuottamia toksisia aineenvaihduntatuotteita, joka estävät suotuisten bakteerien kasvua. Jos potilaan suolinukan toiminta on heikkoa ja ravinto kuituköyhää, paksusuolen taskuihin ja divertikkeleihin saattaa lisäksi jäädä ulostemassaa viikoiksi tai jopa kuukausiksi.[8]

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa vuonna 1993 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että suolihuuhtelu pienensi veressä olevien haitallisten fenoli- ja kresoliyhdisteiden pitoisuuksia. Elohopean ja kuonan vähenemisestä ei kuitenkaan saatu selvää näyttöä.[2]. Tiedetään myös, että suolihuuhtelulla voidaan poistaa suolistosta kiinteiksi muodostuneita möykkyjä.

Suolihuuhtelusta on epäilty olevan jopa haittaa suolen toiminnalle esimerkiksi sen vuoksi, että se huuhtelee suolesta myös hyödyllisiä bakteereita tai laiskistaa suolen toimintaa. Suolihuuhtelupalveluja myyvät väittävät kuitenkin, että se päin vastoin tehostaisi suolen omaa toimintaa.[9] Väärin tehty suolihuuhtelu voi kuitenkin aiheuttaa jopa suolen puhkeamisen[10][6].

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsimaisen lääketieteen isäksi kutsuttu kreikkalainen lääkäri Hippokrates Koslainen määräsi suolihuuhteluita muun muassa suolistosairauksien, kuumeen, keuhkopussin tulehduksen ja paiseiden hoitoon. Monet yhdysvaltalaiset lääkärit antoivat suolihuuhteluhoitoja 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä.[11].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hydrotherapy as a possible neuroleptic and sedative treatment. Article in Medical Hypotheses · February 2008. Sivu 16. https://www.researchgate.net/profile/Nikolai_Shevchuk/publication
  2. a b Trötschkes, Rita: Mitä lääkärit ja tutkimus kertovat suolihuuhtelusta? Terveys - Aito unelma. YLE. Arkistoitu 18.5.2007. Viitattu 3.9.2007.
  3. Selkäydinvamma ja rakon & suolen ongelmat. https://www.coloplast.fi/virtsarakko-ja-suoli-/kayttaja/selkaydinvamma/#section=Selk%c3%a4ydinvamma-ja-suolen-ongelmat_278107 (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Löydä sinulle sopiva suolenhallintatuote. https://www.coloplast.fi/Virtsarakko-ja-suoli-/ratkaisuja-suolen-ongelmiin/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. Husa, Antero: Pysyvä paksusuoliavanne. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, 1992, 108. vsk, nro 11, s. 1067. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 4.10.2012.
  6. a b Avannetuotteet (pdf) Coloplast. Viitattu 4.10.2012. [vanhentunut linkki]
  7. Mitä lääkärit ja tutkimus kertovat suolihuuhtelusta?. Yle Terveys. Web Archive. Viitattu 28.11.2019.
  8. a b Hydrotherapy as a possible neuroleptic and sedative treatment. Article in Medical Hypotheses. Helmikuu 2008. Sivut 12-14, 16.
  9. Hävittää hyvät bakteerit ja laiskistaa suolen? Suolihuuhtelija vastaa kritiikkiin. Studio55.fi > Terveys Julkaistu 22.07.2012. https://www.studio55.fi/terveys/article/havittaa-hyvat-bakteerit-ja-laiskistaa-suolen-suolihuuhtelija-vastaa-kritiikkiin/124284#gs.hdc59p
  10. Husa, Antero: Pysyvä paksusuoliavanne. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, 1992, 108. vsk, nro 11, s. 1067. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 4.10.2012.
  11. Hydrotherapy as a possible neuroleptic and sedative treatment. Article in Medical Hypotheses · February 2008. Sivu 11. https://www.researchgate.net/profile/Nikolai_Shevchuk/publication/6197458_Hydrotherapy_as_a_possible_neuroleptic_and_sedative_treatment/links/5bb14170299bf13e605963e7/Hydrotherapy-as-a-possible-neuroleptic-and-sedative-treatment.pdf